About Me

Thursday, October 19, 2006

The True Envisage


Apa Labu hantu Tu Buat Kat Situ????

Since semalam I tak melekat kat rumah but glued kat office instead.Ni lah bahana nya ambik SSP sampai berhari-hari.Kerja pun dah tinggi cam I.Nasiblah sesapa yang cuba telephone I kat rumah because yang ada hanya receptionist Matsalleh yang tak friendly to people she tak kenal (tapi dia baik hati tau..)

I am not at all pleased with myself since yesterday.Sebabnya,gampang-gampang kat project tempat I kerja tu berpakat create incident masa I verchotti sakit.Bila I sampai office,ada 2 incident reports and few ABC (Antecedent Behaviour & Consequences) So all those equals to having to organise adhoc supervision lah dgn lahanat-lahanat nasik padprik tu (motif I cakap pasal Nasik Padprik, wa pun tatau, mengidamlah tu)

Yang Si Asperger, tak habis-habis nak commit suicide,Yang Si Hyper Prolanaemic, tak habis-habis menyakitkan hati, Yang OCD, tak habis-habis nak menyundalsss, Yang Paranoid Schidzophrenic, tak habis-habis confuse and lastly, Yang Autistikus with severe mental retardation, bertambah creative mencipta penipuan berhemah. All 5 in one.

So, I pon menembaklah satu persatu.Bercakap dengan orang cenggini (they only hear want they want to hear or what their mind focussed to hear) kena pakai technique psychodynamic with cognitive influence.Means, cakap dengan maksud yang mereka paham.Like, if sipolan nak munuh dirik,you need to speak as if you're too in the brink of suicide...with some hope to deviate the thoughts,which always works,however inappropriate.

That was an hour wasted talking things that been said zillions of times.Sampai terbatuk-batuk.Untuk kesekian kalinya,buat agreement lagi supaya kejahatan jangan diulangi, or placement in jeorpardy.Masa tu lah rasa diri ni mempunyai kekuasaan mutlak.Tapi in the end, kesianlah jugak, sebabnya,marah-marah pun,dah semuanya confirmed ada brain incapacity.Siapa yang boleh menolong lagi melainkan kuasa tuhan diorang tu?

The worst of all, I have to suspend someone off work pending investigation.Mamat yang I supervised last month.Dia ni terkantoi lah pulak meminjam duit orang-orang sakit tu.Tapi dia sungguh defensive sekali.Bila I tanya dia routine questions,dia trusss cakap kami semua ada plot nak jatuhkan dia.Yang dia lupa,duit dah hilang since Monday,and I pulak baru tau hari ni.The fact that takde sorang insan pon mereport dia kat I,takde pulak dia nampak? Dia pon puehlah membagi alasan-alasan yang tak masuk dek akal...my Line Manager dah sound I siang-siang,jangan bagi dia pijak you...

What I did was,tell him what need to be told,following the impromptu script from my boss yang I dapat over the phone.And I asked him to leave.Ingatkan dah terus beramb...dia interrogate lak budak-budak lain pastu siap sindir menyindir lagi...

I have to see him through the door and he gave me the look that 'How could you do this...where's the support' kind of thing...

But,enough is enough.I tahu dia ni dalam diam-diam,mengambik kesempatan.But I cakap kat dia, kalau u tak salah, takyah nak takut...enjoy lah your break.

Because of that,gampang-gampang punya holiday plan kena tukar.Terpaksa I merayu-rayu kat Italian Embassy to expedite the visa application for Minah South Africa yang kena ganti tempat mamat ni for holiday.I mati-mati tak nak pergi walaupon my boss dah cakap,u have no choice, kalau dia tak pergi, u kena pergi.Tapi I nak raya rumah datin Munah dgn Lee...so, tadi..macam nak mati I menahan perasaan.Last-last by 6pm, visa issue to selesai.Tak tahulah my staff buat apa, bagi that officer a quickie kot...Italian Embassy tutup pukul 6, they all sampai kat pintu office depa tu kol 5.45pm,rayu punya rayu, hah kau, besok visa siap.Menjerit I sebab dek gumbira tak kena gi Rome...

