About Me

Saturday, January 06, 2007

My Phobia With Anjing

This Is Nasi Goreng Campur Java Haus, bukannya Daging Anjing Asap


I was so kecik ati with somebody 2 days ago sampai mengurung-ngurung diri dalam bilik.Takyah cakap lah pasal apa.Bak kata Belladonna yang ayu Ratu Bali tu,carik-carik bulu ayam akan jadik feather duster jugak akhirnya.And as at today,I masih memaintain kan kekecik hatian I ni.Mega kecik ati ni. Because of that, 2 days ago,while I was taking a short cut to work, pasalnya dok tertangguh-tangguh nak renew Travel Card and I pulak terlampau kaya takde small change,so driver bus kat sini memang asam kurang sikit tak nak accept £20 note.My small change hanya ada £1.20 (including the copper) and since 2nd January that day,single fare on all bus journey (without oyster) dah naik jadi £2.00,kejamlah kan bus kat sini!!! So with no other choice,I kena jalan kaki lah.It is really not that far,see if you are doing Lydia De Vega punya speed,sampailah dalam 30 minutes.And so I walked.Sekejap Kate Moss (catwalk) sekejap PT Usha (lari) sekejap Zaiton Othman or Lydia De Vega (jalan pantas gitu) I decided to use more friendly route iaitu jalan merentasi rumah-rumah orang.Ye lah, kot jadi apa-apa,kan ke ada orang-orang yang boleh tolong.I walked past this Council Estate yang ramai sungguh orang Somi (Somalians) and after that merentas area-area Mick Jagger lah pulak kat Rugby Stadium tu.Tah macam mana muncul lah seekor anjing ala-ala muka bulldog yang debab ni berlari-lari towards me.I tercari-cari jugak mana pulak owner dia ni, yelah,kat sini mana ada anjing liar...semuanya bertuan.Tak pernah pulak I dengar kewujudan anjing-anjing gampang ni.Makin lama makin dekat lah pulak bulldog debab tu dekat I.I dah rasa macam nak cabut dah ni.Teringat the latest new kat UK ni yang ada budak 5 tahun kena gigit dengan anjing garang pakcik dia and pastu ada jantan badan besar ni kena gamus dek anjing neighbour dia sampai nak koyak muka dia.Masa ni lah my kepala hotak yang tak berapa centre ni dok terpikir-pikir kalau lah anjing ni serang I,habislah aku mati tak glamour (diserang anjing?) But then,I know anjing-anjing kat sini baik-baik belaka.Semuanya manja-manja suka mintak kena raba.But however lovable,hugable anjing tu, it is still an anjing to me that always going to be garang and ever ready to mengejar sambil menggigit.

I tell you,I memang takut kat anjing.My ex boss dulu ada anjing 2 ekor yang sama besar dengan lembu.Everytime I pergi Xmas party rumah dia,habis orang dalam rumah tu I peluk everytime that dogs nak datang bermanja dengan I.Kecik ati boss I sebab I bolayan anjing dia.My ex boss tu siap suruh I pergi counselling untuk me 'repair' relationship I dengan animal.Heshh..apa kejadahnya? Tapi I takdelah buat resistant tu terang-terangan.But I can't help to think how stupid the suggestion is.Nak suruh aku berbaik dengan binatang? So,haruskah kita ber comolot pulak dengan ular tedung lepas ni after that counselling?

My phobias with dog started ever since I was so little.I remember living in this housing area yang penuh dengan Chinese,Indian & Serani yang rumah memasing ada anjing.Even my grandmother's house kat TTDI tu,neighbour sebelah rumah siap ada small placard lagi kat pagar 'Awas Anjing Garang', but the anjing is so slim.All the dogs that I come across never stop barking.Lalu depan rumah pun menyalak.Siap lompat-lompat lagi.I always have this imagination yang all that anjings ada kuasa 6 million dollar man boleh lompat sampai kaki bunyi-bunyi besi expand gitu and pounce on my back.When I was in sekolah rendah,the sekolah was so nearby that my parents encourage me to walk with 'kawan-kawan' to school if its not raining.I remember terserempak with anjing even though the anjing is sebatu from me.I felt physically sick and and weak with panic.I had the sensation that I was about to be chased by the anjing that for the record wasn't even looking at me.I remember this girl who was walking with me hissing at me under her breath to 'keep walking'.I can always feel the dog's rage towards me even at a distant.It was a palpable vibration .The dog seems to have the capacity to terrify me.

So,back to the earlier so called 'incident'.I remember standing still.The dog ran very fast towards me and by this time I can see his/her fangs,pinkish tongue with shinny saliva.I have to do quick thinking.I removed my knapsack from behind my shoulder,as a protection lah kekononnya and holding it like I was holding a Maximus Metal Shield.Manalah tau anjing tu buat longjump.Tapi....? The anjing keep running past and totally ignore me.Sighhhhhhh....but still jantung berdebab-debub you.Then came along his/her owner (presumably) running in his joggers bottom and handsome lak tu sambil mengenyit mata kat I.Ye lah,dah aku tercongok-congok kat sini.And there goes....cerita budak besar takut anjing yang sungguh tak bermakna.Buang masa kan?

