About Me

Sunday, October 15, 2006

Muhasabah Diri Sebelum Tidur

I called my mother pagi tadi,around 5pm waktu Malaysia.We don't manage to chat long sebab ramainya receptionist tak bertauliah yang (or shall I call them Mariah Carey's backing vocal) yang menjerit-jerit mintak di passkan telefon tu.So, in the end,bercakaplah dengan budak-budak saja...yang kerjanya hanya tau meng'oder' aje.Nak baju Spiderman lah..tu lah nilah...

My anak buah yang pandai sungguh berkata-kata ni tanyalah, bila Mak Ngah nak balik (hah..ambik kau, Mak Ngah) and please buy me a superbook.Alah..buku yang boleh berkata-kata tu.Mahal buku tu you, adalah dekat £30.00, tapi kat Malaysia that day I tengok lagi mahal.Cemanalah budak sana nak pandai membaca, kalau all the education peripherals mahal nak mampos?

I tanya my niece ni if she puasa ke tidak? She said that she only puasa half day pasal her badan is so lemah.Ye laaa...and she ask me back,Mak Ngah 'kuasa' tak? I cakap lah tak pasal Mak Ngah demam.So that's that.

10 minutes ago, I was having a conversation with Liza about nak buat open house during Syawal ni.Ye lah..sebab dia yang nak kena masak, sebab Mak Ngah tatau masak uolss..Liza pun confidentlah cakap, boleh and kami pun buat lah list sapa nak ajak...that list termasuklah Lee & Avang & Heaven (matilaaa...verangan...) I told her that this my blogsphere friends,nak lah jumpa,mana tau boleh share tips make up ke...

Sam..nak ajak you jauh sangatlah dik..or Bella, Luke...Samuel, Noel...but if you happen berjalan-jalan kat London ni,silalah datang kat rumah I yang chanteque ni.

Okay...part of the reason yang gigih nak buat open house ni bukannya apa,besides nak merasa pakai baju kurung yang berumur dekat 12 tahun tu,I dengan Liza ada niat nak sedekah amal jariah jamu orang makan...maklumlah..sama-sama syaitan.

I can see and feel that I tak boleh nak habiskan puasa this year,pasal batuk tak habis-habis.Sampai sakit dada I.I keep feeling feverish.Kejap ada,kejap takde.In the end,I sum it up,maybe above all that,I am emotionally and physically depressed.Tatau lah pasal apa.

I baca info tadi,kalau tak mampu nak puasa,we have to bagi makan 60 fakir miskin gitu.I pun tak kenal siapa fakir miskin kat sini,pasalnya,semua haram jadah asylum seeker tu banyak dapat benefits from the government.So,they are far from being fakir miskin.

Me and Liza, being the bestest buddies in the world,have our fair share of doing something that we are not proud of here...and we genuinely hope,that this bulan mulia may wash it all.

We,selalu tipu MET Police everytime dapat speedcamera punya saman,yang tukang karang suratnya I lah.We will make up story yang bukan weols yang bawak kereta but bapak,adik abang weols yang kononnya datang dari KL and tak tau local road traffic regulations.And kami pon terlepaslah dari membayar saman.Tapi,kami masih berdosa kerana menggunakan nama-nama orang yang innocent itu.Ampun ye?

We, tipu the local parking attendant by making use of company punya bluebadge parking.Merasa disabled kau? Ni zaman duduk rumah lama,taknak bayar council parking, masuk Central London pun takyah bayar congestion charge and parking.

We, will pretend we don't speak sepatah haram English word bila lupa (or sesaja) beli Travel Card...and kami pun dilepaskankan lah tanpa warning gitu.

We, jarang sangat sembahyang lima waktu.Alasannya,kompas tak jalan,tatau kiblat kat mana.Tapi...isk..malunya.Bila nak taubat ni.

We, kadang-kadang bila pergi outing kat local pub dengan kawan-kawan, kami menogoklah sebotol dua Smirnoff Ice.Sorang suka Hitam,sorang suka Merah.

