About Me

Monday, May 18, 2009

Perjodohan Suchee....III (Episod Melawan Ibu)

Kepada yang memaksa-maksa tu, sila beringat yang I ni adalah careerwoman yang sangat berwawasan (eshhh..tak habis-habis ke aku ni nak menyindir kau Kiah?) so, takleh le nak hapdate sesedap rasa aje tau? And of course, I am all honoured with all the attention (not sure untuk aku personally ke or you all ni memang lapar gossips) sampai ada yang sanggup dicabul bangsa berbau kari, sorang takpe..tapi 5 sekali gus tu! Tak habis-habis ke you all berdua ni nak jadik Ning Baizura pulak?

Abang R has came and gone. Suffice said, the image of him bertahun-tahun dahulu dalam kepala hotak ku is still the same. He is the sort of person who looks good when aged. Macam I lah sikit-sikit..makin tua, makin nampak muda kan Kiah?

I was very angry with my Mum...obviously she cannot run lah after aku ambushed dia dalam telepon. The good thing is that I had more time to think before I made that call. Kita ni, sebagai anak-anak yang duduk jauh dimata mak ayah, mulut kena berpada-pada jugak kalau nak ber communicate dengan orang tua. My mother is a lovely woman...what she had to put up with all these years can bring tears to my eyes.I can write about me being and feeling angry but the truth is, the way she is, I can't even raise a voice.

Bila dah kena ambushed tu, her mengelak strategy of course lah kata...your Appa is worried about you. Duduk jauh..takde orang laki. Words after words uttered, bertambah kompem lah ni semua plan Ayahanda, although...the truth maybe...Ayahanda sure slow talk dengan mother whispering aku dah nak mati blablabla...and that he can only mati knowing that I am safe and ber laki. Agak nya lah....

So with anak teruna (tah ye lah si Abg R tu teruna...kalau tak orang tebuk dia..dia pun tebuk orang...huishhhh mulutku) trang tang tang dah datang rumah, ber career lagi...and boleh diharap lak tu, of course to Ayanhanda & Bonda yang tak lena tidur malam dek kerna anak nya yang sorang ni, he is like a godsend. Godsend tu pun satu cerita Kiah...kalau Mak si Abang R tu pun dah macam tak leh tutup mata dek risau anak laki nya takde orang pompuan jaga, plus the obsession nak merapatkan tali silaturrahim dengan my father, lagilah lajuuuuuuuuu aje program perjodohan ni kan?

My mother has all her cable connected for this purpose. Be mindful, this is not last week plan. Plan ni macam dah lama dah kira nya. Ghope-ghope nya, dia dah pakat buat promo kat my sisters and the people who I am in close speaking terms, to smooth things up. So, that kind of explains why aku dapat email-email berbau indecent proposals aje from my sisters and cousins..like

i) Email from adik no. 1 - 'pssst..aku dengar ada eligible bachelor suda syiok dengan lu...hensemmm....apa lagi, rembat lah'

ii) Email from cousin no.1 - 'kau ni bilo laie...kalau ko maun, den ado calon...osah hensem eh..pecayo lah cakap den'

iii) Email from cousin no.2 - 'I think it is about time you settle down...one handsome fella is waiting for a yes'

Macam siyallllllllllllllll kan? Of course lah, this perjodohan (not only with Abang R) is not yesterday's news. So bila I dapat email-email diatas, hatiku yang berdebup-debap-debab ni takdelah rasa sangsi ke hapa...ni lah yang dapek eh bilo besedagho mo puak-puak gampang ni.

So when I called my mother, letting her know yang I dah tahu apa plan nya, she let down her guard...thinking that I was up to it as well. Ohh tidak kata ku! Amma pun..janganlah macam tu. I said to her, don't do this again. Dia cakap kat I, kau tak nak ada kawan ke? See, bila mak-pak tanya pasal kawan, of course lah they're referring to 'that' type of kawan. So, sebagai careerwoman yang berwawasan lagi bongkak, I pun jawab lah...I got lot of things in my way,nak buat tu ini..nak beli tu ini...I don't want any kawan yet. Amma said...you can still do all that even when you have 'kawan'. I pun jawab..I don't want to talk about it..I'll call again soon. Terus bye bbye bye and letak tepon.

So, tidak kurang hajar..tapi tetap melukakan hati ibu githoo....how to win lah, Kiah?

Tapi kan..dalam tak suka, tak nak kawan...pi jumpa juga.

Babai Kiah....

19 comments:

Anonymous said...

dah jumpa ka?? so camana? takkan tak berputik sikit pun chinta di hati mu itu hahahahaa...meh la story mory lagi makji..

yatie

Sarip Dol said...

Selalu baca blog Hjh Esah ni... selalunya dia yang bagi nasihat kat orang. Ni biar aku pulak nasihat dia!

Kawin saja lah Esah... then bila rasa boring, cerai lah. Ingat, first marriage is an experiment!

Aku dulu bercinta dengan orang lain, bertunang dengan orang lain and finally kawin dengan orang lain.

Masa tu memang tak ready pun nak kawin... tapi aku fikir ini adalah "experiment", so aku kawin lah. Masa tu fikir kawin sebab nak tutup mulut bapak, my late mom, mulut sedara mara dan mulut kawan-kawan yang kata aku ni gay (orang handsome macam aku, ada career keje actuary pulak tu, kalau dah 30s tak kawin sure orang kata gay!).

Masa tu fikir kawin saja lah then lepas beberapa bulan aku cerai lah bini orang putih aku tu. Pedulik kan... kawin is an experiment.

Tapi kan Esah, bila dah ber-bini, dapat pulak anak yang comel macam aku... seriously, hilang terus cita-cita nak divorce lepas beberapa bulan kawin.