Now that you know (pasal dah dipublicised dek Bella tu) tomorrow is my 34th birthday.I don't know what I'm going to do tomorrow but I hope I will come up with something more fun.As I said earlier,ni tengah bersuasana kecik hati.Dengan yang sinun kecik ati,yang sini pun tak bercakap lagi.Siapa yang rugi? I jugak.Susah betul kalau ada attitude problem ni (I lah)

I also notice the demise of Noel's blogpage.Setelah puas berfeeling Drama Queen agonising naktutup or tidak,tup tup dah hilang amid Aina's pledge (sambil buat poll lagi) and Bella's cajoled.If I remember correctly this is not his first time berfeeling-feeling keciwa nak babai.Puas jugak memujuk masa tu.I'm sure this time round,he have his reasons.He's just not telling.That is the way he is,as he had said.The personality of him that I have learn to adore. That reminds me of lagu Sheila Majid 'Mengapa Kasih'.Alaa..that song...about man yang taknak berkongsi-kongsi feeling ni. The lyrics is so touching...Mengapa kasih...engkau membisu,bermuram wajah tiada menentu,mengapa kasih...engkau begini...sepuas hati ku cuba memujuk...mungkinkah aku mesti berlalu membiar dan tak mengganggu, mungkinkah aku mesti mengaku..berlaku yang tak kau restu.... I'm just surprised that he has decided to deprived himself from self escapism.Ye lah..your blogpage kan untuk you melepas perasaan.Maybe he have other ways,good for him.Maybe dia stress gila takleh update and mulut-mulut cabul like me like tu carut him for his long absence.If only I said nicer things.Nak buat macam mana kalau mulut dah jahat dan tak berdisiplin? But why? Even Ratu Kangkang pun tak update selalu.But then again,is his choice.I will certainly miss him.I will miss the stories of his nosy neighbours and kucing-kucing. He writes a lovely comments.I'm sure he will come and visit anonymously.Habislah I tak sempat merasa his keropok aeroplane.


8 comments:

lekiu said...

Happy Birthday Han ! May all your wish come true.

Aku kalau duduk luar negeri, sah aku bela anjing besar cam Alaskan Husky ke.

Apasal Nasi Goreng tu nasi dia cam tak goreng pun ?

DBI said...

lama tak snggah sini..ambil > 1 jam nak baca semua entry yg belum di baca..hehe...terpaksa cari kamus english-Bm..
sambil baca tu angguk angguk je kepala sebab rasa betul belaka...
untuk akakk han yang sentasa awet muda..selamat hari jadi...i bagi flying kiss sebagai hadiah..bley...?

Lee Novotny said...

hey u know what, berkali kali mak ke umah org yg ada anjing ni kat UK nih, majoritinya bau hapak sungguh umah diorang! Bau bulu anjing, bau anjing yang tersilap kencing kat atas karpet...ewwww...teruk!!!

p/s But i do adore puppies and cute dogs..they are soooo adorable!

pp/s kan mak dah kata, si Noel nih DQ!!!!!! aiyyoo susah benor!

Aina said...

Han,
Heppy Bestday to u dear..wish u semua yang best best. Be Happy sokmo and bestday sokmo...*muakkh* kiss kat pipi kanan and *muakhhh* kiss kat pipi kiri.

Heppy sweet 17 dear.

Belladonna said...

Han Happy Birthday Nok!! Sorry aku pandai2 speku kata u were born made and manufactured in Malaysia, hihihi.

Aku kan memang trauma & doggy-phobic (bleh pakai ke perkataan ciptaan aku ni?). Bekas gegetan angjing brengsek tu sampai sekarang tak ilang dari vontotku.
Tapi dalam diam tu aku suka ya'amatz kat anjing German Shepherd sebab dia nampak 'cerdik' sket. Kalau anjing tu jahat, ko gunting misai dia nok, gerenti dia jalan langgar tiang..*matilah kena hambat SPCA

Ko tak mintak number phone si jogger hensem tu untuk aku?

Han said...

To all, mekasihhhhhh lah, dalam bz menyunat orang(DBI),dlm bz represent Razak Baginda (LeQ),dalam kesibukan nak bernomad (Aina),dalam dilema antara nak bham lemang or konekto (Lee) and dalam masih berfeeling-feeling Bali...siapa lagi kalau tak si cewek LeQ itu...

I was at home the whole day...merepair internet connection yg rosak dek kegatalan tangan ku nak remove-remove wire yg maha berselerak ittew (sambil tidak bertegur sapa dgn org lain)

Mintak maaf sebab siapa yg telephone tak berangkat dan left with rasa sentapz yg membabi,mobile ku terlupa pulak nak di switch on balik ke 'normal' daripada 'silent'.Hah..silakanlah telephone.Tapi tak janji lah..sebab at the same time telingaku disumbat dek mp3 player.

Thanks all.Semoga gumbira.Ini dia info utk tatapan mu Bella,

a) Singaporean born (Kandang Kerbau, malu sungguh aku diletopkan disitu oleh ibuk ku)

b) I'm 34 this year.Muda sikit dari laki antic mu itu.

c) aku masih dlm trauma masa jogger hensem tu kenyit mata.Manakan bisa deh mau ku amil nomor nya...

Goddess Selene said...

Mak sker buat "doggy" jer oppsssiiee... (ayat yg ringkat dan padat sendat!! ahaks!!)

Belladonna said...

Waa..mekasih nok for the trivia abt u. Ko ni Singaporean rupanya, aku pun tak pernah jejak kaki kat Singapore seumur hidup ni (aku ni penakut nak travel sorang2..paranoid gila vavas).

Ko tu nama je 34, tapi tak nampak 34 pun..sebab tu aku tanya berpuluh ribu-riban kali, ko tau jelah blur aku ni dah macam tahap dewa-dewi. Ni macam aku pun guna Olaylah.

Aiseh, ittew macamkah ko punya ketakutanz after si doggy to lari arah ngko? Takpe nok..janji ko selamat. Lenkali beli taser, kalau anjing serang ko.. taser the doggy and the owner sekals, dan jangan lupa kidnap bawa balik si jogger hensem ittew.. hihihih