About Me

Sunday, October 15, 2006

Mediocre Malay

Masa I membeli belah (kenapa dia tak panggil membeli berambus ye?) kat TESCO tadi,I ternampaklah satu keluarga Melayu ni.Ish..seram jugak.Because I thought I was the only Malay in the village gitu.How I know they were Malay is because the two husband and wife berdiscuss nak beli pisang dalam bahasa melayu.Intense sungguh perbincangan mereka tu.As if is like the sesisir pisang is a world current issue.The talking was done mostly by the MSU look hubby.MSU? Lama tak pakai that famous abbreviation for Mat Surau United.I think the couple just arrived and maybe the hubby or the wifey buat PHD kot kat sini? Ni mesti belajar kat Brunel ni,kalau tak, takkanlah duduk area-area ni.

I ni uols, tak rajin nak jumpa orang Melayu sangat.Bukannya apa,hidup low profile gitu.I dah merasa duduk kat area ramai Malaysian.Banyak tak bagus dari bagusnya.For once you will think that they are different from the usual one.But sadly, some of them are not.These are the type who wants to know who your friends are,what do you do here,what VISA you hold (eh..perlukerr tu) and so on.The jobo'est among them is the one who is attached to the Malaysian Hi Com.They will give you the look as if you don't belong there.Ada jugak orang gomen yang macam tu.Ni semua bangsa bini ikut laki yang apart from goss-goss,takde kerja lain nak buat so,volunteer lah jadi CNN.

They two gave me a glance.Yang aku pulak satu,yang dok berdiri tercongok-congok kat situ kenapa? Apa pulak? I ada good reason to be around there because I pon nak beli pisang jugak.So,nak tak nak, I terpaksa lah 'berdiri sama tinggi and duduk sama rendah' dengan that couple yang masih lagi contemplating whether nak beli pisang ke tidak.

I capai the banana and blah from there.They were there first but when I left, they are still at the same position.What could possibly be negotiation between them about the pisang,I pun tatau.

Maybe....
a) They were looking for the blue black pisang so that the wifey can make cekodok pisang for the to berbuka puasa.
b) They were converting the price of the pisang from British pounds to Malaysian Ringgit.
c) They were looking for pisang emas dibawa belayar, masak sebiji diatas peti
d) They were having their personal domestic from home terbawak-bawak sampai ke Tesco and pilih section jual pisang untuk prove their point.

Apa-apa hal pun,bukanlah problem I and I pon teruskanlah bershopping berpandukan shopping list I yang cinonit tu.Bila sampai time nak bayar,there's plenty of row with a long queue.I pon pilih lah those with fewer people that have less shopping items.I pun masih rasa demam-demam and tak kuasa lah nak beratur panjang-panjang.

Tah cemana, I pun terqueue lah dengan this Malay couple tadi.Tulah,dalam tak nak jumpa,sekarang dah beratur sama-sama lah pulak.They all tu masih lagi ber intense discussion.Kali ni pasal how expensive shampoo was and in the end how they both have to opt for the cheapest one.Dalam pada berdiscuss tu,mereka toleh-toleh jugaklah kat I.Them two berbisik lah, Filipino kot...hahahaha.. tu dia.The husband went and said ramai ye orang Phillipines kat sini...and the wife balas balik,emm..kerja jadik orang gaji kot dan mereka dua tu bergelak sakan lah as if it was so funny.Dalam pada queuing tu, mereka dua ni sempatlah cakap pasal their project paper (lagi!!!!) In a supermarket?

Adalah dalam 10 minutes that I have to queue behind them and all they talked about is about another Malay family and mengata orang sekeliling.On the next row adalah dua orang gay women tengah packing their shopping goods,tu pun kena kata jugak.Mulut I cam ringan aje nak kata, dah lah tu,tak usahlah mengata orang lagi,kau pun bukannya bagus sangat.

All of the sudden their conversation changed into gay activities that they come across in London.How disgusted they both were with the whole thing.The part yang I paling tak tahan dengar is when they said, patutlah London kena letup, ni semua tuhan nak balas'.

This time, I was really staring at them with pure hatred.Especially towards the husband yang nampak alim with the pretentious goatee but bila ada perempuan lalu with cleavage showing,he can't help himself but looking at it.

Kenapa Malaysia masih nak hantar orang mentality camni belajar kat oversea? Baik duduk ceruk rantau aje kalau nak ngata orang.Aren't we supposed to appreciate and respect others ideology,identity and orientation?

Menyampah gila dengan perangai the two, I pun blah from that queue and jump at another.I wish I never see them again.Hope they do well in their so called project paper and become the 'true' Malaysian Leader.

4 comments:

:: samasam :: said...

haiyo, nape x sound depan2 tuh je kak? kalo sam la.. harus buat scene kat situ...buat malu org melayu je kat situ. ingat pegi sana pastuh nak kutuk2 org tuh dah bagus sgt ke? pegi sana pun kot2 pakai duit kerajaan. cheh.. !!

Anonymous said...

ughh tu la pasal mak kat sini hanya berkawan ngan hadek mak si Fiona tu je..Melayu lain maap laaa mak nak bergaul...

hahahah yg paling kelakar masa u ols cakap "comparing prices"...Uk & malaysia tu..hahahah

Oh well, when will our fellow comrades ever learn how to tolerate other people's belief?? kalau Uk nak marah kat orang pakai pyrdah, marah pulak,kan???

mmg tak seimbang langsung!

S a m u e L said...

Hayoo...naper tak sound jerr...matila carut kita kerja org gajikan...kalau i, i akan mcm ni:

1. i buat-buat terjatuh barang sambul melatah mencarut burit burit burit segala!! *mesti diorg pengsan

2. i buat-buat call kat telefon sambil cakap bahasa melayu dan berbicara pasal tender 1 juta.

3. ni pling teruk sekali...i akan maki hamun diorg dua ekor sekuat hati sambil mecarut semua benda mengikut turutan alphabet!!

*hambik ko

*tak semua yg berserban itu baik...mungkin jugak khalids

ustaz i cakap...tak elok berbruk sangka kat org lain sbb ustaz i cakap dia pun belum tentu lagi confirm masuk syurga walaupun sembahyang cukup setiap hari!!

Belladonna said...

Emm, aku yang kat mesia ni pun kena kutuk macam Indon/Filipino ngan kaum melayu sendiri just becoz i look different & selekeh 24-7 *harap2 lepas ni aku kena suruh masuk class grooming, hahahah*

Mak angkat aku, Oprah (hehehe) pernah kata sometimes orang yang mengutuk tu sebenarnya low self esteem. Sebab tu diorang kutuk orang lain just to make them feel good about themselves *matilah jadi tua kutuk* So mamat & minah pisang nih tidak wajar dilayan kerana akan membuang karan je.

Hopefully they will come a time bila orang lain plak kutuk diorang ala-ala Pembalasan Si Pitung giteww. Hope they'll learn their lesson..