About Me

Wednesday, May 06, 2009

Saya, Mummy & Mama

I have now amassed 130 friends in Facebook. Isk..kiranya ramailah tu..though it does take me by much much surprise, kerna apasal lak virtual friends I ramai nak dibandingkan dengan kawan-kawan yang boleh dirasa kewujudannya secara physical?

Out of 130, yang tak pernah jumpa tapi kalau chat macam dah kenal 10 tahun ada dalam 3,4 orang.These are people who brave enough to try their luck tracing me from the smallest clue possible from reading my blog into tracking me virtually. Mekaseyyy Kak MayJuneJuly lah you alll...I sungguh terharu. Insya Allah, nanti bulan 9, I akan mencemar duli datang makan Ikan Masak Lada kat rumah you kat Kedah tu naa...(muka tatau malunya!)


10% of the 130 people, is my sekolah rendah friends in PD. Yes you all...I dedulu orang PD and walaupun I dok PD lama, I memang takde masanya nak bercanda dipasiran panteyyy tu.Asal cuti sekolah aje travel, asal cuti sekolah aje rumah tertutup kerna masa tu Appa dah kena posting to places like Addis Ababa, Canberra, Nigeria, Amman and some gagak country yang ku tak pasti. I always wonder, apsal lah Appa tak pernah dapat posting tempat yang glam-glam macam New York ke, dapatlah kami adik beradik nak berlagak kan? I was quite excited getting reconnected with all my kawan sepermainan yang majority sekarang ni, kalau tak main dengan anak-anak, they all main dengan laki or their bini.Lucahsss nya! If I am not mistaken, it is now about 13 to 15 of them in my list and still counting.

Tah hapa puaka nya Facebook la ni, changed its layout and all you can see now is people talking to each other rather privately and sometime, their conversation is too annoying for my liking..(ohh, sedapnya mulutku mengata..macamlah sendirik punya conversation dengan orang perfect gila kan?)

This two girls from my class, sekarang ni dah jadik mak orang...sorang tu ada 4 anak and yang sorang tu ada 2 kot.Alhamdulillah...happy tengok kawan-kawan ada family nak dibandingkan dengan aku ni yang habuk pun takde kan, Kiah? This two mak orang...both careerwomanz (tataulah career apa, tapi boleh ber facebook dopopat jam dalam opis githoo) selalulah trade messages in each other's walls...kenkadang tu 3,4 kali pulak sehari. (mana kau tau ni Esah? Ngata orang..kau pun ber pesbuk ari-ari tak soda)

The two mums trade recipes lah...homely remedy lah..anything mums talk about on a daily basis. Thanked heaven...tips-tip penjagaan laki tak ada kalau tak...tataulah apa nak kata. Mana perginya maruah kita sebagai ibu and isteri mithali, hal MOT laki pun nak pi cerita kat orang?

What bothers me is not their mumsy nature. See, saya menghormati para-para ibu. My two younger sisters are ibu themselves although at the rate they are going, I'm thankful aku ni bukan anak they all. Dah le kena paksa bangun pagi hambat gi sekolah (umur camtu dah kena paksa) pastu ada kelas petang lah..tambahan lah.Mak oii...takde masa bebudak tu nak berfeeling Jay Jay or Syed Sobrie macam Mak Ngah dia dulu.They all punya kelas agama..macam lah bebudak tu nak training jadik pegawai-pegawai Jabatan Islam etc.Mak they sendiri pun masa dulu takde kena paksa dengan begitu sekali.But I don't know what to make of that...parents have their own idea of how their children should turn out.With father like ours, I just thought my sisters learnt their lessons not to overpushed..but siapalah diriku untuk memberi pandangan, after all, their parents are well educated one.Eh..ni apahal ngumpat my sisters lak ni?

Okehh..this two mummies...one call the other 'Mummy' and the other call the other one 'Mama'. Of course lah, kalau they all tu dah ber Mummy Mama, their laki hereinafter bestowed with Daddy and Papa. One day...the wall message say ' Hello Mama, Mama buat apa tue? Mummy hari ni malas nak masak..Daddy ajak dinner kat Roma aje'. Ye lah..ye lah. I asumed the word 'tue' is tu. Orang kat Malaysia sekarang ni dah bantai pakai all those abbreviations yang I tak paham.

Satu dua kali, okay laa...tapi bila message-message semakin menjadi lak gedik nya...I just wish I can tell them to communicate via private mailbox instead.

As I am writing, I start to think how irrational and selfish I can be. Kesian...Mummy and Mama tu, tak pasal2 jadi bahan tulisan. I keep preaching about 'let's just read things with open mind'. and I find myself menyampah tahap King Of Leon to their kata ganti nama. My other friend reckoned that I jeles..pasalnya orang tu happily married and are proud mommies. Happily married ye? Yo lah..apo apo lah.

Jeles tu takde laa...but, what is with Mummy and Mama? It is too mengada lah, don't you think? Is this a new style? Nak tanyo Tijah ni...ado tak kengkawan bas sekolah ekau yang meng gola an diri eh 'Mummy, Omak, Ibu' bilo ber tipun mo kawan-kawan? Raso cam tak do tapi kok lah ado, iyo eh raso nak menjolok tokak kan? Buek cenekeh yo...malu Uwan Kampung Jiboi.