And now, I'm thinking of ber-bini lagi. Sebab seronok pulak kawin ni. Aku tengah gigih nak cari bini Melayu pulak ni. Dan falsafahnya jadi begini - first marriage is an experiment, the second marriage is the result of that experiment, the third is a new experiment, the fourth is the result of that new experiment.

Jadi nasihat aku pada Esah... terima saja lah Abang R tu. Dapat kan status "janda" cause zaman sekarang ni janda tu lagi tinggi saham dari perempuan single. Tapi bila dah kawin rasa Abang R tu ok... terus saja lah marriage tu.

Jo Kontan said...

Makji..

"Tapi kan..dalam tak suka, tak nak kawan...pi jumpa juga..."This one I like.
Best.
Takder la hermetically sealed hati Makji niii kan..

Hapdet Makji !
Jangan Tak Hapdet !!

nbns said...

Makji,

"Tapi kan..dalam tak suka, tak nak kawan...pi jumpa juga." Ayat camni lah yg buat wa tak leh wat keje lain asik nak merefresh je tawwww!!

Huwwwaaaaa!!

-nbns-

As said...

sedapnye breakfast pagi ini..nyum nyum nyumm..
ish kak esah..jantung i pulak yg dak dik duk berdangdut hehe

amris said...

Esah, thanx sbb hapdet..walaupon ..kannn....aku tak sabor2 nk baca episode 4 gitew...nanti jgn lupa selitkan preparation ko nk jumpa ngn jantan R tuh...pilih2 baju, mekap mampan, taruk perfume disegala celah yg ade dan segalanya...eeeeiiii..seronoknya..tak sabor nk baca taw..**matila meroyan...BTW..semalam ade pemandu lori kelapa sawit weewitt kat aku..bangga taw..haaaaaa...

Anonymous said...

Salam
Makji...kiranya berdatinglah jugak ya? Ada episode iv ke?

-kakmin-

mamaman said...

mak ji, i lama tak dan nak baca blog u.. busy tapi bab abang R and ur amma and appa' plan nie and ur reaction i nak tergelak pun ada... dulu2 i macam u la. memberontak kuat, tak mau kawin, tak mau terikat.. sekali i decide to settle down dgn cik abang penyayang sorang ni.... Alhamdulillah. dah nak masuk 5 tahun dan compare to before tak penah la rasa aman macam sekrang ni. Ada anak dah sorang. Tu lah intan payung ai.. Tapi Mak Ji punya destiny tak tau la nak kata macam mana. I doakan yg baik2 aja buat u sebab i suka lah kat u ni, tak kenai pun i suka jugak... and I harap kalau abang R jodoh u, I harap u bahagia la dgn dia. Time to let go and move on (opppssssy time to settle down kot Mak Ji)... keep on writing!!! Take care

Mamaman

Manal said...

The problem is, if that fella is like Sarip dol. Nak kawen jer sbb sumer orang dah bising, how? Harosss la kasi dia jadi mcm Harry Burns in When Harry Met Sally. Or tak pun, lets see how far he can tahan handling u. JT kalau tau, sah2 nak menyiasat segala.

Kan makji kan, siapa ditebuk, siapa menebuk kan? At the end of the day, the woman jugak la yg bakal menerima segala-mala judgment w/pon perangai laki tu mcm kecik2 tak nak mampos, besar2 menyusahkan orang kan?

Anonymous said...

Makji,

I g london last week. entertain adik i baru dtg dari Malaysia. masa naik tube tu asal nampak malay lady yg tinggi and ala2 66kg.. mesti i terimagine adakah itu makji esah joile. haha

semoga sihat and happy ye makji. dah ada org berkenan tu, solat istikharah la. semoga abg R jodoh terbaik. i doakan utk u :)

p/s: i bukan cousin no berapa2 pun. i jugak bukan PhD student mcm kak katak n JT. i student PhD yg kejenye masuk opis baca blog u makji. hahaha

i mcm u la skrg ni. dlm proses pemulihan mental n emosi lepas bercerai 80x and rujuk 79x dgn boipren ku itteww. owh, proses yg boleh buat i jd gila.. haihhh

~helwa

typhoon sue said...

waaahh.. conspiracy of the highest level nih.. hahaha

like everybody else here, your last sentence, "dalam tak suka, tak nak kawan...pi jumpa juga" is my fav part. i gelak guling-guling you..

so, citerlah bab pertemuan dgn abg R tu plak. how wd u rate him compared to JT?

pennyjane said...

makji, oh how i love reading yr blog since i stumble across it by accident. u rock la!

anticipating anxiously for the nx episode.

take care now.

pj

Dina said...

well well well....ni dh pi jumpa Abg R ni....wat do u think of him ? Ok ke tak ?

captlukman said...

hhahahaha kannnnnnnnnnn...anyway sarip dol sounds so familarkan makji kan????

dik non rasa, yg tak suka tapi nk jumpa tuh satu WAWASAN baru....

nbns said...

Makjiiiii...

Dah terpana terus dek terkena panahan asrama, eh asmara abg R ke niiii.....

Tulun laaa...wa dah menggeletis nak tau nihh!!

-nbns-

Anonymous said...

amboi2 nasihat Encik Sarip Dol @ Ku Mac....

rad said...

Dear Mak Ji Esah,
Please, please - citerlah lagi huhuhu...more details gak!


Hahahaha...*pun calon PhD yg takde keja lain...*

atiza said...

bila nak apdet kes 'tapikan..dalam tak suka, tak nak kawan..pi jumpa juga' ni Makji?

arep said...

terpana kejap baca comment sarip dol..