About Me

Sunday, July 26, 2009

Update

Al-Fatihah lah kepada family Yasmin Ahmad. At the risk of mengecikkan hati peminat-peminatnya yang sanggup bersusah payah datang SS19 yang was made famous by my late friend yang kena bunuh, bakar dalam longkang tu, I just cannot follow the fuss and the stress. Siapa suka dengar cerita orang mati...kan? When I return to KL, my sister dok promote-promote lah cerita Yasmin Ahmad. I think I have a couple, in DVD yang tidak haram tau, Kiah. I have been busy to watch...and when I did, I may have to re watch, since I pun tak berapa paham message nya (mana nya nak paham...sambil tengok DVD sambil masak meggi)

The last I saw (most probably one of her old ones) is with Alan Yun on it. Wahhh....terbukaklah bijik mata ku. But that jawa-looking man yang rasa macam dia Raja West End theatre (I am not against any orang jawa ni...) yang buat semak mata I. Was he the judge in that Fame Academy Malaysia tu? Isk....apalah credential dia...selain dari perasan nak jadik Simon Cowell?

I don't particlarly like that girl either...isk!!! My expectation of a pelakon is setinggi IBM building kat Taman Tun tu. I think her mother is a better actress than her. But it is better her than all that touch and go actor/actress. Last year there was this drama (unfortunately Mak aku suka, so ku tak boleh tukar channel Kiah oiii..sebab ada Amat Tamimi) where all the actors are so engrossed with their tuxedo. Eh...people wear tuxedo since jaman Tok Ki lah...boleh anak beranak tu catwalk dengan Tuxedo pinjam masing2? Ptuihhhh!!!!!

I don't really aware of Yasmin Ahmad, but if she manage to pull such a crowd in life and after, she must be someone unusual. But interviewers/interviewee...please, you sound way much better with a normal spoken English. Takyah lah nak add American and English accent. Or, is that how they speak now? Stick to just one...

While the journalist suka sangat encourage cerita-cerita gossip rumah tangga orang (hence aku yang dok bawah khemah ni pun tau Kiah) I am likely to question si tukang kena gossip tu. Kau dah berkawan dengan laki orang...Cik Kak oi. Kawan aje lah. Takyah lah nak menyambut salam chenta ku pulak. Yang bujang nya ramai...ensem lagi. I guess Jantan la ni (this happened to my friend occay?) sukalah menggunakan message dakwah to pick women up. I tell you..dalam tube, dalam bus kat sini, ramai gak jejantan Jehovah Witnesses and Christian Baptist bangsa cakap berapi hallelujah..hallelujah tak abis-abis, tapi takdelah pulak yang I dengar nak digunakan untuk mengorat pompuan.

Yang pompuan-pompuan ni pun satu....dah le kau terjatuh cinta pulak (owh..saya tak kuasa menghalang takdir tuhan...tengok tu bila dah macam ni aje, takdir kan?) takyah lah nak rubbing it on people face lagi. Cuba kau tengok Kak Angelina Jolie tu...ada dia buat statement mengada-ngada bila Brad Pitt jatuh ketangan dia? Ingat..best woman win, okay?

I read about the trend pompuan yang bergerek dengan Pak Arab, Pak Hitam and Pak Pak Expatriate yang sewaktu dengan nya.Regardless apa race and nationality, they all tu adalah jantan yang sungguh suka kalau benda yang dia nak dibagi free. Kau ngerti?

I heard about siapa jantan/pompuan yg bila dah disambar oleh kaler lain-lain ni, boleh kau terusss keluar statement...I tak main lah jantan/pompuan Melayu.

Mulutttttt...kan? My father..dalam pada dia agaknya bersembahyang hajat suruh I ni kawin...I remember he said...kalau boleh, dapat orang lelaki yang badan sihat, kuat kerja...jgn yang hisap dadah, jgn gila (amboii discriminasi nya..now aku dah kerja dgn Mental Health ni) and jangan orang Arab. I wonder why.

Adakah ini bermakna....Brad Pitt akan disambut dengan pulut kuning?

11 comments:

Uncle Lee said...

Hello Hjh Esah Jolie, I was at Desert Rose's blog about to check out noticed your interesting profile, and slammed on my brakes did a U turn here.
Nice blog you have.

Good posting too.
You have a pleasant week and keepa song in your heart, best regards, Lee.

