About Me

Thursday, August 24, 2006

Cerita Panjang...

THE BEAUTIFUL MISS PIGGY

There’s few things. In case you all wondered. Cehhh..macamlah diri ni fofular sesangat.I haven’t been well and I haven’t been around much lately. It’s a long story. I tried to keep up reading Lee’s blog, jantan yang tak habis-habis bergumbira sambil berjalan tu, and my another must read blog, the recently menjanda Peragawati.

Macam-macam berlaku.Siti dah kahwin dengan Datuk K. Sharifah Amani kena kutuk pulak sebab bagi ucapan bernas 'I sound stupid if I speak Malay'.Hehehe.Susah tu.I paham maksud dia.Bukanlah nak menyombong,tapi bila dah cakap omputih selalu, nak cakap proper malay memang bunyi cam bangang.I pon macam tu jugak.Masalah dari kecik lak tu.Nilah kalau ada mixed marriage parents yang have to converse in English in their daily conversation.Nasib baik SPM,I passed my Bahasa with distinction.Kalu fail, lagi nampak stupid.Takpelah, maafkanlah budak itu.Kenapa bila Ella & Ziana Zain bagi ucapan dalam bahasa pecah-pecah English Malay, takde pulak yang mengata? Kan ke kita semua belajar dari kesilapan?

Must be due to stress that I experienced a bad cycle of menstruation. Annoying tummy ache. You don’t know whether you’re coming or going kind of thing. Nak berak tak lepas, nak kencing pun rasa tak kena. Sakit jiwa bila kena senggugut yang camni. My own rumahtangga pun ada masalah jugak. Tapi biasalah, kata orang, sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula Angelina Jolie. Tu lah myself ni, suka benau mengambik tau masalah rumahtangga orang, rumahtangga sendiri terumbang ambing. Ciss.

Ada orang kecik ati bila baca apa yang I tulis dalam my post. Katanya, post tu ada berkaitan dengan dirinya. Okaylah, point taken. Puas I explained yang that post is a general thing. Sapa yang terasa, maka untuk dia lah tu. So, because of that, I decided to have cool off period. Menenangkan hati dan meredakan suasana dalam rumah. My friend ingat I mengadudombakan dia dalam internet that the whole world could read. Takdelah macam tu sayang oii..

At least I learn something from it. Susah nak tahu hati orang. Kadang-kadang bila didasar nampak baik, didalam lain pulak.Dalam diam-diam, menyimpan rasa kecik ati.Bila diluah,meletopz.Terkujat Makcik Syarifah Syeri.Bila dah habis reda hal ‘kecik kecik ati’ dalam rumah, I have to go to Warsaw for a week and baru balik malam semalam. I did not enjoyed it one bit. Sampai Warsaw, kena interrogate pulak dengan Polish Immigration Officer. Cam sial aje. My group lepas masuk, agaknya pasal masing-masing tu ada British Passport, yang I pulak, berbekalkan passport merah Malaysia I, ditanya itu ini. Macam le aku nak bomb Polish Airport tu. Part yang paling kelakar (aku la rasa kelakar) that Immigration lady bila tahan my passport, Tanya I ‘Do you speak English?’ dengan bongkaknya and bila I communicate dengan dia in English, dia pulak yang macam kena asthma attack. Terpaksa I panggil my Polish colleague yang travel dengan I. Puaslah my colleague ni berbahas untuk menyelamatkan I. Malu sunguh I.

Bila nak depart from Poland, kena tahan lagi, I dah siap standby my colleague siap-siap kat tepi pagar ‘Passport Control’ tu. Terpaksa pulak I panggil dia lagi. Lepas my colleague kong-keng dengan dia in their own language, barulah dibagi balik my passport merah yang kecik molek tu.

Nasib baik kat Heathrow okay, not to mention the chaos caused by last week terrorist threat. Kesian kat genuine travellers cam I ni. Kena periksa sambil diraba-raba. Kena bukak belt dan kasut. My colleague was so gutted rokok dengan lighter dia kena suruh buang. Putih matanya, yelah rokok kat London kan mahal, £5.50 satu packet. Kalau seposen tu takpelah jugak.

Terrorist terrorist botol susu ni, alangkah baiknya pergi menjaga keamanan kat Palestine sana tu. Yang nak habis tenaga dan nyawa mengebom kapalterbang dan diri sendiri tu pahal?

Okaylah, cakap lebih-lebih kang, aku pulak diingat terrorist internet. Blog ada unsur-unsur jenayah dan hasutan.

I better use this opportunity to thank Cik Babi Jelita, the hot water bottle yang sabar memanaskan perut I dimasa-masa genting ketika wabak senggugut melanda. Anak babi comel ni, my flatmate yang punya. Very cute.

1 comment:

Lee Novotny said...

hahah jantan tak habes habes berjalan katanya..masalahnya jantankah mak??? :P

Kesian u ols kena tanya memacam ngan imigrasi ittew..tu lah kan nok, asal je muka kita muka ceklat skett (ehh ceklat ke warna u ols?) dan nama asia asia skett..abislaa kena tanya....

Sayang lah u ols tak enjoyed warsaw! Mak blom pernah ke sana..tapi been to Krakow and that was good! Warsaw ni atas urusan bisnes ek?

take care u ols..and dun forget to drink lots of water! **matilaa mak!