About Me

Tuesday, May 15, 2007

Noteworthy???

Now that I have time to think, patutlah ramai yang ber feeling-feehlong debab at this time of the year.We are approaching (or maybe we have) the Summer. I'm not so sure if we are now officially in the Summer or masih lagi Spring, the weather is so temperamental,pukul 4 pagi panas berdentum...pastu mendung...pastu hujan...

Masa nilah ramainya perempuan-perempuan tulin and jelmaan, jantan-jantan tulin and jelmaan akan berlumba-lumba membukak aurat.Tayang betis, tayang six pack, tayang peha, tayang lengan yang muscular, pakai shorts sambil pakai enhance underwear (untuk menembamkan middle object mereka tu) and for the pompuan, masa ni lah nak keluarkan spaghetti string masing-masing sambil memakai push up bra (kalau push up bra mahal sangat, stuff ajelah toilet roll, boleh?)

Antara mereka-mereka yang body conscious ni (selain dari aku) adalah Mak Badak.She text me today ngajak aku pergi Tesco.Nak beli buah katanya.Well, this morning at work, I got my smoothie maker delivered from Amazon (anti social sungguh, shopping pun online aje) Why I bought that is tu memenuhi permintaan Mak Badak last week yang mintak I cari any good but cheap smoothie maker.Well. now you know.Selain dari anti social, I am also a bargain hunter or in another word, kedekut.Yang heran nya, bila beli PC games, berabis cam nak rak pulak.

MB gave me the lecture about healthy eating.Yang we all ni (I, dia dgn spouse nya) mestilah start makan buah-buahan sebab kalau macam ni lah gayanya makan (nasik every 2 days) harus retak lah wooden flooring rumah we all ni.MB also pointed out my masalah dunia masakini (susah berak) and that is the strongest point for me to support her new resolution.Well, I agreed lah. BTW, I dah 3 hari tak berak and setelah berhempas pulas mencuba, after 1/2 hour malu-malu gak nak keluar,dengan geramnya, I pun teruslah telan my anti depressant (Senokot).Merasalah besok pagi pecah jamban ku.

Speaking of membukak aurat,although millions in the UK are welling up to the summer, I can only pass off wearing either 3 quarter shorts or maybe sleeveless shirt.I also have to brief my entire team to go easy on what they wear to work.I remember how last Summer, I have to ask this gagak girl (yang sungguh famous dengan bumper depan belakang yang gedabak) to go home and change.She was defensive and dengan tak pikir panjangnya, calling me jealous.Me dear, jealous dear, no dear...

I was professionally challenged by this female defending her choice of attire for work, and I must say, for someone who know very well what they let themselves into when accepting this job, her complaint against us was rather lurid, what worse, stupid.Imagine pleasantly plump female (I'm so polite) with the shortest denim short finished with that flirty frills and that small piece of cloth with tiny strings barely covering the breast bersize buah nangka.Well, it is Summer, everyone can see that.I have no objection if I cross path you in the street...but you are now here and working in the place full of humanoids who can sometimes question whether or not cat shouldn't be allowed naked. Is sexual harrassment, they said.

Profession aside, I sometime struggle to understand why people wear what they wear. All this young girls with small piece of clothes. Tak takut attract paedophile ke? (Scarry you all, I know how their mind works) They say that it is not about what you wear but how it will make you feel. How they are very proud of their body. But if you're proud or shall I say, comfortable with the way you look, isn't that something good to curb you from further unhappiness that can emerged from not being comfortable? Why must go further exposing your vanity? I can understand people wearing skimpy outfit in the proximity of people that they are comfortable with, tapi hapa jadahnya gi pakai baju separuh siap kat tengah-tengah town tu? All you can get is that gatal smile flash at you by the builders who, believe me, there's only one thing in their head the moment they set eye on you and that skimpy clothes of yours. Once their bubbly hormones is gone, they'll go back to their wives or presentably dressed girlfriend of theirs. Your skimpy clothes in the end will only triumph you getting the notch of their night stand, if lucky (dalam semak pun boleh jadi ni)

But again, people taste varies.There's people who are after the flashy one, only after a while realised that flashing is nothing (hambik ko Brad Pitt) I want you to know that I am talking about me.Maybe I am jealous, because I don't have the cut to wear sexy mexy like them girls,who knows?

11 comments:

Belladonna said...

Ha? Ko takde sexy mexy cuts to wear sexy clothing? Biar benar ko ni Esah? Abih tu apa guna kaki mu yang panjang hingga ke leher ku ittew?

I think kalau nak sexy boleh, but have to be done tastefully. Pakai spaghetti strap pun tak guna kalau ketiak boleh lipat ala origami, hihi.

Faling fenting kena padan dengan potongan badan, material yang seswai and fitting yang bagus. Nilah yang aku belajar since jadi anak gajah ni.

Nothing beats wearing clothes yang selesa, seswai ngan badan and personality..boleh boost level of confidence hingga perasan sexy gittew, heheh.

Goddess Selene said...

