About Me

Wednesday, August 01, 2007

Day In Dublin

Atas permisi Makji Eton, I akan hapdate jugaklah activity I kat sini, walaupun adalah org ittew, gigih nak tahu psal my coffee date dgn JT itu (jantan tembam, ley?) Kan aku tengah bercuti,so aku kenalah buat cara macam orang cuti kan, Kiah? Takkan lah dalam cecuti pun nak update blog, unless lah kalau aku cerita pasal aku nya trip kan? Bukannya macam orang tu yang dalam mesyuarat pun jawab telipon..heh!!!

This trip, I opted for a much later flight, takdelah flight pagi-pagi buta macam my previous trip.So this time, we took the 8.10am flight, and to be able to get everything done in time, kenalah start bergerak dari Twickenham by 5am nak menyampaikan ke 6.30am kat Stansted Airport tu.Seperti biasa, my so called true friends ni,ikutkan, badan I letih sungguh, dengan balik kerja the day before at 10.30pm, mana nak cari baju nak gosok nak pack barang, deme dua tu udahle tak keroje siang nya..so,kiranya, energy saving banyaklah kan? Tapi..dek kerna semangat perkahwanan yang jitu (cam cilanat sungguh!!!) aku jugak yang disuruh bawak kereta dari Twickenham ke Stansted Airport dalam keadaan tingtong from tooting tu.Dengan alasan, I will find my way through without help from sat nav.Macamlah diorang tu tak boleh, cuma pemalas aje.

Well, as a non-speeding and considerate driver, I usually take longer time to arrive my desired destination...sebabnya, kalau org suruh bawak kereta 50 kmph, 50 kmph la speed driving ku.Tak kurang tak lebih.So, orang lain boleh sampai sejam, I will need another 1/2 hour more. Berhemah sungguh.So, at 6.30 am, sampailah kami kat long stay carpark kat Stansted Airport yang banyak arnab tu. And this time as well, dek pengajaran luggage pecah, we all travel dgn hand luggage aje.Tapi....it took us dekat 2 jam to get into the flight cabin, mana security check nya, habis tali pinggan,kasut,cincin and apa-apa je dalam pocket semua kena keluar.I think because of the scrutinised security check, ramai pulak yang delay in getting themselves kat final gate...sampai semua flight pun delay.Pastu, kami-kami ni puaslah beratur only to discover to queue in a wrong lane nak gi Barcelona...ciss, tukar gate tak buat announcement kan? Nasib baik tak terlepas ke Spain..kalau tak, harus marah guling-guling lah Makji Eton kan?

Kali ni, kami sungguh independent (dengar tu Hjh Haleemah....) takdelah nak berfeeling drama queen mintak dijemput bagai, naik bus dari airport, tukar kat City Centre and terus ambik bus direct kerumah Hjh Eton.Macam rumah sendiri and sampai masuk dalam rumah tanpa dijemput dengan muka tak malu nya...kan? kan? Padahal tuan rumah tengah khusyuk buat yoga.

While the MB's tidur, I dengan Makji Eton keluar semula dari sarang nak cari barang dapur, kurang ajar tak I, datang cuti rumah orang, pastu macam Mak Datin suruh orang masak.But, Makji Eton was ever so accomodating...and we left the town with dua ekor ikan in tow and other condiments as well (tapi, perlukah kita cerita yang kita juga beli ubat berak, Makji Eton?)

We all had chicken green curry for dinner and after that, after long mesyuarah (betul ke this word?) I dengan MB's finally agree to give 'Jangan Pandang Belakang' ago, walaupun Makji Eton dah bagi warning yang JPB is more ghostly than Puaka Tudung Biru.Of course if we find JPB tu menakutkan sampai nak kencing pun kena ada teman (siapakah orang itu) we will then have a choices of Gubra,some orang putih's movies and Zombi Kampung Pisang to watch. But, after 20 minutes, we thought, we should try to brave JPB until the end.

Walaupun ada elemen-elemen bangang macam dialogue budak darjah 3 and the tak masuk akal scene of that girl, dalam pada si jantan dah tersampuk hantu but still tah mana datang energy (this was not shown) boleh drive balik kampung that guy memalam buta for that guy to be de-possessed from that hantu yang I must say, ada spesifikasi macam Matrix, boleh lompat-lompat gitu.And...ni nak tanya..lelaki and perempuan boleh pulak dok dalam rumah berdua-dua an tanpa dicekup kan? How England!!!

