About Me

Sunday, December 31, 2006

Smells Like Cologne







































Bengang nak mampus punya pasal,after dapat a very good deal from Germanwings (airline ala-ala EasyJet) I pun terbanglah ke Cologne, diiringi oleh dayang-dayang yang juga tak boleh terbang ke mana-mana for their Xmas holiday (hajat hati they all nak ke Aberdeen tapi tak lepas nak terbang dek kabus tebal) Kesian pulak tengok si Ketot yang muka masam tak boleh terbang ke Scotland, so I pun offer if dia nak ikut sekali.Memandangkan dia pun dah double,kenalah ajak si other half kan? Maka kami ber3 terus bungkus beg dan dipagi-pagi hari Boxing Day,I pun bawaklah kereta dalam kegelapan M25 and M11 tu ke Stansted Airport.Pikir-pikir, it work out cheaper that way.Nak naik taxi will cost £65.Nanti balik pun will be about the same money jugak (mahal taxi dari flight ticket you...) Parking pun tak mahal sangat and nanti nak balik tak payah pikir nak cari taxi bagai.










It was an early flight, 7.50 am and it took about an hour to get to Cologne.Sesampai aje kat sana,the makcik's decided to naik taxi ke hotel rather than to explore on German's public transport.Ikutlah.Habis dekat 30 Euros.The taxi driver was so cheeky that he decided to keep the change until Cikki dengan ganasnya meminta 'Can I have my change please....' baru terkodek-kodek dia korek pocket dia pulangkan change weols. We stayed at City Hotel Storch, yang terletaknya 15 minutes walking distance from the heart of Cologne. Hotel ni dalam gambar website memang vast gila.For 25 Euro per person and with easy reach to town, we shouldn't complaint hard. In fact, after living in England for a good 13 years now, I should'nt expect the hotel to be the KL 4 stars standard.Even bilik kucing lagi besar dari Hilton Kensington punya bilik.Unless if you're willing to pay more than £200 pounds.Kalau tidak, tumpanglah tidur rumah kengkawan yang baik-baik hati. (Tak sabarnya nak tumpang tidur rumah Aina tu...)

We arrived at the hotel at 11am and was greeted by the owner who was hiding in his back office when he was doing nothing.He was huge,he look like that Rambo Chin guy in that 'Jangan Ketawa' sitcom siap dengan spec bulat dia.Tersemput-semput dia organising kami punya registration.That big.Our room was at the attic yang tersangatlah sejuknya.After settled down, mulalah kami berjalan-jalan cari makan pasal Cikki dah complaint kelaparan.Maka berjalanlah kami kehaluan kiri (pandai-pandai aje) Puas bertanya orang kiri kanan mana letaknya McDonalds.Kesudahannya berjalanlah kami sejauh 2 miles demi nak cari McDonalds.We keep on walking until 3.00 pm and armed with the map provided by that Rambo man.We bought kebab for dinner.Sampai pening-pening I makan that kebab.The kebab seller refuse to speak English so cakaplah banyak mana pun you tak mau dia taruk bawang, diorang tetap taruk bawang mentah tu berkoyan-koyanlah banyaknya.

Cologne is a very nice City.I was there once couple of years ago but the trip was too short to appreciate almost anything.This time I waste no time but to keep walking and walking.We combed through the shopping area and looking around.It was nice.But I wish I was with my partner.I keep getting text from England asking where I was.I have no idea that I have left Frankie worried sick (mind you, bila bergaduh, my famous favourite line would be 'I'm leaving now...leaving the country blah..blah...'. Me being a foreigner suka benar buat ugutan-ugutan murahan tu.So, when I texted Frankie back saying that I'm not in the country and will call you back,mulalah orang tu nak nervous breakdown.Jahatkan I?

Anyway,still very tired from the trip and a little traumatised by the flight...yeah...honest truth, I tak pernah naik kapal terbang kecik-kecik (hamboi..bongkaknya) On my way back to London, the weather must have been so windy that it shaken the plane when it was taking off.Ada pompuan kat belakang I sampai menjerit dek ketakutan.I was trying hard not to look terrified but berpeluh-peluh jugak dek takut.When looking back,I have had worst experienced than that,tapi tak pulak menggigil-gigil takut begitu sekali.

Well, anyway, I hope you all will have a wonderful new year.I'm not sure what is my plan as it will be coincide with Raya Haji.Rasa bersalah pulak nak berbubble-bubble bagai malam-malam korban ni.I took some photograph while browsing around town and yes, I did nipped by 'Java Haus' yang direcommend oleh Lee Novotny itu.Nak terkoyak perut dek makan banyak sangat.I also come across a pub called 'Bastard' and some German thingy of which I find interesting.

I would like to back up Aina's plight to save Noel (mengada sungguh kau Noel!!!) blogpage. Like her, I grew very fond of the people that I come across in the blogsphere,so bila ada yang mengada-ngada nak tutup blog ni,kenalah tolong pujuk-pujuk jangan tutup.Alaaa..Noel, bukannya kedai nak tutup-tutup.Kesianlah kat kami yang comel-comel ni.

I would also like to welkam-wanakam Goddess Selene yang baru bukak kedai tu.I dah singgah tapi belum bagi restu lagi.Well, I will do it soon sayang.

Have a nice day all.

5 comments:

Lee Novotny said...

Kann u ols?? Tak sabar nak menginvitekan diri mak sendiri ke umah si Aina ittew ahaks...:) Mrasalah Aina rombongan berduyun duyun mat mat & minah minah UK inniew....hiks..

Glad u like Cologne when it's cold and not summer eheheh...we wish we could eb there too but the fare is too expensive for me..:)

Orang indon kat java Haus tuh baik kan?? :)

Goddess Selene said...

Wah meriah uolls, jalan2 cari makan ahaks... Mak dah balik Hull dah uolls sensorg kat umah nie ha... sambil ditemani oleh sore throat, flu & cold!! mmg seswai sgt kannnn dpt penyakit masa new year nie kannn.. *terus mak pitam lite2!!

p/s: bila free marilah bertandang ker blog mak yg sesuci kayangan inne yer.. ahaks.. Muahhhhhhh *sambil pass the flu to u!! hehee..

Goddess Selene said...

Haiyoo seronok na jalan2 chari makan!!! tak cari jantan kah?? oppss mak salah lak.. yahampoonn...

Uolls harus la bertandang kat blog mak yer!! FINE uolls pun dah pandai nak beri restu?? Ingatkan mak jer yg pandai beri restu... hiks

Aina said...

Seronoknyer baca trip u uolls..i wish am still single, leh jalan2 cam u uolls, lepas bebas gitu, jangan sampai terbabas cukup laa. Now I dah jadi unta dalam kandang.

Ee kelakarnya nama restaurant tu, Haus Java...so kalau tekak haus, minum kkat situ la yer. And Bustard rest. Err no komen? #!*%

Lee, Devi Selene and Han u r wellcome to my kandang unta, tapi 12 hari lagi we'll move to Doha, Qatar. Hopefully we can find cheap 2 bedroom apartments to accomodete unta unta dari UK ittew. Opps...

Aina said...

Alamak ..ter'forget'. thank you Han tolong back up I pujuk si Noel itu....Kuat merajuk orang tua itu rupanyer.