About Me

Friday, September 01, 2006

POVA











ALANGKAH BAHAGIA KALAU DAPAT JADIK CAM BUDAK NI.HARI-HARI JALAN-JALAN KAT TAMAN & BAGI MAKAN BURUNG MERAK.TAK MENYUSAHKAN ORANG



Abbreviation of Protection Of Vulnerable Adult.I was subjected to the hearing once subsequent to the allegation made against me by one of my clients.Seminggu I kena suspended from duty kat project and seconded to HQ jadi Office Girl.Seminggu tu jugaklah I rasa macam nak gila.In the end, I was in the clear as the board of POVA decided that the allegation is unfounded.But the whole process scarred me and I have never recover from the 'sakit hati'.

Sebelum I gi Warsaw,kami kat Office dikejutkan lagi oleh ancaman POVA dari one of the local borough kat SW London.Ceritanya,client I ni pi cakap kat mak dia yang dia kena dera dengan my Team.Sibudak Autistic ni cakap kat maknya yang dia dipaksa oleh staff naik turun tangga selama 5 jam dan mengakibatkan kakinya luka-luka.Mak dia punyalah hot,terus marah-marah my assistant katanya,kamu tak patut mendera anak aku sedemikian rupa.My assistant dengan sabar explained kat mak budak tu,mustahil that thing really happened pasalnya :-

5 jam turun naik tanggga,in this weather? Tak ke dah mati budak tu dek kepanasan maximum?
Budak tu verbally able,malah terlampau able sampaikan pandai membuat cerita-cerita karut,takkan dia boleh dipaksa buat menda dia tak suka?

Tak cukup dengan itu, Mak dia report pulak kat Social Services.Apa lagi, akulah yang kena menjawab.Semua orang yang related to this young lady care is aware about perihal dia yang suka menipu dan mereka-reka cerita tu.Budak ni pon asalnya,family berpecah pasal dia kata bapak tirinya mencabul dia.Habis semua orang dalam familynya dituduh yang bukan-bukan.Betulke tidak, tuhan ajelah yang tahu.

Kami kat tempat kerja memang tahu condition dia dan pernah cakap dengan Social Worker dia,I tak galakkan dia disupport oleh male staff,sebab pernah terjadi yang dia tuduh one of my staff pegang tangan dia.

Bila I balik dari Warsaw,dalam keadaan I yang tak cukup tidur,my boss call me on my private mobile suruh I datang office jam-jam tu gak,katanya Social Services nak datang ambik budak ni,pasalnya they suspect she is in a grave danger.Laaaa...

Berhempas pulas kami menyiapkan report.Budak ni dah awal-awal mengaku yang dia made the whole story up.I cakap kat dia dah lambat dah.Kenapa kau menipu,kan dah susah semua orang.Social Services menyalahkan kami menggunakan technique salah in her care plan.Selama 2 tahun,baru sekarang kata salah?

Budak ni sekarang,ye lah,disability aside,bukan main suka membuli staff in this situation.Suka benar dia tengok kami in crisis.I dah nasihatkan my staff,biarkan lah dia.Record apa-apa yang unusual.Jangan nanti kami pulak yang hilang kerja dek anak haram tu.

Benda-benda ni semua yang buat I patah hati nak teruskan kerja ni.Apa yang baik orang tak nampak.Hati terkorban,tuhan aje yang tahu.Orang kat sini,agungkan sangat human rights,person centred and freedom of choice.

I beg to differ gak kekadang.Okay Human Right pon biarlah berpatutan.Kalau untuk orang yang takde capacity untuk berfikir and bertindak mengikut akal (yang cacat akal) perlukan di encourage towards self destruction? Ada satu lagi my client ni,sex obsessive.Nampak Jantan cam nampak KFC.Suka keluar malam-malam.Bila kita nasihat ada possible danger kat luar sana,dia ni tersenyum simpul.Siap tanya soklan bodo, danger apa? Nampak benar dia ni mintak sangat kena gang rape..

Bila kita luahkan concern kat Social Worker dia,alih alih diorang cakap,biarlah dia buat apa yang dia suka.Hah? Tapi, mark my word lah.Bila budak ni dah kena all that STD,HIV dan tahapa-hapa lagi tu,siapa akan dipersalahkan? Kami jugak.Contradict tak habis-habis...one said,ohh..everything is about person centred.Encourage them working towards their dream.Dream untuk kebebasan mengongkek.Tapi bila something goes wroung besok lusa,kami pulak kena charge 'Abuse of Neglect'.Sial kan?

Berbalik pada budak tadi,budak ni takde social skill as part of dia punya condition.Bila dah takde vital skills ni,tak boleh nak independent takut dipergunakan/menggunakan or diperbahayakan/membahayakan community.Worst case scenario,orang2 camni,boleh jugak membahayakan diri sendiri.Self Injurous behavior gitu.

Budak ni ada fascination dengan blood.Bukan vampire tapi dia suka kaler merah.Untuk tengok darah,dia akan cakar-cakat tangan dia sampai keluar darah.Dia jugak suka makan.Tak berhenti-henti makan dan kalau tak dicontrol,boleh mati.

Selama ini,itu yang kami perberatkan dan at the same time,kami coached dia untuk improve her social skills.For this,we have to maintain boundaries and involved her being disciplined.

Sekarang,kami dituduh mendera.Patut ke? Kadang-kadang nak kesian jugak dgn orang-orang ni,tapi kesian makan diri.Patut pon dilaknat tuhan,dibagi cacat otak camtu.Hidup pon tak guna.Kenapa kecik-kecik taknak mati? (Kata-kata masa tengah marah)

Dulu masa I kecik-kecik,takde Freedom Of Choice ni.Tak suka gi mengaji (pasal Ustaz garang) kena paksa gak pergi surau.Tak suka makan ubat (pasal rasa setan) kena paksa pulak makan.Pagi raya, tak nak jalan rumah sedara mara pasal nak tengok program 'Rasa Sayang' kena paksa jugak keluar pasal makbapak takut dikata tak pandai didik anak bergaul.Semua main paksa-paksa.Takde human rights pon.Hasilnya,anak-anak orang Melayu era-era 70'an 80'an..semuanya well behaved cam I.Hehehehe...marilah kita memuji diri sendiri...

3 comments:

noel said...

i salute your patience...macam crite desperate housewives + dangerous liason + silence of the lamb pulak.

patut la depa ada banyak idea buat filem...hmmmm

So the conclusion?....update pls...hehehehehe

Lee Novotny said...

Kannn????

Memang omputih ni dah terlebey lebey salah guna human rights dah kot?? Tapi lots of the time it's quite good and valuable!

Tapi, I hope u ols tabah menghadapi ujian camni.. dah kerja u ols begitu, kenalaaa berhadapan ngan org yang suka amik kesempatan...

YES!!!! mak pun samalaaaaaa.... mak kalo dolu dolu (actually sampai skang kalau balik rayalah) mesti nak tgk cerita kat TV..pasai apa laaaaa TV buat program best best masa raya?? Patutnya buat yg boring boring sket..barulaaa tergerak hati kita nak gi umah sedara mara ye tak?? Boleyy dapat duit...

p/s tapi la ni hampeh mak laaa kena bagi duit pulak!!! Kosser!

p/ss ini satu lagi..duit duit duit!!!... materialistik ke hapa society kita ni haaa??? **nada marah**

husz said...

hampeh.. puji diri sendiri rupanya conclusion dia..

tapi cian.....