Haiyooo summer ker mcm nih?? Kejap mendong kejap panas kejap hujan kann?? Nak berpakaian pon dah tak tau mcm mane? kang kalau kuar umah dgn bikini kang tetiba mendung hujan & windy!! Camne?? Venci tau..

P/s: Ehh tak tau lak uols sker main PC Games.. Mak sker beli CD & DVD from Amazon sbb boleh beli murah2 hiks... *anti sosial kah mak yg wanita jelmaan inniew?? Oppsss...

Lee Novotny said...

Oh c'mon..u ols seksi meksi jugak..tall and slim..leyy jadik model hapa! hah hambek kauuu!!! :P

Hmm I really can't wait for summer time where the men will be wearing next to nothing when they're relaxing or strolling or playing sport. Maka haruslah mata mak ke kiri ke kanan dan north to south memerhatikan gerak geri ular ular kepanasan di dalam "bekas" mereka heheheheh...

Ehh baguslah dosi beli smoothie..awat tak beli from E-Bay?? lagilah murs murs!!! Emmm takut kot kot bekas tu guna bekas babi kah?? :P

Montymelly said...

Eleh! Ko ni Han, saja je nak reverse psychology kitaorg ye...suka sangat nak kitaorg puji2 ko je...buatnya satu hari tiba2 ko bangun tido jadi panjang dua jengkal and berat cam si Bad dalam Cumi Ciki baru padan muka ko.

Hjh Esah Jolie said...

Bella..kaki panjang leher tinggi tapi badan tak berbentuk tak guna gak...(sungguhnya tak bersyukur aku ni)

Tulah kan Makji Eton...nak pakai bikini pun rasa tak kena takut hujan lah pulak lebat-lebat...

Model? Model kopok pisang boleh laa...I bukan apa, teringin nak ada perut ala-ala washboard ittew...tapi makan pun macam org Somalia, washboard hapa, batu lesung ada le...Nak beli from Ebay, takut barang tu dah rosak ...at least beli yg baru walau murs-murs pun, ada warranty kan?

Ular panas dalam bekas? Wah..berpeluh-peluhlah ular ittew...kenapa tak dilepaskan saja? Boleh dianya datang menggigit kita yang gatal ni kan?

Eh, Kiah, kalau kengkawan macam ko tak puji, siapa lagi nak puji aku? Raja Nazrin? Speaking of Cumi Ciki (ko jgn tak tau, aku masih hapal lagu intro Cumi Ciki ittew), Bad tu pun kecik dari aku.Yang ko pulak, dok propah propah kat orang kau tu bersaiz beruang, Bella kata ko pun halus ala-ala Cik Tam Buruk gagak cakap Kedah tu...apahal? Nak kena puji gak ke? Bella, cepat puji si Ezzah Aziz Fawzy ni..

Lee Novotny said...

Cumi & Ciki!!!!! Mak nostalgik occay!!!! ke mana ye skang Kak N ittew??? Nama dia Kak Nazli kan?? hehehehe

Hjh Esah Jolie said...

Ye ke nama dia kak Nazli? Haiyoo..nak tukau nama kah Mak Leemah? I ingat lagi, Kak N ajar buat lorry from kotak mancis, habis kotak mancis my mother i kerja kan...bukan setakat aku je nak buat lorry tu, habis semua adik beradik I pakat nak buat lorry gak...and my mother kenalah gi beli kotak mancis..

Lee Novotny said...

God..feel sooo old...Cumi & Ciki ittew TV itam putih kannn??? Ke kuarga mak sajork yang ad-dinch kaler TV at the time???

Mak ad-dinch laa rasanya buat kotak kotak ke hapa ke from that show..mak tengok je..suka sangat Cumi & Ciki tuh dok berbors bors...

Anonymous said...

Hjh Esah Jolie,
Wa ketawe sakit perut bace lu punye posting,macam naik roller koster je.Tak tahu lak senokot bolih jadi antidepressant,wa ingat kang wa makan jadi termenung lam toilet lak,tapi nak try jgak.

Remember me UbiWanKelubi(saudare Ibowan kenobi le tu)...kawan seperjuangan senokot hahah

Makcik Kiah Kidman (a.k.a MontyMelly) said...

Entah si Bella ni aku rasa dia tertinggal specs dia kat rumah kut. Ada ke aku dikatakan kecik...
Anyway kalau nak puji i, apa salahnya..i terima ngan tangan terbuka.
Si Cumi tu bukan selalu nak mamah si ciki ke? Or is it the other way round? Can't remember mana satu jantan betina. Kalau jaman sekarang buat adegan mamah2 tu mesti akan masuk parlimennya..

Hjh Esah Jolie said...

Bukan mamahlah Kiah...gigit gigit manja githoo...rama-rama dah monyet.Masa tu kita budak-budak kecik mana ada suspicion of any sexual intention to take place kan? Innocent masa tu...(since ko pun suka tgk Cumi Ciki, I bet, hari raya, melayu cina india pun..ko bantai nengok that Rasa Sayang program kan?)

Obi Wan Kelubi...hahaha...I yg rename laxative tu 'anti depressant'. Ye lah..tak berak kan boleh depress.So, nak hilangkan depress, makan anti depressant lah kan? Kasik glam la sikit...