About Me

Friday, July 14, 2006

Racially Motivated Blog

TENGOK MAMAT MAMAT JEPUN NI, MESRA AJE. TIRULAH DIORANG,NESCAYA AMAN DUNIA NI

NI PAKCIK LEMAN BECKHAM PUN TERPERANJAT KATAK SAMBIL MENG ADJUST CERMIN MATA MELIHAT PERLAKUAN MAK HITAM ITU

Semangat Perkauman.I have to apologise to my friends who don't understand Bahasa Malaysia atau pun bahasa Negeri Sembilan.Untuk keselamatan diri yang jelita ni, terpaksalah acik menggunakan bahasa melayu.Idea nak menulis cerita ni timbul semalam masa acik balik kerja.Acik naik bas ulang alik tempat kerja,tapi kadang-kadang tu acik naik basikal.Tengoklah angin..kalau angin rajin dan bila terasa diri ini debab, acik akan naik basikal..tapi kalau acik malas dan terlambat bangun, acik pun habiskan lah duit dalam oyster card acik tu naik bas.

Semalam kan...masa acik dalam bas yang ber aroma celaka tu, yelah, bila musim summer ni, ramai haram jadah yang mengambil peluang tak mandi ataupun terlupa taruk deodorant.Kesannya, ketiak mika akan berbau ikan dah tah hapa-hapa lagi.Yang acik heran tu, mika ni tak terbau ke diri sendiri masam macam puaka gondang iteww? Tak self conscious betul.Disebabkan mereka yg takde disiplin diri ni, acik serta orang-orang lain yg didalam bas yang berbau wangi, menjadi busuk. Sakit hati, beli eau de parfum mahal-mahal..alih-alih, import bau orang lain.Okay..berbalik kepada topic asal..Adalah Mem Putih ni duduk membaca buku gitu didalam bas.Dibelakang tempat dia duduk, duduklah seorang pompuan sambil memangku baby nya yg ada tokoh nak jadik gangster bila besar.Pompuan yg ada baby tu pompuan hitam..ala-ala afro carribean gitu...paplakkk..mmg afro carribean lah..sebab bila dia bersuara, patah-patah pertuturannya macam Sean Paul gitu.

Nak jadikan problem, baby pompuan hitam (acik suspect nama dia 50 cent, tak pun Tupac Shakur) main lah tendang-tendang kerusi.Maka Mem Putih yg tengah kempen membaca buku ni,macam tak selesa lah..lama gak ketakselesaan dia tu.Adalah dalam 10,20 minit dia menahan sabar.Pompuan Hitam ni pulak, takdelah inisiatif nak kawal anaknya malah diagah-agah lagi supaya menendang-nendang kerusi Mem Putih tu.Maybe, dia nak anaknya jadi Ronaldinho.

Mem Putih, akhirnya menegurlah....katanya dlm English tapi diterjemahkan oleh acik, Ekius me...boleh tak kau jgn bagi anak kau tendang kerusi aku, sebab sakit belakang aku terkena turjahan-turjahan kejam anak kau tu.Aku nak baca buku lagipun...

Mak Hitam, dengan gaya ular tedung selar, bukannnya mak mintak mahap on behalf of anak dia si Tupac Shakur tu, tapi dengan ganasnya menjawab dengan slang Jamaican nya, apa masalah kau ni..

Mem Putih tu berkata balik dgn lembut tetapi tegas, aku rasa terganggu dgn aksi-aksi ganas anak kau tu.Bolehtak kau berbuat sesuatu demi keharmonian bas ini...pintanya manja...

Mak Hitam...apa pulak anak aku yang bersalah...kau nak aku bubuh anak aku kat mana..atas bas ke ? Tupac Shakur inikan masih kecil dan belum akil baligh..kenapa pulak kau nak bermasalah dgn dia...kau nak buat apa dengan anakku Si Tupac Shakur ni..katanya ganas...

Mem Putih menyambung..aku takde masalah dgn anak kau, tapi itu anak kau, kau buatlah apa yg patut supaya dia jangan menyepak kerusi aku.

Mak Hitam..Ohhh..kau eksen pasal kau putih dan anak aku hitam.Pasal kami ni ber kaler hitam..kau berani lah ye..

Pada masa ini..semua orang, termasuklah acik rasa tersentak.Bagi acik lah..Mak Hitam tu tetiba je bukak subject perkauman...padahal tak menda hapa pun yg boleh menjadi isu perkauman.

Tapi, acik respect dgn Mem Putih ni...dia dgn tenang menjawab, kau yg kata begitu, bukannya aku.Aku cuma minta jgn diganggu.Tapi kalau kau rasa macam tu, aku rasa kesian lah dgn kau...dan Mem Putih itu terus membisu sambil menyambung pembacaan bukunya..

Mak Hitam, tanpa rasa segan silu, terus ber chok check chok check..macam anak burung gagak mintak makan..sepanjang-panjang journey tu.Bila acik turun bas, dia masih lagi memaki hamun...tak tau lah kepada siapa, maybe dirinya sendiri.

Hari ni, bila acik mengenang peristiwa itu, acik pun terpikir sejenak..Orang Hitam suka mengapi-api kan keadaan yg tak huru hara.Mereka selalu kata mereka di aniaya kerana kalerr mereka..tapi, kadang kadang, mereka yg start dulu.Selalunya begitulah..orang kata orang putih ni racist...adalah sikit-sikit org putih yg bangsa tak sekolah tinggi makan duit kerajaan tu..racist lah..tapi majority org putih selalunya baik hati.Orang Hitam atau separa hitam...ni yang selalunya perangai cam Abu Lahab.

Apalah nak jadi dengan diorang ni????

4 comments:

Lee Novotny said...

hiii..first time datang sini :)

ooo kat UK gak ker??? kat mana ni u olss??? :)

Salam dari Cambridge!

Have a nice weekend

Peragawati said...

Hanizah...Akak dtg melawat niee...sukerrrr....

Han said...

Kak Lee, I kat Twickenham you..
Kak Prag..sukerrnya.untukkuuu..berpisahhh dengan muuuuu..Kalo kak prag nak melawat betul2 pon boleyy..rumah i cantekk lagi dari rumah lee

JDK92 said...

yea..pengalaman saya di manchester menjadi waitress..terasa diri sgt dihargai oleh mem2 omputeh ni..kerana mereka sgt lembut..thank you my dear for make me such a nice tea..padahal letak tea bag dalam air panas je..creamer gula letak sendiri lah..hahhahahahha