Well, I am not at all into horror movies...as I said, my life is complicated enough, tak kuasa aku nak bertakut-takutan begitu sekali.Adakah I menjerit bila keluar hantu? Hehehehe...

Kesimpulannya, from what I see, there is a possibility of a sequel, pasalnya...the hantu,although was released from the body...the Pak Haji decided to re house the hantu in the buah jagung and bury it depan rumah orang tu jugak...and then dengan kilat petirnya Pak Haji declares...akan ku sumpah (ye tah ye dialogue ni) kau terperangkap dlm biji jagung sampai kau tumbuh...wahahahahaha....

The jagung will then grow...and some unsuspecting person (like the first girl yang gi kutip botol tepi laut tu) akan makan jagung tu and therefore, akan masuklah hantu tu dalam badan kan?

So, what to do next? Jangan Makan Jagung ?

Nantikan 'Jangan Makan Jagung' di pawagam berdekatan rumah anda.

8 comments:

Lee Novotny said...

We really dislike long stay car park kat Stansted ittew (walaupun mak skerr arnab!!!) sebab dahlah jauh, pastuh mahal pulak tuh!!!! What is it?? £7.00 per day ke hapa skang?? mahai nak mampuih!

Anyway have a nice time in Dublin naaaa?????

Cik Kiah Kidman said...

Wei, bukan hantu tu masuk dlm jagung la! I think that hantu is supposed to look after the jagung sampai dia tumbuh..hence why the tok bomoh used jagung rebus ..no tumbuh sampai ke tua..get it? (Nampak sangat tutup mata gila bab nya sampai dialogue pun enggak boleh dengarr..)

Walaupun i bangga you braved yourself tengok JPB, i masih keciwa gossip kopi panas tak dihapdatekan lagi. Really!

Manal said...

Makji,

Enjoying ur irish coffee?

Anyways, kang jadi macam Alien movie where an aliean came bursting out of the space troop's body, that Jgn Makan Jagung part....cud make a good JPB spoof.

And after that saper2 nak beli corn in the cup RM2.50 tu kena pikir byk kali...ok ka?

Hjh Esah Jolie said...

Lee, compare to London punya rate, £7 a day tu kira murs lah uolss..but,it work out cheap lah uols..flight fare tak sampai 50 pence..all in cheaper dari fly from Heathrown yg sekankang kucing aje dari my flat...but, arnab tetap lah chantekk kan?

Wah Kiah...nak kuciwa lah pulak? That is so rich coming from someone who berhutang ending cerita jantan oil and gas, yang dah sekian lama ku tunggu-tunggu..only, aku je tak drama queen cam kau!!! Ptuihhh...(siap dgn kahak, boleh?) But, all in good time, baby..all in good time...

Irish coffee, Manal? Hehehe...Jgn Pandang atas bawah lah lepas ni...

Rockafella Gurl said...

wehhh.. mano cite coffe table hang ni nok, saje jer tau takmau cite tau!

laaa kan Pak Aji tu guna 'jagung rebus' nok? For sure la tak grow pokok jagung tu...haaa ni uols ke paham betul2 ni. Tu hantu 'saka' org kata, yg meleret2 ke satu keturunan akan dtg, tu psal kena buang benda2 cenggini..

dat's why p mandi pantai toksah kutip segala bottle2 ni, bcoz tok moh ke, pak aji ke selalu tangkap benda2 halus ni & keep it closed tight dlm bottle then campak ke laut.. which is true!

--> slmat mg-uli karipap Dublin! oops..

captainlukman said...

hahahahahah sundels je kan tajuk citer baru nanti sequel jangan makan jangung...........sakit perut mak baca nok

Goddess Selene said...

OOOoo jagung rebus rupanya.. Mak nih yg dah tonton 2kali still tak paham ape dia cakap.. hiks.. Yela sibuk nak tgk hantu katakan.. tak dengar dah ape yg pak imam tu dok ngomel! Hiks..

Hjh Esah Jolie said...

Tu lah kan, Makji...jagung rebus!! Mana tak dapat dengarnya Makji, kalau semua dah menjerit mengalahkan musang. Hehehe