About Me

Tuesday, January 23, 2007

Disturbing News/Views

Abdullah: Laman blog perlu bertanggungjawab

LONDON 23 Jan. – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengingatkan penulis-penulis laman blog supaya lebih bertanggungjawab dan tidak memaparkan hasil kerja yang bertentangan dengan undang-undang.

Tegas Perdana Menteri, meskipun kerajaan tidak membuat tapisan terhadap bahan-bahan dalam Internet, ia tidak bermakna penulis laman blog boleh bertindak dengan sewenang-wenangnya.

‘‘Mereka (penulis laman blog) tidak boleh mengambil kesempatan dengan melakukan sesuatu yang bertentangan undang-undang. Undang-undang tetap undang-undang.

‘‘Apa makna kebebasan tanpa tanggungjawab,’’ kata Perdana Menteri pada sidang akhbar selepas menyampaikan ucaptama bertajuk Barat dan Dunia Islam: Meredakan Tekanan Masa Kini di sini hari ini.

Abdullah mengulas tindakan sebuah akhbar tempatan (Malaysia) yang menyaman dua laman blog yang didakwa memaparkan kandungan berunsur fitnah dan hasutan baru-baru ini.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Perdana Menteri yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) mengingatkan jentera pilihan raya parti supaya jangan memandang mudah cabaran parti lawan pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Batu Talam, 28 Januari ini walau pun pihak pembangkang bertindak memulaukannya.

Tegas Abdullah, jentera BN perlu mengerakkan seluruh tenaga menerusi kempen yang dijalankan bagi memastikan kemenangan besar kepada calon BN.

‘‘Pembangkang tidak berani nak bertanding. Jika ada peluang untuk menang, mereka (pembangkang) akan berbuat demikian,’’ kata Abdullah.

– Utusan

As at 9.50pm tonight, pssttt...sorrylah Ustazah Bellabedot, just picked up your text, sorrylah tak dapat join YM, by the time I sampai rumah, you all dah takde.Tomorrow, Makji ada majlis Qiyamullail pulak depan TV, Arsenal vs Spurs.So, maybe bila Makji free, kita berchat-chat lah ye...so, as usual, sambil tengok CBB, Makji bacalah Utusan Online, and of course this news keluar. Sentapz ni...

Malaysian Government a.k.a. orang -orang yang bekerja didalamnya (those who membentuk 'The Government') tak sudah-sudah nak tell people what to do and what not to do.For the bunch of educated people who can't tell the difference between 'fitnah' and 'opinion' is very,very sad.I'm sure the blog page yang disaman is the those who are brave enough to share their view.Mind you,brave is one thing.These people are passionate about their future and of course,we are all entitled to say what we think is right or to give an opinion.Who is Abdullah Badawi or Khairy Jamaluddin to tell you not to? They are just lucky that they were voted by us or you to be where they are now.I'm not so passionate about Malaysian Politics as I used to be but to have your say block blatantly is beyond imagination.I once read about how Hishamuddin Hussein Onn behaved like a hen-pecked barua crucifying Mukhriz Mahathir just because he said his peace about the kepimpinan.And of course the typical bit of 'Sila Minta Maaf' or 'Sila Letak Jawatan Sekarang Jugak' proposal.Sedappp aje suruh orang resign kan?

To blog owners, as long as you don't write shitty things like 'MASTIKA', don't stop writing things that feels right in your heart.Nothing is nasty to read, even if it is your bondage sexperience.Nobody can say what is right or what is wrong (but, merogol and membunuh, mencuri duit orang or anything of its kind and cuba menjatuhkan maruah is wrong and please don't do this)

Abdullah Badawi meant well for all we know but this attitude of top gun is kebal and because of their status and power they think they can tell people how to run their lives has to stop now.The Top people in Malaysia should now find a way to help the impoverished Malaysians that have to pay their bank 1 for the price of 2 Proton Saga Car in instalments.For goodness sake,for the screaming Islamic way of Banking, how can they get away for charging the sky high rates of interest? How do they justify collecting RM20,000 from a RM2,000 debts ? If the government care, government will do something.Tell the bank what to do, because the Government control the economy.They should not control people's blog.

Keep on, you all.

3 comments:

Goddess Selene said...

Erkkk... kat Mesia ada kebebasan bersuara ker? setau mak la kalau cakap lebih2 abis la kene tangkap!! Very der democrazy!!! Kannn?? hiks

Lee Novotny said...

Kannn???? Perlu apa takut kalau tak bersalah. Looks like somebody is trying to hide something from the public before it's becoming a BIG issue. Mak pun dinch hui isu apa??? **matilaa isu kapal layar hadiah Ananda Krishnan!

Mmg dah jadi darah daging lah ni parti politik kat malaysia - pak turut, pak angguk dan pak sanggup! Dah turun temurun! Tak kiralah UMNO ke, MCA ke, MIC ke, PAS ke..semua sama je bagi mak!

Elok kaum mak & cikki je kot yang memerintah...tak yah susah susah fasal macho macho nih...ee gedik! **matilaa meroyan!! **matilaa orang itu!

lekiu said...

Too sick to write lengthy diatribe against Pak Lah and his cohorts. Agree with you...belasah jer Makji.

Betul Hajah Haleemah..parti politik semua sama jer.