About Me

Sunday, May 10, 2009

Perjodohan Sucheeeeee....Part II

So you think, at 36 years, para Mak dan Bapak akan pencenlah daripada menyuruh anak nya gi kahwin.

When my sister gave birth to my parents first cucu 10 years ago, I thought...weh, I am now safe. After a while, all the fuss about suruh you kahwin is for them to get the Datuk/Nenek title disamping nak lak tunjuk kat orang Paroi Jaya tu yang awak pun ber cucu lah jugak. Yes...for a while, the pressure was off me and my eldest brother (yang also baru tahun lepas kawin nya)

Speaking of pressure, I like to stand corrected...Appa and Amma tak pernah memaksa. Hanya soklan-soklan yang menyeksa jiwa and every male that I come in contact with habis disangka bakal menantu. Sampaikan I nak ber PR lebih-lebih kat kedai roti canai pun takut.

When I was seeing my ex for the 2nd time, Appa was mad. Mana tak nya, reporter tak bergaji Appa sudah kasi tau yang si Pakcik tu laki orang. Habis kau..keluar segala ceramah agama, if not agama-related not, keluar speech yang 'I'm a man, I know what sort of man that is'. Ceh...

Appa and Amma eventually resigned from nak suruh I kawin...and you know, if kita ni boleh kawin dengan pokok kelapa, I sure have done just to do the kahwin thing. Tak...kita misti kawin dengan jantan..so, kalau jantan is pokok kelapa yang hanya berbuah, menjadi tua dan mati, maka hidup kita akan senantiasa bahagia. But jantan is not Pokok Kelapa...they are jantan, blessed with perangai jantan.Pokok Kelapa never talk back..habis-habis marah pun, dia pakat tumbang atas rumah sipemarah nya.

Amma still tried. Last raya...during the takbir, she foretold me siapa bujang, siapa duda, siapa US or UK scholar...macamlah I nak kawin dengan orang sekolah tinggi aje. But as always, I will buat donno and dissapeared from home for couple of days...telepathically telling her, matchmaking plan is not on, so stop now.

I forced my sister to reveal apa plan nya Amma ku kali ni...but she said she tamau masuk camput. Elehhh...if she tak nak masuk campur she would not have told me via text message kan? Paksa-punya paksa, dah aku blackmail aku tak nak beli baju baby GAP anak dia, barulah dia cerita you all.

Couple of months back, Abang R's mom visited my Appa...my Appa kan sakit, so Cik G (Abang R's mom) stayed in Seremban for a week. Cik G now lives in KL with her anak tunggal, Abang R who is now a doctor Kiah oiiiii....

Menurut sumber CNN yang boleh dipercayai (according to my sister, although I'm not sure who is she referring to as CNN, sebab dia pun CNN juga) dalam seminggu dia bermastautin kat rumah my parents tu, both mum (mak aku dengan mak Abang R) start lah wallowing self-pity yang kami-kami ni (me and Abang R) apalah nak jadi...umur dah lanjut (kurang hasam nya) tapi belum lah nak kawin-kawin lagi. Tah hapa antu jemalang yang dah mencocok 2 para ibu ni sewaktu bergossip pasal anak sendiri, tetiba lak terkeluar cadangan ( I swear, kalau lah aku tau siapa yang membuat usul ni, siap dia) eh..apa kata kita jodohkan si Esah dengan si R...sama elok, sama padan...(menurut sumber CNN....mind you, si CNN ni ada tendency menambah perisa tawww)

So, they must have planned it for month, and knowing Abang R yang bangsa ikut cakap mak, maka that must have brought him to London.

I was so so angry kat my Mum ni....desperado kah I????

I hung up on my sister, so that she will get the message yang aku dah angin tahap syaitonnn dah ni and will convey that to my Mum.

Belum sempat pun aku nak digest the thought of my Mum dah start balik kerja part time sebagai agency cari jodoh, phone I pun bunyi...and 0207 number keluar....sahihnya dari London. Berdebup-debap-debab I you.....

Babai Kiah.....

19 comments:

l!zs @)--- said...

gudluck makji..sabo jer la..hehe

Anonymous said...

org kata kalau hati tu dah berdebub debab even bila dengar bunyi telepon sekalipon tu maknanyaaaaa hati sukaaaaaaa hahahhaa

yatie

undomesticwifey said...

wah...saspen ni..penjodohan suchee murniii gittuew!!

nbns said...

Wa pun berdebub-debap-dedab sama tawwwwww..!!

-nbns-

Anonymous said...

Salam

Makji...suspense sungguh! Tak sabar nak tunggu update ni.

-kak min-

amris said...

cepat ler hapdet esah oiii...

isabelle said...

uishhh..sungguh saspen!
sambung le lg kak esah oii

Anonymous said...

mak aji.. mana tahu dia jodoh u..
now mmg tgh musim org nak kawin ;)

Anonymous said...

ya Allah! Mak Ji oiii!!! macam kisah spaQ la plk... bersambong??potong steam betol!! nyway, i luv ur mom!
-zas

famil said...

benci lah cerita2 bersambung ni.. muahahah

Anonymous said...

makjiiiiiiiiiiiii!
dah berak dah?
dh makan?

kalo udah sila sambung ya.
tengkiu..i lap u lah!

ms anony agony

Anonymous said...

sempena minggu hari ibu ni, jgn ekau hampakan kan hajat ibu2 ittew.. kok kau tk gomar pun caro camtu, ekau layan yo lah elok2 dating abg R tu..

- den - (SR yg tiba2 teruja bersuara)

Ina said...

Dear Makji,

Layan cerita you ni cam lebih baik dari layan Drama Minggu Ini...hehehe... Cepat2 la update, ok

Manal said...

Makji.... terus laju jer instinct teka sapa calling from just looking at 0207....

Boleh plak dia senang2 amik cuti yea? Whatever for his mum eh? Hopefully he wont act poyo just because he had to go there for sebab2 tertentu kan makji kan? Tata old F.

captlukman said...

kalau uols jadi terpana dgn abg R,bagitaw kat i. nti i booked cooti siap2.....tak pornah poie paroi jaya ni**yahampoooooooon**

doakan dating kita ni JADI!! Aku ank naik giler asyik aku je yg kene

Weed and Bandages said...

hang funny.

'berdakwah' dalam funny aku suka.

Anonymous said...

Dear Makaji,
doktor tuu..kalau tak nak,pass kat saya..hahahahahaha...

tinker_bell

rad said...

Suker-sukernya!!!!! mak ji jgn lopeh-an peluang ni, serampang duo mato tu hehehehe....& jgn lupo share maklumat siasatan/dating dgn weols hahaha...

Anonymous said...

salam makji.

first time spi sini.sonoknya baca blog makji ni.cepat2lah sambung citer. tak sabaq nak tau ending.
all the best to u (huhu tetiba feeling tok kety)

-tok su-