Can I see myself calling Kiah 'Mummy'? Well..I give it a try la ye...'Mummy...I balik KL bulan Sept ni..boleh tak kira nya Mummy buat ayam goreng kayu cengal and tahu sumbat, and I can come to bukak puasa?'

Sila jawab dengan kasih sayang ye...

17 comments:

captlukman said...

Ni ok lah lagi makji dari pesbok yg dok guna utk kutuk org je...apa kes???pastu siap tak habis-habis pulak tuh....pitam!!

Doakan i sampai jugak kali ni, kalau tak...aku racun rostering!!!!

Hjh Esah Jolie said...

Ehh mung jadik ko 17th?

Manal said...

Sounds like smug married people. Hanya mereka jer la yg ade life and having it all. Ala2 sempurna, bahagia senantiasa.

Speaking of which, ur akak katak ape kisah ha? thot she's also the mummy mama type...

Hjh Esah Jolie said...

Ermm..sound like it, but let's just give the 'proud to be mum' benefits of a doubt la kan..walaupun telinga/mata ku nak bernanah ni..

Kak katak? Kak Katak kan para-para PHD scholar, from what I gather, org buat PHD kan tak suka dengan I yg kurang pendidikan ni...nantilah, kalau dia nak mintak tolong nanti..menjelma lah tu.

Anonymous said...

I'd rather be called Pook&*. Don't you dare nak bercalling Mummy ngan i. Bila lak ko jadi anak susuan aku??

Pooks

amris said...

mmg nmpak ngada2 mama dan mummy tuh..belum baca lagik...org2 mcm tuh mesti nk outdo each other..saper lagik glam kaedahnya gituh.

typhoon sue said...

hahahaha. i so understand what u r saying. klu nak bermummy berdaddy kat umah cukuplah kan? it's like role playing in public lak. i don't think they are smug married people. i think they are just idiots who think that it's cute. they have no idea everyone else rasa nak termuntah

:-)

Iron Butterfly said...

ohh.. i feel you. tapi kan kak aji, ader function yang u can choose to 'hide' notifications about your friends kat news feed tuh. i ade nyampah ngan cikgu skolah i (kalau tak add kang cakap murid derhaka) yg suka buat status drama kat fesbuk i memang hide dia. and a lot of other not-so-close-friends.

and yeah, what's with married people? last weekend i went to my friend's godson's 1st birthday.

there, we met quite a number of friends who are mothers or heavily pregnant. the way they asked us (single friends) bile nak kawin and dapat anak sounded like it's criminal being single. hmph.

eh sory terbuat esei plak kat sini. nak meroyan kat blog sendiri kang diorang bace lak. haha.

N82 said...

What about those unmarried AND childless couples who called each other mummy-daddy / mama-papa? Ughhhhhhh

Desert Rose said...

Tu tak pe lagi, lagi meloyakan pankreas ialah gefren & bofren panggil mama & papa, ibu & ayah, feeling dah kawen....uwekkk denggi berdarah.

Mummy n Mama tu sian yek, obsessed dgn donia mereka sbg ibu n bini...tgk mcm I, anak berderet pun feeling anak dara gitew..hu hu (ada la sgt org percaya)

amris said...

walaupon aku dh komen, tp aku masih tak pueh ati...nyampah, nyampah , nyampah dgn mama dan mummy tuh, mcm upin dan ipin jer nama mereka..** matila tak abis2 sakit ati...pecuttttttttttt...........

Anonymous said...

makji maap la off topic, since kita sama sama fomfuan, i nak tanya pendapat u la,

gini, my ex (my 1st love) who dumped me months ago after "dapat madu, sepah dibuangnya" (i lah tu), contact i semula semalam, katanya da lama tak dengar cerita bout me, nak jumpa i lagi katanya.

dalam hati memang i tak nak jumpa dia lagi since i tahu dia hanya gunakan i, nak seronok dengan i and then dump me again.

but dalam hati i ni jugak ade perasaan yang teringin nak jumpa dia lagi sebab i still love him walaupon i tau he only use me untuk napsu serakah dia.

what i should do makji? i know i am stupid if i letting him use me again, but believe me, i've tried so hard to forget about him and moved on with another guy, but bayang dia still ada dalam hati i.

why kita fomfuan mudah lemah ye makji? terima kasih kalau u jawab masalah i ni, kalau tak jawab sebab u busy, pon i tak kisah, sebab i memang nak share with all your readers my kisah so they all can make it as tauladan. don't be like me, no dara lagi because of jantan macam itu.

sekian.

famil said...

fesbuk tip:

mouseover the box on those mama mummy, nanti akan keluar small menu " Hide ˅"

Click situ and choose "Hide mami" or "Hide Mummy"

Next time ngomelan diorg tak keluar dah..

Hjh Esah Jolie said...

Hey Pooks...kalau diberi peluang, mau aku jadi anak susuan mu ittew..hehehehe

Sue,Amris,IB,DR & N82---mka saya dengan ini sebagai bekas MB Perak, or masih lagi MB Perak membuat keputusan yg MAMA & MUMMY adalah kata nama gampang!

Famil---Thanks.

nursya said...

alamak makji.. samalah dgn kes saya. bila sound je kata kita jeles sbb x kawen n x de anak. pergh show off giler. last2 saya delete trus meka2 ni dr friendlist saya. huh aman dunia..

Diva PariTs said...

mak sentap!! bwahahhaa

captlukman said...

INsyallahhhhhhhhhhhhhh JADIK!!!**Sambil2 berdoa ni**.