About Me

Wednesday, August 09, 2006

What Muslims Want?

KHAIRY JAMALUDDIN,TAKDE KENA MENGENA DENGAN THIS POST APART FROM DILAPORKAN ADA HUBUNGAN SULIT MENYULIT DENGAN MAYA KARIN

I think 2 or 3 days ago, Channel 4 was showing the program called 'What Muslims Want'.The presenter, Jon Snow tackles one of the most difficult and controversial questions facing our country today: to what extent do Muslims in Britain pose a threat to this country and its values? There is a growing fear that the 1.6 million Muslims in Britain are rejecting the majority liberal, tolerant beliefs in this country for a radicalised version of Islam in which violence can be justified. People that involved in that program has conducted the most comprehensive and rigorous survey to date of Muslim opinion in Britain, with startling results.

Okay,part yang I paling tak suka, bila ada satu pompuan yang di interview, macam moderate Muslim, tak suka puak-puak yang fanatical tiba-tiba bila ditanya pasal her opinion about Gay People, terus naik bulu merak dia kata..yang kaum kaum ni tak patut diberi galakan. Macam tulah.Disebabkan aku geram sangat dengar commentnya, sampai butir-butir pertuturan dia pon tak berapa dengar sangat.Tapi yang nyata,memang dia ni tak suka gay movement/gay people kat atas bumi ni.

Tak tahulah I kalau makcik tu repressed lesbian kot.I ni, cuba sedaya upaya tak nak bagi comment yang ada potential menyakitkan hati orang.Tapi,I think kita ni patut respect other person opinion and choice.Cehh..mentang-mentanglah I kerja dalam community servive, equal opportunity and diversity gittew.

I honestly tak suka that program (Lee Novotny tanya I, what did think of it?) Sebabnya Kak Melah oii,I don't feel represented as a Muslim and I strongly feel that the majority of people think that way.

What I really want is, for all of us to hidup bersama without prejudice. Takde orang pandang serong kat janz-janz yang jalan macam ketipang payung or pompuan-pompuan yang suka mengunyah carpet.Biarlah mereka dengan cara hidup mereka sendiri.

I tak taulah apa orang lain fikir,tapi kadang-kadang hati ni terdetik kesian jugak kat orang-orang hati gembira ni.Buaknkah naluri dan perasaan tu kurniaan tuhan? Kalau naluri dan perasaan rasa suka kat sesama jenis,siapa yang nak disalahkan?

I ada cousin yang dolunya pramugara MAS pastu jumpa soulmate nya kat Vienna and dia dan pakcik tu settle down dan hidup bahagia.My cousin tu skang ni dok la kat Vienna.Masa dia mula-mula come out, teruk jugak dia di brainwash oleh sedara-mara kami.I ni kecik lagi masa tu,tapi pasang telinga jugak apa orang cakap.Macam-macam orang kata my cousin ni.Kesian dia.Dia tak kacau orang pon.

Kesudahnya,dia ambik tindakan yang maha drastic,tinggal emak tinggal saudara, buah apple ku turutkan.Mesti patah hatinya buat keputusan tu.Tapi apakan daya,nak buat cara baik (come out and come to term with it) orang tak suka, last-last,berhijrah lah.

I rasa,dalam hati my cousin tu,agaknya, kalau lah boleh diubah hidup ni, maybe dia nak jadi 'normal' (whatever that mean) tapi, masalahnya, dia happy cara dia macam ni.
Apa salahnya jadi lain dari yang lain? Apa benefitnya kalau semua kaum gay ni dibunuh dan diseksa/keji cam gitu sekali?

Adakah manusia lebih rela manusia ini menjadi hypocrite? Tak sedarkah mereka yang mereka menyeksa perasaan orang lain?

Islam is a religion.Never have I heard Islam untuk orang Normal.Ada ajaran-ajaran yang kita patut buat jalan pedoman tapi I tak yakin yang Allah tu terlalu kejam dan melaknat manusia yang serba kekurangan.

Kekuatan untuk melawan nafsu (in my opinion) datang dari Allah.Kalaulah kita ni tak berapa kuat nak melawan nafsu syaitan,adakah Allah akan menyalahkan kita seratus persen? Allah itu maha pengampun and as a Muslim,kita patut memohon agar diberi kekuatan yang lebih.

Sakit betul hati I tengok puak puak yang kononnya bercakap of behalf of all Muslims in the world tu.Speak for yourself mate!!! Bloody shallow prat!

5 comments:

ChrisWoznitza said...

Hi ich bin Chriswab aus Bottrop. Viele GrĂ¼sse !!

marishkaverushka said...

well...rambut sama heytam,hati lain-lain kaedahnyer.no religion is accepting homosexual***matilaa gay,nabi tak ngaku umat***rasanyer pemikiran barat yg terbuka tentang
peranan agama dalam masyarakat sukar untuk warga Muslim terima lebih2 yg jenis koservatif pure nyer.lebih menakutkan kalu berzina(normal or sebaliknye) dikenakan hukuman berat,ini dianggap oleh pihak lain sebagai melanggar hak asasi manusia kaedahnyer...yg israel buat kat Palestin&Lebanon itteww,keamanan kaa???well...
homosexual itu sememangnya satu dosa but sapa antara kita yg claim dia itteww suci dari dosa???sapa brani naik stage???disini kita lihat bahawa homosexual sepatutnya menjadi hidden komuniti kerana masyarakat melihat homosexual sebagai taboo,bagi diorg jejanz yg tampan jln berpegang tangan bagai...lesbie berpelukan erat di khalayak ramai...satu pemandangan yg tak sepatutnye di lihat oleh mereka yg tak mengerti akan dunia homosexual.bagi mereka,homosexual adalah pelik dan hina...but kita redha sahaje kerana ini adalah dugaan Allah ke atas hamba2-Nya.
Takde sape minta nak jadi camni kan,so kita just live our life them with peace instead embrace ourselves with pride walk like the western country did.Kekdg terlalu open gak pun merisaukan,but anyway kita must realise that to be in society,we must obey the rules...if you think that you be in
society laa...kalu tak...make your own living laa...takyah busybody hal org lain,kan...***matilaa korang kongkek mlm2 buat bising,kuat2 lak itteww...LARIK***

Han said...

I hear you.

Lee Novotny said...

Han, diorang ingat senang ke nak jadi manusia macam mak ni??? Kena jadi hipokrit bagai esp. bila balik kampung. Ni pun dah jauh dari keluarga mujur tak tinggalkan terus keluarga.... walau apa pun depa panggey kitorang, kitorang tetaplah jugak manusia yg inginkan kasih sayang dari keluarga terchenta, betul tak?

Pasal program tu pun pelik benor. Si John Snow tu macam nak menggoda akak yang pakai purdah tu (suruh dia bukak purdah tu dan reveal her face)..cian akak tu serba salahlah pulak!

Lee Novotny said...

Sampai bila we ols nak jadi hidden komuniti??? Be aware dunia hiburan bukan aje di Barat, kat malaysia pun dah banjir ngan hadek hadek & akak akak..tu pun masih tak nak ngaku tuh!