About Me

Thursday, May 28, 2009

Hello you all….

Thanks for the comments. I have been unbelievably busy sampaikan bedding yang I tanggal 2 minggu lepas pun masih belum dicuci and disalin dengan bedding yang baru. Bak kata MB1, my room is now equal to a slum, even slumdog tu pun lagi chantekkkkk!!

I am really honoured to be read, and sometimes (sometimes aje..chehh) I felt so bad for not being able to respond to your comment.

For those who noticed yang comment nya tak kena published, saya mintak mahap lah ye. Although saya ni orang melayu yang berotak kuno and suka mengata orang, I still want to live in a happy place. Kalau kita tak berkenan dengan orang, kita sama kita tau cukup lah ye. Speaking of which we can’t always like people and their opinion.

We often come across thing that we dislike.Orang lah..blog lah…comment lah…gambar lah. The cheap humour is, kalau ada kawan dekat-dekat, bolehlah ngutuk sambil exchanging texts kan? I quite like to do this however the lady that I can do that with dok jauh kat Malaysia nun.

Conventionally, orang yang suka menghoyan ni tak yah lah dilayan sangat, walaupun adakalanya kita rasa nak cekik dia. People really like to be notice; some people will try to get notice in a way they know how. Ada orang his/her claim to fame is by being weird or kaki gaduh. Kalau tak kaki gaduh pun, kaki rasa sendiri bagus pastu habis kutuk orang lain…(ye..macam I lah) It is not always a bad thing though. Depending taste orang yang baca macam mana.

Apart from my never ending work, I have been up to nought lately. Personal wise, I stepped up my game in my own market, agreeing to go out with sesiapa aje yang telah di canangkan oleh mak pak ayam yang sungguh berkaliber. Out on a rebound ke aku? Tidakkk lah. Saja…to see what is in the market. I realised that apart from work, there’s really nothing for me to look forward to apart from tengok cerita yang Sky TV dok ulang-ulang until I can muntah darah.

One of my friend said (I have known her since pre university days ni) you should go out more lah Makji. You always are doing what people asked you to do. Now, you buat lah apa you nak buat.

Apa I nak buat? If I tell you apa I really nak buat, trust me Kiah would laugh sampai mulut koyak. But that got me thinking…apart from Appa suruh jadik lawyer, masa umur 17, I really wanted to do something else. But apakan daya…Appa paid for everything so I am so not in the position to melawan tokey that time. Although masa tu dapat scholarship yang sebanyak taik hidung tu, Appa lah ATM machine. So, kalau melawan maknya nya nak mampos lah tu.

Since 2,3 menjak ni I rajin tengok West End show, I dok perati all those actors yang semuanya talent ada 4 dalam 1. Boleh nyanyi…boleh nari…boleh belakon…boleh main music. Majority of actors semuanya pergi sekolah performing arts, ni bangsa..kalau nak jadik actors/singers/dancers and musicians biarlah yang ada kelas punya. Takdelah macam Kumpulan Restu, kepastian pengertian all that, yang hanya prektis nyanyi kat karoke club and prektis joget kat disco nah? Pastu bantai reramai ngorat Datuk/Tan Sri or their offsprings.

Percaya or tidak (Kiah) adalah suatu ketika I nak jugak belajar nak jadik performer ni. When I was in MRSM, adalah sorang gadis kota ni…(ceh, bapak dia Bankers you) dah le pandai nyanyi…pandai main music and qualified ballet dancer lagi. All at the age of 16! Katanya, umur 5 tahun makpak dah hambat masuk class hituhini, and main piano pun macam main tudung oren champion lak tu. But of course la…all that is for masa lapang and masa tak lapang is to study jadik lawyer.

I think my Appa did asked…how come anak-anak nya sorang pun tak musically inclined? How come we never asked to be sent to Piano classes? How to ask lah..if mintak monthly allowance pun kena leter things like…money is not eacy to come by lah, don’t think that Pa and Ma printing duit…all that brainwashing speech, just so you know that you should belajar masuk Uni and don’t play play.

Obviously now at 36, my motivation to (if I’m thinking about it) take up such courses, adalah untuk menaikkan keyakinan diri…(as I keep telling myself) I’m far too ugly to become pelakon or penyanyi but I quite like to use the skill to entertain all them people with learning difficulties, who could really do with proper entertainment.

Speaking of Malaysian entertainment industry, I can’t help to think that the industry is well controlled and how nepotism rules. If you pelakon, then you will introduced sesapa yang you kenal kat producer to ambik kawan/adik/anak buah/makbapak belakon jugak. Nak nak kalau producer tu ada bau bau kari…lagilah senang kan?

But hey…how do I know. I live in the UK…and everytime I balik KL, I still asked if Noor Kumarisini and Aida Rahim will be in the next Cerekarama. I only asked for Sheila Majid…and while semua orang suka Mawi lah..budak Mambau yang ghaso dio kelakar but most time geh nak tebeghak yo buek cenekeh…I still think that Jangan Ketawa is the funniest.

Sekian…saya yang bongkak.

8 comments:

mediocre sadist said...

your signature "saya yang bongkak" tu made me laughed so hard!!

Anonymous said...

Makji..apa jd ngan si Kiah punya blog??? I ni ur silent reader, mmg suka baca ur blog, the only diff i stucked kat M'sia ni ngan anak 4(tp bercareer jugak u, kekunun engineer tp ntah hapa2 aku buat kat opis ni)

Anonymous said...

eh makji you tak bongkak pun...i pun sama macam you, balik malaya asik2 tanya adik i, eh ni penyanyi mana? eh ni pelakon baru ke? adik2 i semua kata i ketinggalan zaman daaaa hehehe...

yatie

Manal said...

Jom makji, we reinvent ourselves in any way poss. OK apa for our own sanity and survival. Sebagai wanita berkerjaya yang bersaiz montok 14/16, I nak start by losing 15-20kg pastu boleh la try doing part time newscasting ke ape ke kan hehe....Just look at Fern Britton after losing weight. Fabulous kan? Ye la at least kalau moyok ke atau pon meroyan tahap katie price aka Jordan, at least kalau kita slim takde la huduh sgt n wont look that "older" mcm makji kan makji? NI many places i go kat msia ni mesti KER nak mention beli ini untuk anak2, and so on??? tak kossssserrrrrrr okkaaayyy?!

Yea miss that Jangan Ketawa show too.

Anonymous said...

booooodoooooohhh punya orang.

*agak2 ko delete tak comment aku ni. akakka..

yg benar,
stanley di alam barzah.

captlukman said...

Saya hanya mampu gelak cam tapir**sambil update FB every 10mins** ahak ahak ahak...

tu pun tak sodarrrrrrrrrrrrrr jugak

Mme Doole said...

takpe makji, uols datang sini ble belajar nyanyi ngan 'kawan2' eva. nak main instruments pun boleh! hik

nab said...

hajah esah,
kalo nak start main instrument music, boleh cube Ocarina. you can get it from ebay with affordable price (less than 50 bucks) or directly from official site like songbird. mind you, it's really not a toy and can be tricky when it comes to fingering and embouchure. with only few hours of practice and zero maintenance, it's really worth it to give a try even for those who don't have basic sol-fa skills.