About Me

Monday, September 11, 2006

Ops Lalang...

I tak takut you...

Kadang-kadang, the situation that we are in tak adil. Especially bab kerja. I read Samasam blog yesterday and insaf about banyak perkara yang orang Malaysia terpaksa hadapi. Orang-orang Malaysia tu termasuklah kengkawan dan adik beradik I.

Terkejut babi hutan jugak bila terbaca yang harga petrol dan tol dah naik mencanak-canak. Nak pergi Kuantan sampai $200.00 ?? Boleh bankruptdy tu (kalau $200.00 tu Sam, bukan bankcruptcy lagi dah...)

When I balik KL recently, terasa jugak duit cepat mengalir macam air kencing. Hehehe..macam lah takde example lain. Kesian orang Malaysia yang gaji tak banyak mana, tapi debit lebih dari credit. Bank kat Malaysia, walaupun ada macam-macam Islamic Banking bagai, tapi cara buat business, takdenya yang Islamic. Bila credit card terlambat bayar, yelah..kadang-kadang, ada benda lain yang kena didulukan like susu anak, bank dah charge interest cam nak mampus. Ada jugak hasrat nak tanya bank manager tu yang, kalau dah basic payment pun semput nak bayar, what made they think we have enough to fork out for the interest?

Persatuan Pengguna (kalau lah this society masih ada) takde pulak action plan nak tolong pengguna-pengguna kat Malaysia tu.

I would love to share my banking experience dengan bank kaffir kat sini...(saja guna word kaffir tu, supaya the Islamic Banking bosses can have a good look)

I banked with Barclays yang boss-boss besarnya adalah Yahudi. Tertanya-tanya jugak apa punca sebenarnya orang tak suka benar dengan orang Yahudi ni. Okaylah..janganlah nak disamakan orang regime Zionis tu dengan orang Yahudi yang lain. Macam, janganlah samakan Muslim yang macam I ni dengan September 11 punya terrorist. If only the society can digress their way of thinking.Like, kalau anak jahat, bukanlah salah mak bapak tapi mangsa keadaan or not.Ada pulak baru-baru ni, I dengar orang Malaysia buat petition suruh boycott Coca Cola dengan Starbucks pasal this 2 brands,Yahudi yang punya.Apa kena mengena business dengan ideology? Habis, orang Malaysia yg makan gaji kerja Starbucks & Kilang Coca Cola tu nak disuruh buat apa? Melacorrr?

Ada sekali, I pergi travelling and did not manage to return before my credit card payment due date. Well, the bank did charged me late payment fee. What I did was, I called and explained my circumstances and I got my my penalty lifted.

Ada sekali pulak tu, I transfer my wages to my second bank (saja...nak dapat free gift), and my first bank contacted me and asked if I am okay. They said, they wondered why there’s no transaction in my account this month. Siap tanya everything okay ke...like if I lose my job or anything...concern gila tu.

My office mate was signed off work due to clinical depression. 6 bulan dia tak boleh kerja. Dia ni lagi banyak tanggungan, dengan mortgage personal loan lah bagai...and you know what his bank did, call him and invite him to come for a meeting. When they meet, they discuss how best the bank can support him, ambik repayment holiday and work out the best way for him to bayar his hutang without membebankan dia or merugikan bank. Macam tu buat bisness, jaga customer. Nak buat jahat dengan bank kat sini pon pikir 2 kali pasal bank-bank nya baik belaka.

Masa I dok kat KL, I landed myself into a huge loop by loaning my best mate my MBF credit card. My friend tengah terdesak gila, and I dengan mulia hati offer untuk tolong. So what we worked out that my friend ni boleh bayar my credit card ansuran lah bulan-bulan. All went well until satu hari my mother dapat lah surat saman from MBF ni. Orang tua tu terperanjat lah. Orang MBF ni takde assalamualaikum bagai terus threaten my mother nak bawak I naik court lah..apa lah..habis ditakutkan orang tua tu. This happened 2 years ago...and bila check-check, I rupanya dah berhutang 25,000 dengan MBF. Macam mana accountant MBF can reached that figure, tuhan sajalah yang tahu.

I terpaksa panggil my best mate (yang pinjam my card tu) menyiasat. My friend tu dah langsai bayar hutangnya on my card 3 years before. Bila bayar slow-slow, interest naik lah kan.Yang celaka-babi-sial nya, interest tak pulak ditunjukkan depan-depan and my freind ni confident dia dah bayar habis. Tak sangka, ada 200 lebih in interest terselit and dia ni tak perasan. $200 lebih ni bila dah 3 tahun, jadik $25,000.00 and MBF boleh duduk diam-diam tak nak notify I and let the interest run.

I kesian my mother and my friend ni. Puas dia mintak maaf dengan my mother and pastu depressed sorang-sorang mengenangkan cemana nak bayar I. Sampai dia sakit-sakit. Kesudahannya, I hantar my sister pergi menghadap bank. My sister cerita dengan I yang bank staff punyalah bongkak and pandang dia macam kuch-kuch kurap he aje (kucing kurap lah tu) My sister yang sorang ni pandai bercakap sikit so dia pon ayatlah staff kat MBF tu and mintak buat solution. MBF tak nak back down tapi kesudahnya offered us $10,000, bayar $5000 lumpsum and the rest bayar bulan-bulan. Okaylah...terpaksalah setuju takut kena blacklist. After 6 month, selepas menahan diri dari lapar dahaga tak gi clubbing, I managed to save up some money to pay it all and suruh my sister approach MBF untuk tanya how much is left kalau nak bayar habis. Nak tau apa MBF kata? Tak boleh...ikut je jadual bayar 500 per month for 24 bulan. I malas nak pikir lagi dah....

Okay, ni bukan nak menghasut. Orang Malaysia tak boleh terus-terusan kena repressed macam tu. Bangkitlah. Bank can’t survive without all of you.It is about time they learn that they will not be standing tall because of their customers and they have got to do something about it.

Tol & Minyak mahal ? Yang jumpa kat perairan Trengganu and Miri tu apa? Minyak masak ke? The Malaysian have control over the government because they choose them. Kalau government tak boleh tolong, cari government lain. Goverment should subsidise the roadworks because it is a service to the nation. Improve public transport supaya Malaysian can travel to work without hassle or risk paying high cost of road works or petrol.

Malaysian must now starts speaking out and loud. Jangan takut-takut mereport salahguna kuasa, macam abang-abang polis trafic mintak ‘sorru’ bila kita terlupa bawak lesen. Jangan takut kat Makcik-makcik garang yang kerja kat Jabatan Pendaftaran or Immigration. Makcik tu pon makan gaji. Jangan takut kat orang kerja kerajaan pasal they are no better than you, hanya ada pencen bulan-bulan je.

Ish..ada unsur hasutan pulak lah post I kali ni. Matilah aku nanti Malaysian Citizenship kena tarik.

3 comments:

:: samasam :: said...

landing jap. herlowwwwww !! =)

Lee Novotny said...

Kannn??? mmg kengkadang org kita ni suka "makan" org kita jugak.... macam manalaaa Melayu nak maju???

rd said...

kucing ini dijual? hehe..