About Me

Friday, October 13, 2006

You Are What You Eat



Sekarang ni kat Channel 4 adalah satu program called 'You Are What You Eat' yang dihoskan oleh seorang pompuan cikeding yang namanya Dr Gillian Keith.Kerja si Dr Gillian ni ialah pergi masuk rumah-rumah orang yang ada weight and eating problem and analyse cara per'mamam'an diorang tu.Ada yang kuat minum,ada yang kuat makan burger,ada yang tak pernah dalam seumur hidup makan sayur-sayuran and ada pulak yang makan apa saja...

Before I type on,I nak comment sikit pasal Dr Gillian ni.By reputation Dr Gillian ni kiranya pakar permakanan and obviously you would expect her to look like dietician or food expert.Bukanlah nak mengata ya uols, (tapi mengata lah jugak) Dr Gillian ni dah le cikeding,muka dia cam tak cukup zat gittew.Okay..mengumpat session is coming to end now.

Lepas Dr Gillian ni finished with her assessment, dia akan suruhlah mangsa permakanan tak betul ni terberak and mereka akan bersama-sama berdiscuss mengenai taik nan seketul ittew.Dr Gillian yang lawa sikit je dari batang pisang ni,macam tahu-tahu aje all the makna disebalik taik itu.She can tell in a glance if taik itu taik sihat ke tidak.Steady aje muka dia bila discussing taik tu,walhal tuan punya taik macam nak mati menahan bau and malu.

Selepas habis berdas-das dikutuknya orang yang punya taik tu...like kau tak makan sayur, pasal tu taik kau cam taik semput aje..or kau punya taik tak cukup moist pasal kau tak makan sayur and kurang minum air, Dr Gillian akan buatlah menu planner untuk mangsa-magsa permakanan tak betul tu.Before that, dia siap buat presentation lagi atas meja makan mangsa-mangsa tu.Dilambaknya all their food consumption on a daily basis atas meja besar and buat judgement lagi on a national TV.Tak cukup dimalukan depan taik diorang sendiri,sekarang kena interrogate pulak pasal what they eat.

Tapi all the kebenaran memang mengerikan.Kalau I tak tengok that program,I tak tau pulak yang ada orang dalam dunia ni can live with 3 beefburger and chips for breakfast,snacking 3 bars of chocolate, sekoyan spaghetti blognaise,2 helpings of kebabs,cheesecake and ice cream for desserts, chips for kunyah-kunyah and in addition, bergelen-gelen lager and bottle beer. Hah, tak terkezut badak kau? Tu orang ke babi tu? Tapi itulah reality nya.

So Dr Gillian pun buatlah action plan for them all menguruskan badan.But mind you, this program bukan untuk orang mengecikkan body but to kawal permakanan and eating healthily. Before they can start the eating program, they first have to detox themselves by doing the colonic irrigation.Ada mamat yang kuat minum ni,bila buat colonic irrigation,bukannya taik yang keluar but gas from all that alcohol he consumed.Sah debab angin tu.Ada pulak tu yang taik tak rajin nak keluar yang bermastautin selama 6 bulan dalam perut.Hish...

Dr Gillian pon introducelah all the green groceries and bergasaklah kau makan healthy food bertatah sayur-sayuran.Selagi ada sayur semuanya kena dimakan.Tak cukup dengan kena makan daun-daun berguguran itu,kena pulak buat exercise.

Dr Gillian akan bagi targetlah dalam 8 weeks.Dalam 8 weeks tu lah dia akan mengepung/menonjolkan diri macam pengutip hutang kain.

If you are reading Lee's Blog,there is a information about UK latest discovery where there is a large cases of people with obesity.

But, I am appeal to make connection with the program title,YOU ARE WHAT YOU EAT.If we take it literally,kalau orang makan babi,dia babi ke? I suka makan meehon,meehon kah aku?

I teringat kat Lee Novotny yang suka guna ayat 'mencari sesuap ciknek'.So,dia suka makan ciknek lah kira-kiranya.Apa maknanya tu,Lee? Tak sensitive betul joke tu.Jangan marah ye.

5 comments:

luke adam said...

muahahah gelak aku baca last para tu... eh..kalau org suka makan free camner pulak ek? hahahha

Belladonna said...

Rasanya kalau 'ciknek' tu makanan betul, dah obese dah Lee Novotny nih..hehehe, gurau je Lee

:: samasam :: said...

suka makan cik nek ? wakakaka.funny funny ..

wel itu yg obes, tp kalau yg berat x pernah reach 5okg cam kita ni camna lak kak? nak kata x kuat makan, mmg kuat makan tp still x naik2 gak...penin..camnala nak naikkan badan ... hmm..

Han said...

Okay...

Orang yang suka MAKAN FREE, tengok content la, kalau asyik harap org belanja pastu kemut nak mengeluarkan sesen pun bila time belanja balik..tu namanya puaka besar

Bella,tu la dia.Kalau ke Ciknek tu cam savaloy ot footlong sausage yg boleh dimakan,misti Lee dah tembam membam..merasalah dia kena kejar dengan Kak Prag, voleyyy?

Sam...badan tak naik-naik? Pergi duduk Nigeria.Ada orang Melayu kat situ hari-hari memasak..nampak sedap lak tu.Badan tak naik takpe,janji benda lain mesti naik...ehemm..for example..gaji bulanan...

Kak Prag, muahsss to you too

Anonymous said...

Ayyoyooo mak jugak yang kena carutz, voley???

Hahahahah Aiman tak kisah u ols... sesduap ciknek ni ibarat kais pagi makan pagi u ols..so hopefully tak tembam!!! :P