Next is to change flight details.KLM pulak kata,ticket is not changeable.Laaaa..macam sialan.They suggest I cancel ticket on that bloke punya nama, dapat lah 45% refund and pastu beli ticket baru.Dah pukul 8pm dah masa ni.Tenago dah takdo..so, I pon okay je lah...siaplah lepas ni nak explain dgn boss budget dah terlebih...tapi bukan salah kami bukkk...

I sampai rumah dekat nak pukul 9pm.Lemah betul badan.Atas meja makan ada 3 card raya.My flatmate kata, dua sampai semalam and satu sampai hari ni.One of them came from Sam, yang ada janggut macam Macca Home & Away tu...

I am so terharu dapat card raya dari uols.Bukak email dapat E-card dari Bella & Hubby.Lagi suka.

Yang tak sukanya bila ada persengketaan yang tak membawa pekdah.Semalam masa kat office, I ada lah jugak buat siasatan sendiri dibalik maksud kemarahan Lee yang maximum tu.Terperanjat Big Ben lah jugak.

I'm trying to work out in my head what the fuss is all about, tapi from what I saw, politikus tu mmg tak necessary langsung.

My thoughts are with Sam.Tapi dia cool saja.Macam tu lah....Thanx for the card babe...I masih bengong dengan Lekiu punya confession yang dia syok kat Lee...tak apa,ceriakan hidup dengan warna-warna...tak salah...

5 comments:

Anonymous said...

What can I say han??? Someone got it and someone ain't..I gues I got it and i am all that!!!! **matilaa kekwat!!!

hahahahh...

Hey apo syukur tak ke Rome???? Oportunity u!! Hmm tapi kalau kena ke sana jatuh hari raya haruslah kan ???? mak pun tammo lah pergi tapi kena buat kerja and kena beraya dgn org yg tak perlu!

Han, what I said in my blog abt certain someone was due to the fact that certain someone knows this friend of mine in person and knows where he works bagai..tup tup.. hmm tahu tahulah..but mak akan biorkan saje anying menyalak I think... let's hope no more of that bitch!

datin Munah oh Datin Munah... akan ku datang ke rumah mu dengan seribu keyakinan - yakni mak akan membahami segala mala juadah raya di umah u ols, voley??? hahahahah

:: samasam :: said...

kad raya i dh sampai ek? ada lagi tau menyusul tiba. tungguuuu ..

Han said...

hapa lagik ni Sam, jgn la sesusah...(tapi apakah dia)

lekiu said...

Secara objektifnya lah kan, cuba U tenung betul betul... but before you do it, you need to do the following :-

1. plan a day ahead ;
2. try not to have a heavy dinner ;
3. take a shower first ;
4. make sure U tarik nafas bebanyak ;
5. light up some scented candles ;
6. dim the lights ;
7. find the most comfortable spot in your house ;
8. make sure you sit on a plush sofa or on your bed.
9. try not to have your usual Smirnoff, perhaps try either a White Zinfandel or Pinot Grigio or bailey's on the rocks, it helps come down any jitters that you might have ;
10.ensure that your computer is the brightest in the room
11. before I forgot....must only be done during full moon.

and when all the above is done and when all the planets are aligned AND

if you are lucky, Lee's butt will speaks to you... you will then hear voices in your head with an accompanying music ... that says...slap me !

Ha ha...Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. I bosan kat rumah ni. Astro signal tak de sebab hujan dan Bella pulak bukak puasa ngan kawan dia. Dia bukak puasa waktu Sememnanjung, hari ni I bukak puasa waktu Sabah ! Pening, darah tinggi naik skit kot.

:: samasam :: said...

lupa lak nak komen tang tuh. yes, i mmg cool. i x gentar. i x suka melatah. bagi i benda2 tuh mcm x penting pon. bior la bangsa2 lahanat tuh melalak .. in the end, apa la yg depa dapat, kannn?