We sometimes travel to London pakai CHILD travel Card,bayar £2 for the whole journey.Boleh?

We never sedekah pisang kat Masjid.

We are both active membuat maksiat.

And many more yang malu sungguh nak admit.But satu I ingat kata-kata..kata-kata siapa pulak ni..they said, jangan menderhaka kat mak bapak,jangan bunuh orang,jangan menganiaya orang...sebab tu dosa you dengan orang.Dengan orang jangan berdosa.nanti hidup tak aman...

Kami berdua tak kacau orang,selalu bantu omakbapak and paling penting, tak naya orang.Tapi tu grey area tu,pasal sometimes,you tatau if orang kecik ati ke tidak...maklumlah orang melayu kan over sensitive.Selalu cepat kecik ati bila orang tegur.So,kalau they all berasa hati and I tatau,so too bad lah kan?

So, besides berdosa berlambak -lambak dengan Allah SWT,I pun berdosalah dengan local council.Tapi dengan azam nak buat ibadat,and also buat kawan...I akan jamu lah orang datang makan kat rumah weols...

Dimalam Divali ni...or malam 22 Ramadhan,kami berdua wanita kurang solehah,ingin memanjatkan doa semoga dosa-dosa basah kering kami ni diampuni Allah...dan selamatkanlah perjalanan kami dibumi Queen Elizabeth the II ni.

I'm hoping to update my blog in a daily basis because the mind exercise helps.Take care ye...

6 comments:

S a m u e L said...

han...sapa la yg baik kat dunia ni...semua org ada macam-macam kesilapan dan keburukan...tapi yg penting kita tahu apa yg kita buat...dan yg paling penting....kita tak menyekutukan Allah yg merupakan dosa yg paling besar dan tidak diampunkan mcm lina joy dan org2 lain yg murtad!!segala kebaikan yg pernah dia buat menjadi debu-debu yg berterbangan di gurun sahara dan gurun kedah.

*matila komen berjela...have fun raya kat sana...nanti kalau i travel backpack ke sana bole la i menumpang kasih kat rumah u dan save budget i...so bole shopping sakan!!

highheelseliparjepun said...

Hi there..thank u for singgah sahur kat my blog..hehe..Kitak org sarawak ka?Serius ka maok tart ya?Dolok pernah send ke Jepun sebotol.Tapi rasanya lambat sampei.Dikirim bulan puasa,sampei Jepun raya haji..hehe..

Anonymous said...

You ols..pls send me e-mail with ur phone number skals, boleh?? b_leez@hotmail.com

Mak nak koling u ols... also just incase we both coming to London for raya celebration..nak jumpa!

Ehhh Su pun ada..hello Su!!! How's Sarikei?

Anonymous said...

Lerrrr..mak baru abis baca artikel u ols nih...nak jemput we ols?? Boley sajork..when is it? Hopefully the weekend Avang doesnt have to be in Europe hendaknya!

kannn u ols??? Hablumminannas we ols kan bagus I think..we don't do bad things to people..we don't rape nor murder not rob them... Mak pun ala ala wanita tak solehah ni selalu jugak berdoa tiap tiap hari lepas semayang tu...semoga Allah SWT merealisasikan doa mak. Who knows..ye lah, orang cakap orang yang anyak dosa ni ada hijab antara dia dengan Allah..tak makbul katanya.. well, they can say whatever kan?? It all between us and God!

Thanks u ols..mak nak join rumah terbuka u ols!!! Really!

:: samasam :: said...

ala, i pon nak travelling bag pack kat sana, nak menumpang kasih juga =(

Belladonna said...

Han, mau pergi ke london enggak ada ongkosnya sih. Ngobrol london ajelah jawabnya, hahaha. Both me and Lekiu are flattered with your invitation gitoo. Terima kasihlah ingat kami yang jauh kat sini.

Kami tak dapatlah nak bagi Han and Liza apa-apa melainkan doa semoga murah rezeki and panjang umur.

Btw, I found this ad for Hahn beer, which reminds me of your name.
http://www.youtube.com/watch?v=CvSDsTNxD7A