About Me

Friday, December 08, 2006

Insufficient Vitamin D

Taman Bunga di WARSAW yang bebas dari asap rokok.








I nak cerita sikit ni uolsss...sebenarnya since last Monday, hati ini dah gundah gulana.When I walked into my office last Monday,as usual,I pon startlah baca-baca telephone message for me.One of the message came from my GP,suruh I buat appointment jumpa dia.Serams lah jugak,pasalnya GP I tak pernah cari I.I yang selalu cari dia.I dengan my GP ada love and hate relationship.Tak boleh nak cinta and tak boleh nak suka sangat-sangat.GP kat sini territorial sikit.I can only register dengan GP yang kureng dari 2 miles radius from my address.So,cinta tak boleh memilihlah ni.Tak suka pun kena suka jugak...maklumlah jumpa GP kat sini free.

I called my GP surgery nak tanya apahal cari I and at the same time bertanyalah pasal blood test result I yang dah diambil sampai 6 botol tu.Receptionist tu taknak bagitau but made an appointment for me to see the GP instead.And start pada situ lah hatiku ini berdebab-debub.

I bukannya apa uols,my late brother died of accute Leukamia.Tah camana dia dapat penyakit tu, I pon tak tahu.Years back I ada Leukamia scare jugak,puas jugaklah masuk keluar hospital buat blood cell count dengan segala mala transfusion.Dah habis buat semua benda tu,baru Doktor tu cakap ada kuman dalam darah aje.But the trauma of thinking that I might 'terpadam' dek sakit tu masih ada sampai sekarang.So,bila receptionist tu cakap the GP want to see me sebab nak discuss my blood test result,I dok paranoid gilababi.Pastu dalam tv asyik keluar cerita orang sakit Leukamia aje.Kerja pon tak senang.

So,pagi ni tadi I jumpalah my GP.I pon cakaplah dengan GP tu pasal all my unnecessary worries.Menyesal sungguh aku membuang masa dek susah hati.My GP suruh I buat repeat test for Bronchitis and also cakap my level of Vitamin D dah almost zero.Dia terus prescribed I medication for the next 6 months.My weight is stagnant at 60kg walaupun aku dah melantak cam anak gajah.GP I cakap I kurang makan telur,ikan and kurang kena matahari.I cakaplah kat my GP yang I makan telur macam musang.Ikan understanably susah nak cari lah kat sini.The fact that my household dah lama tak masak anything yang berunsur keikanan since last March.Cikki Putih tu tak makan ikan, so Liza dengan I pun taknak lah makan ikan in case we offend her.Lagipun, remeh sungguh nak masak asing-asing.Matahari? Manalah nak cari matahari winter minter ni.I tell you,semenjak duduk kat kat oversea lama gila,since 1991,I macam dah tak larat berpanas-panasan.That day balik Malaysia pun macam kelawar,keluar malam aje.Siang hari tidur,tengok TV and babysit sambil mendengar khutbah my mother yang dok introduce anak orang tu anak orang ni.

I pun tanyalah kat GP tu dia ada suggestion je ikan apa yang bagus dimakan? GP cakap sardines,mackerels,salmon and few yang tak ingat nama.Hah..sardin? Sardin kan on the way dari KL tak sampai-sampai lagi.Mana nak cari sardin cap ayam kat sini? Ada sardin pun tah hapa-hapa cap tah yang goreng pun tak sodap tu.

On top of that,GP suruh I stop smoking pasal bronchitis scare tu.Heh!! Le masa lak aku isak rokok? I cakap dengan GP tu I tak hisap rokok tapi I dok serumah dengan Hisrok Queen yang masih jugak tak ada tanda-tanda nak berhenti walaupun aku dah tumbang dek pneumonia and dek duit memasing dah nak habis pasal beli Xmas present.

Well,nampaknya terpaksalah aku makan Vit.D tablet perasa puaka itu and menukar my diet into fishy oriented meals for the next 6 month before another check up.

But on the other hand,alhamdulillah...takde Leukamia.

Selamat berhenti hisap rokok kawan-kawan.Kasihanilah kami yang terpaksa menjadi passive smoker ini and ada greater risk untuk sakit teruk.

4 comments:

Lee Novotny said...

Sib baik noh??? mujur tadak leukemia bagai tuh, Alhamdulillah! Ehhh dinch hui plak makcik putih dinch makan ikan? dia venci taste ikan kah? Nak kata vegetarian tak jugak,kan?

Tu laaa u ols, gi amik flight head towrds southern spain ke hapa..haa banyaklah cahaya sinar mentari :P

Talk to u later..and have a nice weekend noh?

p/s alamatmu..cepat bagi kat mak in my e-mail...looks incomplete lah...

lekiu said...

Aku baru tahun nih belajar makan ikan. Aku tak selesa makan ikan yang ada kepala... cam tak sampai hati jer mata ikan tuh pandang aku dan macam berkata kata..."sampai hati kau bunuh aku untuk kenyangkan perut mu itu"

Tak silap aku omega 3 bagus kan. itu pun fish based jugak kan ?

Bagus kan kat sana, medical free. I wish the Malaysian government could offer BETTER free medical to the public. The Government pun, cuma they need to re prioritise je allocation. Kau tau baru baru nih, Ninth Malaysia Plan, ada budget for RM 600 Million untuk UMNO !! Government budgeted for a political party... cam sial jer kan. Kepada penyokong UMNO, aku bukan anti UMNO, aku pun bukan member of any political party (dulu aku masuk party jugak... tapi party kat karaoke / clubbing ...blehh ??)tapi tak bagus lah buat camtu kan !

Have a fun weekend.

Belladonna said...

Nok, aku pun tengah mengurengkan hisrok. Ko tau tak aku pernah baca buku text sains dulu, dia kata kalau kureng vitamin D 'boleh mengakibatkan kegatalan'.. muahahahaa. Aku rasa aku terlebih vitamin D kot sebab aku tak rasa 'gatal' pun nengok kobauku ittew..tak kosser nyah :)

Anyway syukur alhamdullilah uols takde pape. 60kg stagnant oklah nok dengan tinggi uols. Ko bayang je aku yang 5f2 inch berat bersih 64kg...cam kismes tree uols, tak pun cam 'lechon' (vavi guling kat manila).

Anyway, aku rasa parcel ku ittew sampai x'mas kot? Sabar jelah menunggu

Mama Irdina said...

ish han...shian u ek. ermm,rajin2 la makan vit d tu yer.