About Me

Friday, July 31, 2009

Jalan-Jalan Cari Pasal

This entry was written a day after the incident. I haven't completely recover from the shock. The blessing thing is...I baru berplanning nak berpoya-poya kat Brighton and after yesterday, I terus berfeeling insaf...as in, takdelah laju nak bergembira kan after terkena kejutan camtu.

Cari Pasal 001
Isk..is yesterday once more..shubiduuuu....yesss Karen Carpenter. I was a victim of a foolish and unprovoked attack. Jahat betul pariah-pariah pendatang haram kat UK ni. However, ini musti satu pengajaran for me. Don't know which one, but all good things to follow and abide is welcome. Adakah lepas ni I misti pulang rumah sehabis saja 7.5 hours waktu bekerja yang dibayar? Adakah saya musti menjaga mulut jangan menjawab kat budak-budak Afghan yang butuh besar pisang emas tapi ada hati nak mengayat I dah umur dah dekat nak 40 ni? Adakah I misti memasang bodyguard 24 jam? Or...mungkinkah sebagai anak yang duduk jauh dari makbapak yang selalu kata ''ye..semayang...dengan nada slow bila mak tanya...musti mengotakan kata-kata nya? Aduhaiii nasib. Selepas terkena serangan telur sesat tu..and was called a chinese prostitute by them silly bastards, mula-mula I terkejut godzilla...pastu, after dah telepon police, telepon MB's and telepon Boss...maka,I terus nangis macam kena rotan dengan rotan bulu ayam circa 1977 to 1979. 24 hours after that...maka perasaan marah terus meluap-luap that everytime I see any beruk originated from Afghan, terus hati ni cakap..patutlah kau orang teruk dibuat Taliban...you get what you deserved. (ceh...tak bertaubat lagi kan aku?)

Bak kata MB1, I must count my blessings...that it is only eggs that was aimed at my boobs and not gun or knife. Trust her will come out with kata-kata like that. I was still reeling from the shock tak habis, MB1 tanya lagi..you ni masa jalan..baca tak ayat tu ayat ni...you check tak kaki mana you langkah keluar from opis..bla..bla..bla...

But, I have the bestest of friends, Boss and colleagues in the world. And I must thank Allah for this. (Siap kau budak Afghan...semoga kau orang dapatlah kurap ayam)

Cari Pasal 002
I went to MSD. This was couple of days ago. Bukannya aku sesuka nak gi tempat ni ye..but ada mission men collect salinan surat nikah. From the beginning dah ku bagitahu siang-siang kat Ustaz Inferno tu yang I ni hanya wakil saja...so apa masalah rumahtangga orang or anything lead to the intention untuk bercerai berai and even kenapa surat asal boleh ghaib dari simpanan si tuan punya sijil nikah, memang I tak tahu. But the Ustaz decided that sebagai wakil orang yang nak bercerai, I deserved the lecture. Mesti kah?????? Selepas di lecture nya I...and demi nak menjaga muka nya sebagai Ustaz, I tak jawab sepatah haram pun but banked solely on my toya face as my saving grace.Agaknya after dia rasa megah macam Noordin Mat Top dapat meletupkan I...dia tanya, you ni tinggal sini ada register dengan MSD tak? Belum sempat ku jawab..ni lah orang Malaysia, tak nak ikut peraturan Kedutaan, tapi bila ada masalah pandai nak cari kerajaan brokebrekbrokebrek.....

Adakah I menjawab? Tak....but as a person who suffers from delayed reaction...ni masa menulis ni marah lah!!! Hey Ustaz...read this yeah..PODAHHHHHHH!!!!

So, adakah anda masih nak menyalahkan saya kerana tak bercampur dengan puak-puak Melayu Gomen ittew???? This is why.

13 comments:

Nyonya Mansoor said...

Lahabau punyo kutu brahak
Tolur di baling eh?
Dasar anak koling

Anonymous said...

ha ha ha.. kena bercampur, tapi dapat point sila carut dengan hebatnya. ha ha ha. ehem, dia tak cerita ker pasal BABI adalah haram kakjie??

-Anti Si Beruk Ghombau-

l!zs @)--- said...

ala siannya makji..u ok dah ke?take good care ok.. :-)

captlukman said...

ni lah orang Malaysia, bila ada masalah baru datang ----->Ayat-ayat ini pernah jua dilempar kepada ku disaat kesusahan, bukan nak bg solution tp dok bebel kat aku, dah lah 44deg cel kat luar, dlm aircond tuh rasanya 70deg dah....

tapi ada kita jawab? tidak!!! Blog lah tempat kau kena mrasa

p/s: aiyoh makji, hope u recover the trauma...

My Spirit Finger said...

tu la afgan tak sodar diri. dah tempat sendiri huru hara datang tempat org tu janganlah dok buruk perangai...mak ji jaga diri k.

Anonymous said...

Jago diri bebaik Makji! Ni dah dokek nk ghayo

Anonymous said...

I also live abroad..and i mmg register ngn MSD..takut aper2 nanti...harap nko dh register..jgn lewat nok.

Hjh Esah Jolie said...

Nyonya Mansoor...Afghan tu koling ko?

Wah copek eh kau oghang ghombau kan, kalau nak mengapi an den...huahaha...

Kamek ok ajak Lizs..kitak syukurrr hujan dah turun nah?

Aking..mekasihhhh

MSF & Anon 1 - Terima Kasihhh.....

Anon 2, tak nak lah register. Dulu masa jadik student dah register. Membuang masa. Buat komuniti sendiri lagi bagus....(chewwwahhh bongkak!)

Ina said...

Dear Makji,

Hope you're recovering from the trauma. I agree with your friend, mujur dia baling telur aje... Whatever it is, take care..

amybarakbah said...

next time kuar kan bawak telur 4 5 bijik.. depa baling u ols pun baling jugek..

lagi baik telur tu dah u kuarkan isi letak simen.. kalu dia baling u ols baling sure telur u ols baling tu dia kena lagik sakit.. ahahahahahah

tp kalu dia maut gan balingan telur simen u ols jgn la heret i sekali dlm kes iteiw yach.. heks

anw take care noohhh..

Manal said...

Fuhhh laaaaa maaaakkkk....harossss la theyol shok maut dgn makji....harosss la makji standard gebu nyonya...was it flattering though?

Anonymous said...

beli weapon apa2 yg patut mak ji oi... had pistol yg come2 tu bukn nye besar pun...... kalau legal la

Hjh Esah Jolie said...

Ina..tu lah kan? Kot di tikam ke..tembak ke..tak merasa I masuk umah baru...

Amy, kalau dah terkejut tu nak baling kasut seniri pun tak sempat..and takde keja lah aku nak menjenjeng telur 4,5 bijik berisi simin dlm beg..kang aku pulak yg sakit belakang...hiks!

Manal..you're MAD!

Anon..isk..org mcm I ni klw dibagi pistol, bukan aje kutu haprak yg baling telur tu ku bunuh, budak2 itam rosak akhlak dlm bus pun rasanya akan mati free kena tembak dek I...