About Me

Monday, August 07, 2006

Should I, Shouldn't I ?

HAPPY AJE MAKCIK NI, TAK KACAU ORANG

I got a random text message from Malaysia today. It wrotes 'Persatuan MELAYU KRISTIAN telah didaftar secara sah di Malaysia.INJIL BERBAHASA MELAYU telah dicetak dan diedar.IFC buat road show tuntut kebebasan tukar agama.Kes Lina Joy di mahkamah persekutuan diadili 2 HAKIM KRISTIAN! Jika Lina Joy menang, mahkamah syariah hilang kuasa dan orang islam Di Malaysia bebas untuk murtad.UMAT ISLAM WAJIB BANTAH IFC!!! Sebarkan pada rakan muslimat.

Honestly, I'm crap at translating but the gist is, Lina Joy the Muslim-turned-Christian is now fighting her case in syariah court to have the word 'Islam' extracted from her ID. If I'm not mistaken, I first heard about this issue couple of months back. It's on the local paper. From what I understand, this former Azlina Jailani has converted and changed her name to Lina Joy. For some reason, the NRD allowed her to changed her name based on her religion conversion but disallow the extraction of the word 'Islam' because of 'that Malays could not renounce Islam because an ethnic Malay was defined by the Constitution as "a person who professes the religion of Islam," and the jurisdiction in conversion matter lay solely in the hands of Syariah Court.

Gitulah kisahnya.Hamba Allah yang send me the text is probably dead against this case.I applaud the text sender passion about Islam.So he/she should be.But I'm also torn between what we always 'laung-laungkan' and that is kebebasan beragama (Freedom Of Belief)

The case, if I understand correctly is that the Syariah Court is disapproving Lina Joy to drop the word Islam.Lina Joy must somehow managed to converted, possibly through Federal Court as there's no way that Syariah Court will allow.

I really feel sorry for LIna Joy. Sorry that she eventually has lose faith in Islam and sorry that she feel that Christianity seems to be the better choice of religion.Like all of us, Lina Joy can think for herself and I bet, she must have pondered very deep before doing whatever she have done and must somehow prepared for the unwanted attention.

Macam ni lah.I nak pakai theory 'psychological' sikit. Bergaduh dengan orang gila,kita pon sama gila.Manusia, kalau ditahan kehendak dan nafsu,kesudahannya dia akan buat juga malah bertambah teruk lagi. When I was learning my basic Islamic (masa umur 4 ke 5 tahun) skills from my father yang kuat jugak religious nya, my abah use to say that Nabi Muhammad SAW have to face his worst enemy to sebarkan Islam. Prophet Muhammad uses the softest approach towards his enemy but in the same time, pray to Allah SWT supaya melembutkan hati musuhnya.

I think, orang Islam ni sometimes, too volatile. Macam kita saja yang betul. Of course kita nak orang tahu apa yang kita ikut ini betul,but apa pulak hak kita untuk mengata pegangan orang lain tak betul?

Alangkah baiknya, if we can strengthen the knowledge and the interest of Islam using the most therapeutical approach? Ni tak, nak tunjuk Islam kuat, bomb kapal terbang, bom tube.Mana orang nak ikut.Orang takut lagilah ada.

Lina Joy's case, sama-samalah kita berdoa agar Allah menunjukkan jalan yang benar kepada dia.Dia pon manusia,ada hati dan perasaan juga.Maybe sekarang dia rasa Islam ni tak betul dan Kristian itu benar.Biarkan sajalah.Lagi kita halang, bertambah kuat semangatnya nak melawan.

Nampak macam government nak halang orang tukar agama pakai undang-undang syariah. Kalau ikut I, nak pakai mahkamah pon tak guna juga,kalau hati dah lain.Law is only on paper.Kalau hati dah rasa tak Islam macam Lina Joy, tak guna juga. Buat apa ada agama based on apa tertulis atas paper?

Well,this is only an opinion of which, all of us are entitled to. Semoga Allah menjaga pedoman kita.

6 comments:

sang diva said...

hmm the same discussion I had with a friend and he said tak patut beri apa yang Lina Joy nakkan tu.

But I remember sejarah Islam semasa Nabi Muhammad SAW nak masuk balik ke Mekah selepas berbelas tahun berada di Madinah. Perjanjian Baitul Ridwan kalau tak silap yang antaranya membenarkan orang kafir yang sudah melarikan diri ke Madinah (Islam) dipulangkan dan orang Islam yang lari ke Mekah (jadi Kafir) tidak perlu dipulangkan.

