About Me

Wednesday, May 13, 2009

Kepada Cik Anonymous

Kepada penunggu-penunggu kesudahan cerita Perjodohan Suchee ku, terima kasih atas komen-komen anda dalam comment box saya.Hehe he..nak jawab sesatu, ada aja halangan, maklum lah berblog dalam opis yang tidak ada privacy ni. Lainlah I ada private opis beserta dengan settee empuk, maka rajin lah I update selang sehari and menjawab komen-komen you all.

Well, dalam banyak-banyak komen yang I dapat, ada sorang Makcik ni yang meminta nasihat and memandangkan dia pun tak kisah orang lain tahu hal tepi kain nya, I dah pun menngunakan teknik canggih cut and paste, dan menghebohkan problem dia dalam posting I kali ni. So read on...

makji maap la off topic, since kita sama sama fomfuan, i nak tanya pendapat u la, gini, my ex (my 1st love) who dumped me months ago after "dapat madu, sepah dibuangnya" (i lah tu), contact i semula semalam, katanya da lama tak dengar cerita bout me, nak jumpa i lagi katanya.dalam hati memang i tak nak jumpa dia lagi since i tahu dia hanya gunakan i, nak seronok dengan i and then dump me again. but dalam hati i ni jugak ade perasaan yang teringin nak jumpa dia lagi sebab i still love him walaupon i tau he only use me untuk napsu serakah dia.what i should do makji? i know i am stupid if i letting him use me again, but believe me, i've tried so hard to forget about him and moved on with another guy, but bayang dia still ada dalam hati i.why kita fomfuan mudah lemah ye makji? terima kasih kalau u jawab masalah i ni, kalau tak jawab sebab u busy, pon i tak kisah, sebab i memang nak share with all your readers my kisah so they all can make it as tauladan. don't be like me, no dara lagi because of jantan macam itu.sekian.

So, what can I say to you, Miss Anonymous....

First of all, I am sorry for your misfortune. Generally, siapa yang suka kena tinggal? Nak nak dengan first love.

However, at the risk of upsetting you, I don't think that your issue is genuine enough to warrant you getting all stressed out. Please understand that I am only reading your problem and not listening to you in person and to be quite honest spoken and written words can similarly tell what you actually have in mind. But whether this is true or not, I tak kan tahu.

You seem to focus more on you and your loss. Because of this, I don't think your issue is serious. Well, in a broken relationship, the common casualties are often ourselves, the children and anything materially important to both parties.

You grieve for your lost virginity...and I hope you don't mind me saying this but I like to think that both of you consent to this, so as much as you think he gained 'you', he wouldn't so had you said no.

You said you know his intention of resuming contact with you and you feel that he is using you. Would that not be easy to decide whether you should yes or no? Like I said, siapa yang suka kena tipu, kena guna? Do you not think that divorced woman feel the same, even ada yang dah kena cerai pun, laki datang balik pujuk rayu..have intercourse and dia blah lagi camtu aje?

The good thing in your story is...for you is that you have moved on. Sometimes ada jugak orang susah nak move on dek chenta gilababi dengan kekasih lama.Somehow dalam cinta-cinta you managed this.Count your blessing lah.

You nak bersedih and menyesal pasal madu dah habis and sepah dah kena buang juga pun tak guna juga. Loving someone is a selfless matter and as sane person, we do know what we're in for. Laki/boifren, kalau orang lain tak ambik, tuhan ambik.If your virginity matters much to you, you have a good reason to forget him since you seem to menyesal betul dah tidur dengan dia then kena tinggal and knows his motive to contact you balik.

You can't forget him is understandable. But I think what bothers you is something else. All I can think of is that you feel angry that you have been used...sexually.

I just hope that is not true...and I apologise if I upset you. But this is what I think and since you're asking. You dah ada boifren baru...kalau yang ni baik orang nya and boleh harap...lupakanlah siamang yang lama tu.I think you can do that easily...since you hated the fact that you lost your virginity to him and did not end up with him in the end.

I wish you well.

Sekian,
Makji Esah Yang Bermulut Puaka.

10 comments:

captlukman said...

"siapa yang suka kena tinggal? Nak nak dengan first love."----> cissss i steward yg takda courtsey sgt terasa uols!!! Hahahaha

**semoga kita dapat bercumbu on 17 ni**insyallah....

Manal said...

Makji,saya sokong!

Bitterness, vengeful biasa la tu, but if its so bloody painful to the heart, and this is to remind meself too, busy kan diri kita buat our work and tingkatkan KPI and also if we r muslim/religious/spiritual, go back to our root and find god's blessings and inner peace. And jugak boleh do some workouts and full body care regime to kasi body kita fit and menggiurkan laki lain, yakni potential future partner plak...(adakah aku menasihati diri ku sndiri????)


And sementara menunggu jantan baik lain iteww pinang kita, masa tu mebbe our cikki dah ketterttt balik.....kegel excercise i.e. kemutan dalam will help...:-D

amris said...

Esah, ingatkan ade Perjodohan Suchee Part 3 arini..tapi takde...aku sanggup kena cabul ngan Bangla ( 5 org sekaligus) asalkan ko hapdet Esah oii..**matila...

Anonymous said...

aisyeh mak aji..tiap setengah jam sekali saya log in blog mak aji sebab nak tunggu part 3 nyer Perjodohan Suchee..lambat lagi ke nak hupdet kak?tak sabar dah ni..

tinker_bell

famil said...

sound advice.. I like :)

Diva PariTs said...

yg tak reti nak move on tu yg iol paling kesian dalam menyampah.. 2 dalam 1 gittew. rimasss!

Anonymous said...

Salam

Makji...part 111 mana? Alahai...tak sabar rasanya nak tau cerita selanjutnya ni.

-kak min-

As said...

hati saya berdup dap dip dup dip dap dup..mcm saya pulak yang nak dijodohkan he he he

Anonymous said...

setujuk ngan mak jiek & manalk!!

jgn jadik maduk!!!

Marhainis said...

hello makji,

selalunya saya silent jerr, just enjoy baca ur entry, tapi kali ni rasa gatal sgt jari ni nak type, nak mengomel pasal ur ms anonymous nih...I will not try to give advice here because I don't think I'm the best person to give it :) but I do think that, true, it's not easy to forget your first love...cuba ms anonymous buat mcm ni, focus on his bad qualities, in ms anonymous case, jantan tu dah guna for his sexual gratification...so focus on that alone, jgn ingat lagi hal2 yg pernah membahagiakan, because bottomline, he was only using u...kalau still takleh lupakan jugak, errkkk, agak2 ms anonymous, nak tak pegi amik air jampi ustaz mana2 mintak lupakan org itu? hehehehe...acah jer laa, tapi memang kesian laa kes mcm ni, yg dpt seronok cuma jantan tu jer, org pompuan jugak yg 'rosak'...tapi someone gave me a good advice about this...a person's dignity is not determined by virginity, but by him/her actions and deeds, dan yg paling penting, kita mungkin dipandang hina di sisi manusia, tapi jgn sampai dipandang hina oleh God Almighty...and one last word, u only feel low if u consent to people to make u feel it, so, don't consent to it, fight it....
ehh panjang lebar lak dahh, tapi tu laa, dah cakap tadi, jari ni tetiba gatal jerr nak comment malam ni hehehe