About Me

Saturday, July 18, 2009

Being Tantric

--------------> To those who read and comment, thank you kindly for all those nice words.Rest assured, it is all read and well received, walaupun tersangkut kat comment moderation pending approval...bukan apa, I don't like to miss anything...so sebagai seorang control freak, I like to be the one who get to read it first.Aci lah camtu kan? Kalau I tak balas comment tu, hampun lah ye...I ni bekojo siang malam...travel one place to another.Bukan tak betimo kasih do...yo Tijah? But I will endeavor to reply to all...when I have the time.

--------------------> To those who email, to those who sent a FB request via my comment box and to those who asked for more personalised contact, saya sungguh terharu. Saya pun macam you...ada jugak buat salah silap and that should not qualify me to give advice. I will usually publish my response in the blog, but yang dibaca semuanya masalah self-inflicted. Layan salah...tak layan salah, tak jawab salah..and kalau jawab, jadi gaduh pulak nanti.Facebook tu untuk kawan-kawan saja...ada jugak yang tak berapa kenal and tak kenal langsung, but passed certain exception. Tak guna jugak nak add saya sebab you kenal kawan-kawan saya (ehemmm, kawan-kawan saya pun tak kenal you)...and you tak tahu ke...recently ni, saya ada dapat email pulak kata FB was created by a Jewish boy. Tak sangka pulak Malaysian tu ramai anti-semitic. It is sad to see how quick people can succumb to being discriminative.Poor Jewish man who creates FB. I like FB...I like FarmTown...I have many Jewish friends who accepted my faith with no question asked.I'm sure the sender of that email...kononnya tak nak menkayakan Yahudi, frequented Starbucks and watch everything that is Spielberg's.I'm sure we know how to distinguish the evil Zionist & just the unassuming Jew. I certainly don't like/hated to be associated with the Bin Liner.Enough said lah ye...

I have been in the situation where people consulted me for a little advice or so. For whatever reason ingat I ni macam bagus, tak tahulah. Kisah-kisah dalam blog ni semuanya takde moral...orang tanya, macam mana nak deal dengan si Polan yang macam ni, macam tu. Takde pun besar mana pun masalah...sajalah nak drama kuat. Hidup sungguh bosan, lalat accident dengan tingkap pun kita nak risau.

The difficult bit of problem solving is always having to tell the problem-monger that, dia lah yang sebenarnya punca masalah dia.When a patient is referred to us for teraphy and counselling, the magic words is always, face your own demon first before you can face others. Biasalah bila orang ada banyak masalah..selalunya akan rasa that the world is against them. Orang tu salah...orang ni salah...kenapa orang tu buat I macam ni..brokbrekbrokbrek!

But, what about you? You takde salah ke?

Sometime, whe we had enough...we have to breakaway. Nobody like breaking bad news...but life is not always about good news. Contact between two people is almost like a relationship. The longer the contact have been established, the better the relationship will be. The time is mature enough for you to accept people's right and wrong with no qualms.

Some break up require translation...bila orang dah tak nak kawan dengan kita, ni macam adegan dalam Facebook...eh, you terdelete saya kah? You think, orang boleh terdelete kawan dalam Facebook ke? Adalah sebab kena delete tu. Isk..after all, this is only a social networking, dah kena delete pun...masih boleh makan mee goreng samo-samo kan? Lopeh tu boli cake dokek M&S. No biggie!

Adik-adik yang hantar email to me, for relationship problems...I cannot help you lah.The message from your laki/boipren is so obvious, I yang tak kenal ni pun rasa nak lari sebatu. It is really not a good idea at all to hang on to the words like 'I am not ready...or we are in the different place at the moment..it is not you..it's me.....some of many. I have to object to penggunaan 'we' tu. Yang buat keputusannya seorang..pepandai cakap 'we' kan?

When your boipren say he wants to be friends....take it literally as it is. Kawan mean no string attached.He is downgrading you from his girlfriend to just friend. Jangan pulak kau agree jadi kawan tapi mesra a.k.a. shag buddy ye? It is likely that you, being his 'friend'...will involve you waiting round for him to make his mind up and he knows it.

