About Me

Monday, October 02, 2006

Twickenham Hari Ini

I've started to think that having a blog is like having a perempuan/jantan simpanan.Nak update 2,3 kali sehari, takde masa or could be case malas tak terhingga.Tak update, terasa tak bertanggungjawab lah pulak. What do you think? Commonly kalau ada perempuan simpanan (kenalah pakai this example pasal susah sangat nak dengar perempuan ada jantan simpanan) tak dijenguk, terasa bersalah pulak, nak jenguk selalu, takut terkantoi bini tahu. So, mahu tak mahu, kenalah mendidik diri menjadi good organiser.Yelah..nak jadik womaniser, kenalah ada good timekeeping kan?

Susah betul nak cari masa lapang nak update blog hari ni.I pulak bangsa bukannya kerja ada lunch break.I pulak hari ni,tah hapa silapnya membuat kira-kira,habis I hantar the whole staff team pergi training.And kesudahannya,aku lah yang kena kerja sorang-sorang.Hari ni pulak,syaitan-syaitan tak gi college.So,masing-masing ada dok bersidai kat rumah,mencari idea menyakitkan hati I.Kalau lah iman tak kuat,dah lerai kot puasa I.Ye lah, bila hati panas,semua pun panas.Bila panas, bukankah all the lemak in your body terbakar? And bila terbakar, laparlah jawabnya.Ish..tak masuk akal betul terminology bodoh tu.I think, what I really mean is methaphorically terbakar.Tapi takpa, by the time I siap update this blog, dah dekat dah waktu berbuka.So kira , chantekkk lah tu.

Hari ni tadi, I was mentally challenged by the Asperger Syndrome young man. Bila I bercakap dengan dia, in my kepala,I was imagining, he's having a bath in that soapy bathtub, while me, hiding behind the bath curtain, with a running hair dryer.Obviously thinking to drop the running hair dryer in that soapy water.

Yang susahnya kerja ni,kalau marah, tak boleh tunjuk marah unless to the type yang tak paham bahasa.So, I pon pakailah concept 'mirroring' bila bercakap dengan dia.Bila dia dah sampai tahap karut-mengarut tu, I pon reflect lah balik.So, bila dia menjawab,I pon cakaplah,I'm only saying back what you said.Si celaka tu pulak, bila dah tahu yang dirinya dipermainkan oleh I, bila dah tak boleh nak mentally challenge I lagi, dia pon gasaklah menangis.I just look at him and said, this meeting will take longer if you want to keep on crying and I really don't have time...Barulah dia diam.Some of you might think that I ni pompuan kejam pasal tak empathy/sympathy gittew.Ish..ish..I takdelah sekijam itu. (Cam lagu Chris Vadham lah pulak) The truth is, dia ni selalu menangis.He will find all the reason under the sun untuk jadik Neng Yatimah.First month,kami pun sabarlah.Support him at all cost, tapi bila the obvious reason yang dia menangis tu is clearly for task avoidance and attention seeking,Linda Papadoupolous tak nak layan.Apatah lagi kami yang senantiasa 'at the tip of the iceberg' ni.

Bila dia dok repeat-repeat-repeat and repeat himself, I terpaksalah mengambik keputusan drastic untuk memakai technique terbaru psychology (ni hanya ada dalam buku Hajjah Sepiah, dukun beranak Kampung Bongek..sapa tu Hajjah Sepiah tu? Tatau!!) iaitu technique BOLAYAN.I buat donno aje and buat aksi tenggang anak durhaka gittew, iaitu menjadi batu (motionless lah) Hah..after few minutes, dia sendiri terasa, terus dia mintak maaf zahir batin.

Ada few attempt jugak hari ni dia buat perangai, dalam kedai,dalam bank...and I menguatkan semangat sticking to my defence mechanism,BOLAYAN saja.

In the end, I got to keep my sanity and pahala puasa.

Selamat Berbuka/Bersahur uolsss....

2 comments:

Lee Novotny said...

Bagi penampar je kat dia tu...hehehe... sometimes I guess u ahve to be tough to people like this. Memang tak gheti bahasa gittew!

Confessions Of A Female Cryptic Mind said...

Assalamualaikom

DanIe pernah baca kan uols. Kalo bebudak nanges ngade2, kita buat cma pangai dea, nanges ngade2 puLak. biar derang tercengang pastu deam la tuh nanti. Nie bebudak taw. Kalo adult, wallahua'alam. muahehehehe.

Kita kena jadi British sket kot- emotionless, muka blank jer... selalu org wat muka nie kat tube, especially bila ada org jatoh kat tangga. Buat dunno jer. Ciannnnn no one helped.