About Me

Saturday, October 14, 2006

Supernanny



Bila badan dah tak sihat ni,maka my own life choice pon limited lah.So,reluctantly, I pon terpaksa duduk rumah, ala-ala kena quarantine gitu.So far, I have been self-quarantine for 3 days, tapi semalam terlepas jugak sebab ada emergency kat office.

Kononnya, plan nak jumpa Frankie yesterday evening.Tapi dia plak tammo jumpa I.katanya, maybe I ada flu and dia belum abik dia punya jab lagi.So,katanya tammo berjangkitlah.Sabar kan I ni? Motif kenapa aku masih lagi dengan dia? Aku pun tatau.I dah dapat rasa getaran yang maybe tak lama lagi akan menjandalah I.

Being in quarantine means more time on my hand.One of the impending leisure was to tengok TV all night long.Macam-macam program I tengok, from You Are What You Eat,Airline,Supernanny,All The Soaps,Strictly Come Dancing and all those never heard of program kat Sky tu.

Malam tadi I pun tengoklah Supernanny kat BBC3.This is an ongoing program by BBC for parents who battling to raise a chronic challenging behaviour child.Like the pepatah said,dalam banyak-banyak buah, adalah satu yang busuk.Macam they all ni lah.Kalau ada 2,3 anak, sorang tu mesti perangai cam puaka that drives the parents to an early grave.

So, this so called supernanny,akan visit rumah budak with challenging behaviour ni,and buat lah assessment.The assessment process includes apa activity budak-budak tu and termasuk activity omakbapak nya sekali.The Supernanny will work on a plan for parents to follow, based on her observation.For example, kalau this child suka main pecah-pecah barang or exhibiting challenging behaviour by membantai orang sekeliling dia,maka the Supernanny akan introduce a 'naughty seat/steps/corner' for them to be taken to everytime they aired their mighty tantrums,as a way to sanction their bad behaviour.This is like a time out thingy for them kids to use as a thinking time for them see betapa jahatnya mereka.

Kira-kiranya,pada zaman I kecik-kecik dulu,bila I bergaduh with my brother or sister, my father akan suruh I duduk luar rumah and kunci pintu gitu.Tak cukup dengan kena kunci dari dalam,ditakut-takutkan nya I dengan hantu lah,anjing lah, ular lah.Kononnya makhluk-makhluk ni tengah active bergerak kat luar rumah tu masa I ada kat situ.Menangis-nangis lah I, bersumpah akan bertaubat.Camtulah kaedahnya.

The Supernanny not only introducing the silent corner, for those kids yang suka memaki hamum mak bapak,akan disuruh cakap sorry and then baru dapat layanan.Sorry pulak, kena cakap as you mean it.Selagi the sorry words doesn't sound genuine enough, selagi tu lah budak-budak tu tak akan dilayan.Duduklah atas naughty seat tu sampai petang.

Action plans also include of what parents should do too.Adalah technique mengajar budak-budak or technique effective communication gitu yang parents are advisable to follow suit.

Bila the parents dah agree on the action plan tu...maka Supernanny will leave them too it and akan pasang camera dalam rumah orang tu to watch how they implement the approach.Hambik kau...dalam rumah sendiri pon ada CCTV.

What the Supernanny will do is to watch them and masa tu lah dia akan buat analysis of what went wrong with all of them.Supernanny will then prepare a bullet point reasons of what she thinks is tak betul in the way parents mendidik anak-anak diorang tu.

10 out of 10, banyak lah silap mak bapak.Mak bapak tak tegaslah,tak bagi perhatianlah.So Supernanny will buat unannounce visit to rumah diorang and akan tell off lah mak bapak budak-budak complex needs ni.

From afar, it looks like the whole parenting skills in the Supernanny program are wrong.But honestly if you ask me,parenting job consist of the workmanship of 2 people,mak and bapak. Communication is so important that if ever it is lacking,the only way to ask for more attention is to exhibit challenging behaviour.

But talking is so simple to imagine what is really in the mind of the parents.To handle a partnership with a husband or a wife is a hardwork.Taking into account bila you bad mood and bila dia bad mood.It is so difficult to put up a united front bila hati dah panas and that left one of them unspeakably reluctant to take over the welfare of their children.

I selalu dengar orang kata bila anak si anu-anu tu berperangai,people are quick to blame mak bapak.Mak bapak tak cukup garanglah,mak bapak too nice lah...but we also have to appreciate some mak bapak who tak sampai hati nak over discipline anak-anak diorang.

So,kudos to all parents.I can never imagine being a parents myself.Mati kot budak-budak tu aku dera macam Balasundram.But I honestly think that the best way to raise a good person is show your child that they have both of you and your partner to rely on too.Even if the relationship between you and their mummy or daddy did not work out.Child needs to have stability.And they need to know that they have someone they can trust.

Tapi kalau dia nak jahat jugak,after you have given all your best,nak buat camne lagi.Redha aje lah...or upah je pembunuh upahan.Tak pun, macam clip video kat Belladonna's page, pakai condom aje bang.Hehehehe...

2 comments:

Vjien said...

Gosh... i wish boleh watch tat supernanny show kat Msia... tapi pernah tengok her special apperance kat Oprah show, ada si nanny nie buat US special, ajar bebudak kurang asam US hahaha... the naughty set/corner tu actually worked, i pernah kurung anak boss i kat dalam tandas gelap!! hahaha, sebab mmg jahat sangat, even the Indo maid tak leh kawal. Oh ya, sebut pasal taik in ur last posting, Oprah show pun pernah buat pasal taik, apperantly taik yg 'sihat' dan 'sempurna' haruslah dalam bentuk "S" yes, they have a 3d animation of how the process, and it was shown at 1pm Msia time!!! Anyway, really enjoyed reading ur posting!

Han said...

tak kuasa la nak toleh belakang everytime terberak vjien oiii...

Tak lama lagi,keluarlah kot kat y'all punya TV.I dengar Little Britain pun dah lepas masuk..