Kalau kita tengok sekali imbas, wah ini berat sebelah. Tapi kalau dilihat secara halus, banyak hikmahnya. Bila orang kafir yang sudah masuk Islam dipulangkan kepada keluarganya, lama tidak lama dia (dengan izin Allah) boleh mentarbiah keluarganya.

Bagi orang Islam yang sudah jadi Kafir pulak, lama-lama dia sedar jugak, keluarganya yang Islam tidak pernah marah dan redha dan akhirnya dia akan balik ke pangkal jalan.

Tapi itu pendapat I sendiri lah. Kalau tak silap, I happened to came across this article, I can't remember where I read it. It's about a woman who converted to Christianity after she got married to her Christian boy friend.

After a few years, they leads a life of Christians, minum wine la apa la. Then one fine day, mak mertua perempuan ni masak babi. Perempuan ni refused nak makan. Mak mertua dia kata " kau dah kawin anak aku, kau dah tukar agama kepada Christian, kau dah minum anak dan anak-anak kau dah dibaptist tapi bila makan babi kau tak mau?" lepas tu ada lagi lah mak mertua dia cakap tapi I don't recall.

Pada masa tu, mungkin turun hidayah Allah, perempuan tu terus sentap dan bertaubat. Mungkin juga sebab berkat doa ibu bapanya yang mahu dia taubat.

Dalam kes Lina Joy, memanglah mendatangkan kemarahan orang ramai, tapi sekurang-kurangnya kita nampak orangnya. Tapi pergi check kat Sungai Petani tu, ada orang kata ramai orang Melayu jadi Christian, tapi pakai tudung kopiah sama macam orang Islam. Dalam diam menyebarkan Christian. Ha tu nak cakap apa.

Lee Novotny said...

You are right! Apa guna dihalang orang yang dah tanak Islam?? Kalau betullah ramai yang dah masuk kristian kat Malaysia tuh, let us all pray semoga mereka kembali ke agama Islam.

Yang mak tak faham nyer, ramai org kat Europe ni dah jadik atheist (bukan lagi Kristian) alih alih orang Melayu pulak nak jadi Kristian???

p/s did you watch the program What Muslims Really Want last nite on channel4??

marishkaverushka said...

to Han...
kes Lina Joy ni dah lama sebenarnye tapi cam ditangguh2 sal kes ni sebenarnya tak penting malah
boleh diselesaikan dgn mudah.but she makes things turn miserable konon want declare her christianity kat Malaysia ni.Bodoh sebodohnye azlina jailani@lina joy ni sampai ambik tindakan mahkamah hanya tukar agama nyer pasal.aku kalu jumpa dia ni,siap pepek dia aku letak cili boh pastu curah dgn cuka getah itteww...wahahaha...
Tapi misunderstanding about Islam is already make all people in the world scared and thought that all Muslims are terrorists.Sbb kekadang
pelbagai mazhab dlm Islam pun buat diorng keliru dgn Islam.christianity and judaisim are looking Islam as enemy although Islam is spreading in many countries even in America.Insya Allah,semoga Allah melindungi hamba2nya...amin.

Han said...

Lee, Sang Diva (aduhaiii nama...) & Mariskaveruska (sakit lidah akak ni)

Thanks for the comments.Terkucil akak membacanya.Semoga, satu hari si LIna Joy ni akan terhantuk dalam bilik air masa tengah cikyak dan pastu, comeback to her senses.Seram I si MarishkaVerucca nak cili pepetnya...dah la, jangan buat criminal.Biarlah org lain yang gila, bukan kita, cik Marish oiii..Kang tak pasal-pasal, uols lak yg masuk jail, sanggupkah uols menhadapi suasana gersang semata-mata dek Lina Joy tu? LIna Joy tu, kalau nak tukar nama, kenapa tak tukar nama glam sikit? Taruk la Mischa Barton ke, Beyonce Knowles ke..ni tak, Lina Joy..cam nama katak je..(matilaa..akak busuk hati..)

Anonymous said...

I think kalau yang nak murtad tuh biarlah murtad sebab nanti dia orang nih akan merosakkan lagi Islam tuh sendiri. Kalau boleh hukum bunuh then senang, bunuh jer tapi tak boleh then apa leh buat. Kita bertegas macam mana pun dia orang nih tetap ngan keputusan dia orang. So lebih baik lepaskan..dah nak pilih jadik sesat.. biarlah. Tuhan bagi akal dan fikiran, kalau akal dan fikiran tuh dah tak sampai untuk berfikir lebih baik lepaskan.. dah tak ada hidayahlah tuh. So kita-kita yang masih menghargai Islam nih lebih baik mendalami agama kita selagi Allah tak tutup pintu rahmatNya pada kita.

A 2 cents opinion...

Han said...

setuju ..setuju..