About Me

Friday, August 10, 2007

Satu Perlakuan Yang Sungguh Mencurigakan

Cehhhh....title macam dramatic gitu.But it is true, today I have come across one weird behaviour, yang datangnya dari K aka Jantan Tembam itu.Begini ceritanya,

I was so unbelievably busy to begin with. My boss decided 2 days ago that she has had enough and blah macam tu aje and now, with no other choice, I have to report directly to the Area Manager yang khabarnya bertalam dua muka (TDM) itu.Bad enough that I still have to deal with the disgruntled member of staff yang semakin hari semakin daring dan menyakitkan hati, that I bear no other choice but to file a formal complaints against them. I was advised to take a step back, so that my boss ni bolehlah conduct the proper investigation, tapi tah macam mana, dah masuk sebulan, no action was taken and tetiba pulak, si TDM ni hantar email and bagitau yang si boss I ni dah resigned, and dia sekarang will take over the investigation.Because of that, segala activity harianku (termasuklah memakan-gaji-butaan) macam terganggu and I terpaksalah ambik alih kerja si boss ni (kalau dapat gaji macam dia takpelah jugak kan?) but, TDM is nice enough to pre approve every extra hours payment and any extra expenses.

Since Monday, aku telah bekerja dengan gigihnya, Kiah oiii. Enough to make me realised that big pay packet is not everything.When I was earning less than 20k a year, I used to think that I was badly underpaid. But I still got the privillege to watch my favourite soaps, tengok wayang, gi keluar-keluar dengan kengkawan and bermacam-macam lagi activity-activity yang menyeronokkan. But I become too ambitious and now, while I earn comfortably, the only friend I see is MB's and Makji Eton. Dapat jumpa Sheikh Qatariah tu pun macam bonus...and yang lenlain tu, dah kena ugut nak putus kawan baru jumpa.Kawan apa namanya aku ini? But by saying this, you should know yang I ni bukannya jenis banyak kawan pun, maklumlah...mulut puaka kan? Pulak tu, dah ada reputation wanita jelmaan harimau pulak lagi. Bertambah takutlah orang nak kawan kan? Lainlah si Kiah yang susungguhnya into S&M tu, memang suka type-type ganas cam I kan, yang?

Nak dijadikan cerita, dalam pada sibuk-sibuk kerja sampai tak sempat makan (tapi sempat berak, Kiah) tengahari tadi, tiba-tiba berdering-deringlah mobile phone I, flashes out Jantan Tembam's number. I was like, pehal dia call aku ari Jem'at nih? Tak sembahyang ke? I was a bit nervous/anxious, maklum le, after our date, it is him that gigih making all the contact, hantar text bagai...and I keep making empty promises nak jumpa, nak jumpa...but knowing me, I really have to start looking for another way to shut people up. Some people kan tak reti nya nak paham hint.Kalau dah banyak dolak-daliknya, berhentilah kan mengusyar? Ni tak...makin aku bolayan, makin gigih nak berjejak kaseyyy.

So dengan aksi-aksi plastik, I answered his call, trying to be as jovial as I can...mampuslah kalau keramahanku di interpretasikan sebagai menggeletis.The so called friendly intro...with him 'moaning' over betapa susahnya nak get hold of me, as if I ni busy mengalahkan PM, and I responded with gelak-gelak yang sungguh fake tu...hihhh!!!

I really thought he just want to say hi...after puas menghantar text. He just announced ' I'm just passing by Twickenham and I think I'm not very far from you. Fancy a lunch?'

Whatttt? For someone who live in Reading...yang bolehlah tahan jauhnya dari West London, cemanalak dia boleh tetiba 'passing by' Twickenham? Siap dengan plan tersendiri lak tu, nak ajak I lunch. Sesuatu sangat kan?

I politely decline, bukannya tak sudi...but there's no way that I can be part with my work at that precise moment. He went 'alaaa...I datang dari jauh ni'. Eh..tadi kata, passing by, sekarang cerita lain pulak kan? What can I say, I really can't. He tried again...again...and reluctantly admitted defeat. 'Kopi pun tak sempat ke?' ...I can imagine dia tersengih-sengih kambing mintak daun sirih, but seriously, kalau David Beckham lah yang ajak I keluar pun...I will have to say no, unless, kalau masa-masa tu jugak dia ajak I kawin and bagi I duit sejuta, I will then readily campak semua file kat muka TDM tu dengan ucapan, hambikk kau, good riddance. You can stuff your job, aku dah kaya...hahahaha...bongkak tak I?

I just finished work an hour ago...and I can't stop thinking, am I missing something here? Is he that lonely sampai sanggup travel jejauh nak ajak I makan? Dia takde kawan lain ke nak buat surprise visit? Sekarang ni, I kesian pulak. He is on the verge of dissolving his marriage. Breaking up is not easy...walaupun hati benci. My professional view in his current predicament is making me think about him in more sympathetic way. I better call him after this.If friendship is what he wants, I guess that is something that I can offer, furthermore, you can do with a bit of gossipkan Kiah?

8 comments:

Manal said...

Makji memang in demand laaaa. JT bikin trick lama, yeah right passing by...how cliche, cheesy is that? I think he is so used to do such thing or in his not-so-very right frame of mind,any woman (or in particular, u la makji) wud be so totally flattered that he made an effort to just meet her up.

Like u said, that cud be a symptom of a very (x100) lonely man....get ready for some soothing balm tissues (kleenex, boots, superdrugs, anything la possible) coz u wudnt want to let him bury his face on your shoulder after pouring his heart out fishing for some sympathy or wud u?

Lee Novotny said...

Tu lah, gatal sangat nak melayan si JT tuh..hah skang dia dosi jadik stalker! Jgn jadik bunny boiler pasnih udahler uols!!!!

Ehh entry nih hanya utk Cik Kiah kah>???? Asik asik nama dia jek yg kuor...**matilaa kejelesan!

Goddess Selene said...

JT dah peclob kah? Passing by katanya tapi sebenranye mmg saja dtg sbb nak jejak kasih ngan uols kan?? Mrasa takde gossip liar kali inniew.. hiks..

Hjh Esah Jolie said...

Thanks uols, for the comments..mmg dah pech lobs. Nampak sangat ada motive nak ajak I makan..tapi buat-buat terlalu pulak dalam area Twickenham ni..hapa tu, tak kan melimpas tempat 30 miles dari rumah kot?

Tapi...I dah call dia. Merasa set up another janji temu, gatal tak I?

Cik Kiah Kidman said...

Ala Esah, layan je la..(mati lah nasihat tak boleh pakai!). He's hardly going to jump into your pants rightaway..mana le tau kalu beraffair dgn you boleh induce him to start losing some weight...you know what they say about sex kan??

Aiyok! Hajah Leemah dah jeles tu..

Hjh Esah Jolie said...

What actually they say about sex, Kiah?

Lee Novotny said...

Kannnn?? mak pun NING BAIZURA fasal sex ni...sexplain pls Kiah!

Belladonna said...

Err, cerita si JT ni takde prequel mahupun sequel ke? *matilah chubby chaser..