About Me

Monday, July 27, 2009

Entry Terkejut Sekejap....Lalu Insaf

Ramai orang rajin tanya I...Makji, uolsss Paroi Jaya kekno? Cenderawasih ko, Kenari ko...Kedidi ko...dopan padang ko etc etc...

I tell you, if I reveal..kang kok oghang kona..yolah..TPJ tu kocik. My parents pulak glamour. I ni aje yang nak pi Underworld. As long as you all tahu parents saya sekarang bermestotin di TPJ cukup lah ye. Family saya ada privacy mereka sendiri.

But..terpikirkah uols yang I ni maybe memongak? Manalah tahu kot kot I ni..org Taman Datuk Wan ke, Taman Guru ke, Taman Rashidah Utama ke...Taman Pinggiran Golf ke...or maybe Kampung Bongek????

Or, adokah I ni..berasal dari Juasseh...yang kalau kau poei rumah eh, di boghi eh kau teh jalang? But I must say, orang Kuala Pilah kalau buek masak lomak...pokat santan eh..tak kedokut do!

Semalam...I accepted a friend request from someone yang I kenal masa I kecik-kecik dulu. Her family used to be our neighbour...and she went to the same Tadika and primary school with my eldest brother.Dalam borak punya borak...she said that her 70 yrs old mother remember me. Ye lah, masa I kecik2 I kan dok ngekor my brother gi main rumah dia. Bila dia dah bukak cerita mak dia tu, I pun tanya lah..mak you apa khabar bla..bla..bla..

She said..oh my mom okay...she's keeping busy now since pencen, and being a widow (laki dia dah mati) dia pun active lah buat tu buat ni...then she said, my mom did wonder where you (aku lah) are...since dah lama tak jumpa. My mom lost touch with your family..she even heard about your dad's (bapak ku) passing from her friend.

???????????????????????????????????????????????? My dad's passing? ?????????????????????????? (terkejut lagi)

Here I am thinking...did I miss anything? Berdetup gak hati...ye lah, ada apa-apa ke yang orang tak bagitahu I? I am aware that I hardly call home, so entah-entah....????? Dandan tu jugak I check my mobile phone....and email. Takde pun missed call or email from my family.

Masa ni jugaklah I teringat cakap my father yang kalau dia mati, dia nak suruh my sister hantar text message aje dengan I. Berdebub debab lah hati aku masa ni....

So I replied her message....my father ada lagi laaa....(then I realised that THING can happen) Insya allah....

Then she message me back..oh sorry..salah info. Did your father remarry?

I ter gulp lagi. Is she suggesting yang mak aku pulak yang dah takde?

So I jawab...my PARENTS are still at home. (of course, tak kan lah aku nak pi bukak cerita yang my parents had some marriage trouble, and I had a stepmom)

Terus we both stop messaging. And after that...I called my mom. Tapi Malaysia dah pukul 11malam, so call tak berjawab...and I called my sister instead. I asked her to kirim salam to my parents. Of course my sister yang puaka tu cakap...kau mimpi apa lak ni?

Iskk....kalau tak sindir boleh tak?????

14 comments:

Tijah said...

laie cokap dr cnn kawan tu kan?

kang nak lunch kek leha world. daging salai mo bacang. peewittt!

Typhoon Sue said...

hah, dah mimpi baru nak call ye?? hahaha, i like ur sis

edelweiss said...

Mak Aji..

sorry ya nak gelak satttt kekeekke.
Hah! Tokojot ko yek!

Tak pa takpa...kalau dah insap tuh okay dah tuh... tapi cayalah kakak u. soalan puaka dia tuh ....

captlukman said...

kannnnnnnnnn dah lah berdagang jauh, tetibe dgr citer cam tuh kecut sekejs...apa yg boleh kecut lah kan? insyallah selamat...

Desert Rose said...

*nantilah aku komen, aku gelak dulu k*

My Spirit Finger said...

kelakar betullah kawan makji tuh.

Ina said...

Dear Makji,

Hehehe... Power tul ayat your sister tuh...hehehe

Aina@Azila said...

Memang boleh terkezut giler cam ni. Sib baik mak ji tak kena serangan jantung plak.

This is a good entry... peringatan buat semua orang.

Anonymous said...

dah kuar lapangan ni, tpi saya nak tanya ni, sensitip sketlah eh! betol ke org pompuan N9 mmg dpt bhg lebih dari harta keluarga & husband dia? maaf tanya, sya muskhil npe org kata org lelaki luar bila kawen ngan pompuan N9, kalau2 lah takdir bercerai, kena kuar rumah selai sepinggang? sungguh ker??
tun jin

Madam Markonah said...

Haiya... your friend should've been more tactful la...

Manal said...

Ape moral of the story di sini makji?

Kadang org main serkap jarang jer konon kenal abis tapi sebenarnya nak pancing citer...boleh?

Nyonya Mansoor said...

Ni lah ghoman eh dok moghantau, makji

Den pon tiap2 pagi ahad talipon ghumah ongtuo den, just to make sure they're still alive, sambil tanyo koba.
Touch wood - in such situation, knowing my family, agak2 eh dah kobumi baghu nak talipon den nak boietau si anu dah ninggal.

Hjh Esah Jolie said...

Tijah..motip komen kau ini?

Sue..bukan kah kau sekapal dengan ku?

Edel...my adik lah...trust her to have a mulut like Siti Nuraka

Aking..tu lah kan? Bergegar gak hati ini...

DR..gelak lak kau puas2

MSF..part mana yg dia kelakar tu? Hehehe

Ina..ha ha!

Aina...peringatan untuk semua orang??? What do u mean?

Mdam & Manal...she must hv thought her facts was right...

Nyonya..aku mengerti perasaan miewwww

Anonymous said...

Daro... All roads lead to Bahau... Kok balik tompohlah jembatan bosi tu... Ikut Joseh lak banyak lombu. Kayo. Tak terkandangkan do...

Iyah