About Me

Tuesday, July 14, 2009

Momen-Momen

Was it me yang terbaca salah or is it a trend for sokabar Malaysia membunyi melayukan bahasa-bahasa orang putih?

Okay...okay..I baca Utusan Malaysia. Every night..sometimes fail..sometimes not..after 8pm here, akan ku bukak lah webpage Utusan Online ittew. So..tahu jugak lah cerita-cerita sensasi sana-sini...like

1) Siapa ex wife drug addict singer yang dah kena cerai..pastu pi kasi free balik service dia kat laki drug addict good for nothing laki dia tu. Hah kau...sure she will feel like kena panah petir kan..after the drugging singer kata..owh..I memang takde niat nak balik dengan you. He, like any other men..gets away with it. Siapa jugak yang rugi????? Bini tu lah jugak. Si drug addict singer ni..kisah nya dari dedolu sampai la ni sama aje..buat maliewww oghang Peghok sungguh (nasib baik aku bukan orang Peghok kan Kiah?) Mula-mula..lepas keluar Pusat Serenti tu..katanya dah berubahhh....well, I was told the only time men will berubah is when they tukar jantina. Tu iya..betul-betul berubah. The he kahwin lah dengan Orang Pilah ni...yang kayooooo...dapeklah deh makai keto godang..nak harap duit nyanyi yo..nak boli kobun gotah pun tak lopeh, kan? Tup-tup..dah dapek bini lawa..yo lah..tuo lah sikit..tapi masih mengancammm, poei lak deh berkhalwat dengan tah sapo bibik. Dah bercoghai!!! Ni bukanlah nak cakap tipu ni you all..masa I kerja kat satu hotel kat Malaysia tu..si drug addict singer ni..selalu gak checked in dengan pelachhhh, together with his policeman friend. Tau-tau after that dengar dia kawin dengan his bini nombor 2. Si I assume, while romancing his 2nd wife or wife to be that time, he still have time to berkongkekan dengan si Pelachhh ni.

2. Apaaa??? Nenek 100++ years berlaki dengan jantan 36 tahun? Wah......sujudsssss kek Uwan. Ayo ni pun soghang tak lopeh..Uwan dah duopuluhduo kali. But Uwan..cemano pun...kok lah Jamal Abdillah yang mengurat Uwan for your 24th slot..khobar an lah Uwan tak ondak yo? Orang ngisap ni Wan..takdo guno eh do...buek somak kateyyy yo.Hehehe...

3.Memey????? Memeyyyy??? Gelak manja? Hah..enough said. Kalau lah aku yang interview dia..jangan haraplah dia nak dapat bergelak manja begitu. Cisss kau.

There's one article recently..pasal artis Malaya lah ni...being interviewed. Siapa Cik adik ni..I pun tak kenal, and to me...all this young girls, rasa diri ada rupa sikit...mulalah nak berlakon..so that they can get access to memana laki orang yang semi-eligible. So this Cik Adik kononnya digossipkan dengan anak Yusop Aslam..(eh...Yusop Aslam anak dah besar ke?) and is telling the world how their relationship wasn't meant to be (who cares???) Hey budak-budak..kecik-kecik dah pandai kiss and tell kan? Orang dah taknak kat awak..diam-diam lah...ramai lagi jejaka yang bujang-bujang.

So, in that article, she sort of reminisce a lot. Then came the word 'momen-momen'.

Apa ni?

I remember reading articles about Haliza Misbun and she was also using this 'momen-momen' word.

Contoh ayat...Haliza mengingati momen-momen indah bersama Ari Wibowo prokprekprok....in the end, I have to think that it is originated from the word 'moment'.

Do they really think that this word is best heard malayanised?

Contoh ayat lain...Ohh Kiah..aku masih teringat momen-momen indah ko, aku dan Miss AA mengumpat kat KLCC.

Does this word allowed in karangan Bahasa Malaysia kertas 2?

12 comments:

Anonymous said...

Makji, u know what, thanks for the update!! wa yg dok kat mesia pun tak sempat tau cite2 tu!(nampak sngt tak baca paper!)hampehh!
tun jin

Tijah said...

artis melesia ni mmg loyo perangai eh. niari bepoluk...sokgi dah klesh. cano tuh...

My Spirit Finger said...

jenuh gak lah den rujuk kamus si tijah nak paham apo mak ji cakap ni ha. sekarang ni pun dah byk bhs inggeris yang dimelayukan. Ni 1st time den dongar perkataan ni "momen-momen".

Anonymous said...

u ni kelakau betul!!!
tp agree with all u said...maklumla, great people think alike

[danial][ma] said...

hej! HjH.Esah...hahahahaha...momen, momen...really the funny one...what a bad bahasa melayu paper...;-) ...so hjh.eash...a lot of good momen-momen reading your blog...oopppsss sorry...

Anonymous said...

loghat negeri cik esah mmg first class :)

~cik ros

Manal said...

Waahhh sungguh la extensive ur analisa on soratkabar malaya gossip2 ni eh....kalah org dok malaya sendiri...

Err....1st story tu tup2 2nd story kua lak nama sebenar...

Anonymous said...

bukanker sepatutnya 'saat-saat indah'. tapi kalau saat macam kejap sangat lah pulak dok? gitu?

~mingming wonderpets~

Ms B said...

I just hv to leave comment. momen momen??? rosak bahasa sungguh.

amris said...

momen-momen=taik kucing

Hjh Esah Jolie said...

Tun Jin...you all got TV3, NTV7 etc..takyah suratkhabar...

Jah..laa..yoko? Tu ko kojo eh semasing tu?

MSF- Memang..memang soheh I nampak that word momen-momen...

Anon 1 - Great mind? Takdo lah...

Thank you Danial..you also got plenty momen-momen travelling nah?

Cik Ros...my negoghi accent langgar gunung occay?

Manal..mmg intended tu keluar pun..hehhe...

Mingming..a'ah kan? Saat-saat indah....kojap bona.

Ms B...memang!

Amris...memangggggg!!!!!

Madam Markonah said...

Masa i pi jalan kat beijing, our fotografer tu one chinese lagi yg haram tak tau cakap sepatah bahsa omputih. Yang dia tau cuma cakap "momen...momen.." masa die tengah amik gambar, suruh hold the pose la tu. Sbb tu when i saw your title, ingatkan u nak citer pi jalan2 kat beijing! hua hua hua!!

suka baca celoteh mak aji... nanti kite datang lagi ek?