Kepada akak-akak and adik-adik yang legally dah berlaki and laki pulak bangsa keparat ni...takde maknanya kalau dia masih sayang kat kita, kalau senapang patahnya tu bebas menembak ayam-ayam liar yang lain. Take control. If your boipren/laki want a space..give him a mile.Regain your composure.

Kalau nak jadi lagi kejam..gi lah belajar dari si Norish Karman tu....dah le ambik laki orang. Sekarang..hah, tak cukup sebuah rumah, limo keto..limo rumah dimintak eh. Tu tak masuk share-share business orang tua tu. Kadang-kadang pengajaranlah jugak untuk orang jantan kan...dah ado bini yang duduk ontok-ontok kek rumah, nak gak mencari artis bagai...hah kau! Tak lama lagi dry-clean lah Datuk tu.

Told you already....semua posting dalam ni takde moral.

14 comments:

Anonymous said...

norish karman tu nak hidup senang esah oi
bukannya dia tak bekerja, saja gatal nak duit exlaki die
dalam kes ni, baru la buku temu ruas
datuk gatal vs artis kemut duit sendri dgn anak sendri
kalau i lah, tak hingin kawin dgn datuk tua tu, i rela laki muda yg tak berduit tapi hansem dari datuk tua banyak harta!

Tijah said...

amvoi makji! turn mak lak sentap hah! wakakaka!

btw...datuk tu org pilah kan? donga cito mmg gata sojak azali. haa...padan la deh kali ni kono buku mo ruas.

norish! u go girl. cuko sampai licinnn!!!

Typhoon Sue said...

Oh,... so u r now the unofficial Agony Aunt of the blogosphere lah ye? Next time i got probs, i email u oso lah!

I heard abt the thing abt facebook tu. Aparra.. I dunno if it's true or not la, but even if it is, so what? Boycott Israeli takpa la, it's political. But to boycott something created/owned by a jew, that's unfair.

[danial][ma] said...

hej! hjh.esah...i think your posting is immorally moral...hehehehe...;-) happy sunday...

Ina said...

Dear Makji,

I agree with danial, your postings are normally 'immorally moral'...hehehe. And I like your brutal honesty.

captlukman said...

haiyooooooooooo uols!! patutlah mak nak bua je blog uols, kes kwn FB masih lagi kah berleluasa??**sambil dating dgn makji eton**:D

As said...

Bermoral-bermoral ! Nasib baik den tak terlupo pakai otak bila nak berhenta ngan jantan ni.The moment dia kata " it's not you, it's me" ..selamat jalan romeo la kan ahaks ;)
Senang nak jerit NEXT !!! hehe

Hjh Esah Jolie said...

Anon..kawin org muda tak berduit..jadi cam nenek Wook tu lah, habis tilam katil kena kebas dek laki..hehhe

Tijah..buek po lah tesontap? Samo-samo lah kan? A'ah..Datuk tu mang org klope'lah. Sah gata eh..raso an.

Tapi, nak ondak sampai limo keto, buek apo? Anta kucing poei skolah ko?

Sue..yeah..next time kay? Since when lak Malaysian jadi anti-semitic? Saja suka ikut2 orang kan?

Danial..you're too kind!

Ina...echoed....thanks.

Amboi mung Aking....KB mung lah tu...bukan aku pung!!! Larikkkk...

As, setujukkkkk ibukkkk!!!!

Encik Azrin Yang Garang said...

ehemmm, bilo nak makan mee goreng mesia pulak nih kakjie?

-budak gomok dari ghombau-

Crowy said...

...face your own demon first before you can face others.---> betul, betul! I suka ayat ini. Wah..Makji, you rock lah.

~z13L@D@L@Dy~ said...

nenek wook: dulu kata rumah kene rompak tapi i rasa tu laki dia la

norish karman : mestilah nak tanah kat malaysia..singapore takde tanah

pemilik blog :sempoi gila blog ni i like..

anneaziz said...

eh, i pun suker blog ni, mula baca dulu rasa mcm crap! sekarang kalau tak baca rasa mcm psychologically damaged pulak!

agaknya loghat nogoghi ni buat i teringat kat seseorang yang dah di X kan :) Orang tu pun ada something wrong somewhere!

Hapi said...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

theconfused said...

ahah.. pes taim jenguk sini....

ok per tindakan norish tuh.. biar dia tau langit tinggi rendah.. tlg revenge utk 1st wife.. muahahha.. :))