Typhoon Sue said...

ko masak megi berapa lama makji?? aku masak dua menet je taw, iklan pun tak miss

yasmin ahmad was a creative visionary. she was advocating 1malaysia long before our new PM even thought abt it. So, in my book, yes, it was a big loss. and i love all her advertisements, especially the raya ones

Hjh Esah Jolie said...

Thank you, Uncle Lee..heheheh..that is very kind of you.

Sue,
Sambil ku masak megi, sambil buat kopi bagai...cari biskut..hituhini...pastu abis makan basuh mangkuk, pi kencing lah...basuh tangan lah..tau-tau dah habis...

Mint said...

yesss! my mom pun dolu-dolu pesan, jgnlah kahwin dengan orang Arab....kenapo yo? Tapi kalau dah dok duduk kat Jolobu nun...mana nak dapat orang Arabnye.....Arab jual carpet pun tak doo....

Desert Rose said...

weiiiii , pengakuan ikhlas (adakah aku terasa????) dulu masa blajar aku bercinta ungka ngan Tok Arab, hensemmmmmmmm tau, (kalau tak hensem ingat aku hinggin ke?) Maklumlah , tmpt aku blajar tu mg byk student Arabia. Mamat ni student la, bapak dia lecturer kiteorg gak, u see my point???Bapak dia tu bapak la killer, kalau ko dpt c+ pun subjek dia tu, harus sujud sukur. Tu lah maksud aku, takkan la apak nak aniaya bakal menantu kan, bijak kan aku.

Tapi dah abis blajar, abis lah. Tapi bagus jugak aku tak kawin ngan dia, kalau tak aku musti kurus kering cam Cameron Diaz, asyik kena terkam je isyyyy.Tu pasal lah aku tak kurus kurus lagi, sb kawin Melayu lah.

Manal said...

Makji, not all arabs la...paling2 pon yg keji byk kat gulf, tapi kayooo lak. Nafsu pon kayooo...

Yasmin did the non-conformist act n that made her stand out apart from the ability to mix humour and emotions in her tv-commercials in an effective way, sbb tau2 dah kua ayaq mata, how?

edelweiss said...

Esah...berapi...berapi...but i likeeeeee hehehehheeh!

cocoa-crayon said...

Wise man your dad is Mak Aji. Having encountered these A**bs personally & professionally, they're just a bunch of MCPs!!! *matila meroyan*

Xx

Anonymous said...

Saya tidak pernah mengenali Yasmin secara peribadi,tetapi apabila melihat upacara pengkebumian arwah yang dihadiri pelbagai kaum,saya yakin sepanjang hayatnya dia disenangi ramai.Melalui iklan2nya,Yasmin menyampaikan mesej dgn cara yg simple,but yet understood.Filem sentuhannya dikritik didalam,tapi diangkat diluar.Belum puas melihat hasil karya arwah.Merinduinya melalui sentuhan seninya adalah pasti.
Semoga dia ditempatkan dikalangan mereka yg beramal soleh.
Al-Fatihah..

tinker_bell

Hjh Esah Jolie said...

Mint..agak eh, sobab org tuo-tuo ni dah meraso maso dio poei mokah marin..takdo yg dibekonan mo kelaku org arab tu doh..

DR...weih..mana kau tahu Pak Pak Arab tu kojo eh menerkam aje? Adakah kau pernah menjadi mangsa terkaman bertiubee-tiubeee?

Manal..part mana pulak yg kau kuar ayaq mata tu? hehehe...I haven't seen much lah...

Edel..yeh..yeh..api..apiiii!!!!

Cocoa...kan? Se MCP-MCP they all tu, tak pulak memasing mati dek selsema babi kan?

Tinkelbell....amin....

Madam Markonah said...

Err... nak komen sikit tang accent tu. Mak agak terasa sbb mak eventho org malaya, tapi kadang2 mak terpinjam american accent secara tak sengaja. Why? sbb mak belajar cakap omputih melalui tv... mcm2 american program mak tengok, tau2 dah termelekat sedikit sebanyak alien accent tu hahahah! Bukan sengaja tawww... die sendiri terkeluar and memang mak kadang2 terasa agak maluss sbb sure orang kutuk nye.

Tapi bila mak pegi US, mak takde masalah berkomunikasi unlike kengkawan yg lain... ada gak baiknye kan? Mak senang dpt keje on campus buat nambah duit, senang buat kawan, senang buat presentation.

Tapi tu lah... sampai la ni accent yg kadang ada kadang takde tu masih terlekat sampai mak dah tak perasan dah kewujudannya. Mak cuma perasan bila ada orang juih2 mulut, ngata aku la teewwww....