About Me

Tuesday, March 27, 2007

You Guys Really Have To Stop Smoking...

As a public spirited citizen, not to mention didikan ganas ayahanda yang juga mengandungi segala bentuk larangan keras yang tak patut dilakukan selagi tak pass SPM, iaitu terdiri daripada

a) No TV during exam season melainkan Warta Berita sahaja!!!
b) No visit to funfair
c) No game and watch (bye bye Popeye)
d) Jangan keluar rumah sampai maghrib baru balik
e) Takde CINTA-CINTA (sebutan baku ye you all)
f) No drugs, No Loud Musics, No Party

dan bermacam-macam lagi larangan, enough to make me feel like a adopted daughter to my own father...(ni lah pasalnya, banyak sangat tengok cerita Indonesia, kau itu cuma anak angkat..mengerti? Dan diiringi petir serta kilat sabung menyabung....and of course, air mata berbaldi-baldi...cheeeeaaahh!!!)

I think sampai lah ke zaman ni, my father masih belum ada syak wasangka yang anak gadis (hehehe) kesayangan nya ini pernah ada involvement with illegal substance, maklum lah, pelakon handalan Malaya. Well, I was young and stupid, tak masuk lagi dengan peer pressure yang mengarut-ngarut as in merokok, membela ekor and ada ketika terlibat dalam adegan bermain batu (as in English translation nya...) Setakat escape pergi pekan dari pintu pagar sekolah and memonteng dengan jaya nya tu kira soft-soft criminal lagi tu.Pun ayahanda tak tau...ketahuilah oleh mu ayahanda ku, walaupun ayahanda rasa ayahanda adalah human lie detector, anakanda yang comel ni telah beberapa kali berjaya mengkelepet ayahanda. Rokok-rokok Salem Hijau yang ayahanda terjumpa dalam glove box tu bukanlah office mate anakanda yang punya...tapi, itulah senjata yang anakanda bawa untuk pergi clubbing.

Well, above is not the point why I insist on updating my blog today, albeit kerja-kerja banyak kat atas meja.Did I tell you that Mak Badaks smokes? They smokes like chimneys and dragon...so, kepulan asap yang keluar dari apartment kami ni, samalah banyak nya dengan kepulan asap dari the 2 famous big chimneys kat Sheffield nun. I have been a passive smoker for the last 8 years, not only that I have been inhaling smoke passively, aku juga kerap menjadi mangsa disuruh keluar senja-senja sejuk tu demi mendapatkan bekalan tembakau di garage-garage berhampiran.Demi menjaga hati dan perasaan dan juga demi untuk dapat makan home cooked food, I turutkan jua.

Nak dijadikan cerita, I decided to re arrange and kemas sikit my bedroom today.It was a bit untidy because I decided to do work from home, maka file bersepah-sepah diatas carpet with papers every where. Mak Badak told me that my room look hideous from afar (eleh...bilik hang tu yang bau like Ikan Masin, aku tak cakap apa pun) and Mak Badak being Mak Badak, terus lah bagi I dia punya Lilian Too speech, as in, tak elok rumah tak kemas, rezeki tak masuk cong ceng cong ceng...feng shui bla bla...

Bila dia dah cakap macam tu, mulalah aku ni rasa guilty conscious kan, takut bila rumah (bilik) kotor and I pulak yang punya angkara, maka seluruh rumah jatuh miskin, and as a true Capricornian yang fully motivated by wealth and power and I myself can get turn on by truckloads of money, nasihat-nasihat tajam camtu selalunya berkesan lah.And yes, I did tidy up my room. I also decided to do some ironing and masa nilah nak simpan segala thick-thick jacket yang bakal meruntuhkan my clothes hanger and keluarkan all my summer clothing.Dalam lipat gosok kain tu, I perasan baju-baju I yang baru basuh ni semua nya dah takde lagi bau softlan tapi, bau nyaman softlan itu telah direplace dengan bau asap rokok yang maha kejam tu. Mak...sentapz okay?

I am a one person who is so pedantic about how things has to be. I have to smell nice, regardless tak mandi sekali pun...(we all have moment of malas mandi) okay, point taken, we are blessed with the weather that is hardly making me perspire and produce bad odour.My clothes needs to be rinse with a special fragrant conditioner yang at the same time boleh mewangikan my room.And to have all my clothes bau tembakau hangus, enough to make baling a running hairdryer into their bath.Hambik kau!!!

I have tried effortlessly to ask them to stop smoking, from using the most humane approach as in tak mau diorang mati cepat to how bad they will be financially after spending money on their packets of ciggarettes.Punyalah jahat, I even buat financial chart on how much they can save in a year if they stop smoking and duit tu, boleh disimpan buat bayar deposit rumah baru. Once upon a time, I pernah main sorok-sorok rokok, but, MB2 is the type of person yang tak boleh nak dibawak bergurau, maka dia pun bermasam muka, so, rokok yang ku sorok itu harus keluar dari tempat persembunyiannya...kalau tak, runtuhlah rumahtangga. I even told them how my health was affected by the smoke and how my GP thought I am a chain smoker...and still they are not smoking any less than necessary. Macam cakap dengan dinding.

Although I am against this bad habit, kalau you all nak tau, akulah orangnya yang menjadik supplier...I am the one asking all my travelling friends to buy a cheap ciggarettes for the Mak Badaks to enjoy hence saving money.Aku jugaklah yang selalu bubuh ciggarettes in our shopping list (and paying for it) So, aku pun kira dua kali lima lah kan?

My two friends are a heavy smoker and smokes everyday.People wonder how I can be okay around the smokers and not tempted to try.Well, I have but I am lucky that I was never addicted to it...plus tak kuasa bila mengenangkan kalau lah I terkantoi dengan my father, mana lah nak di taruk muka yang innocent ni? That probably have to do with my father being so strict (as in No Smoking policy kat rumah dia) and a mother that is a health conscious woman, pasalnya dia kerja kat Hospital. Mak Badaks don't read my blog, so maybe, they will not know my plight. I don't know if MB2 secretly read this (dulu ada sekali dia baca, pastu kecik hati, habis bergaduh) but if they do, my baju in my lemari dah habis bau asap rokok you all. Sudah-sudah lah hisap rokok...nanti kalau satu hari nanti rumah kita terbakar dek kepanasan asap rokok mu cemana lah pulak ?

England launched a no smoking day last weeks or so....takde nya aku tengok orang makin kurang hisap rokok...

3 comments:

Montymelly said...

Hajah Esah oi, ni i ni kena ambik leave dok kat rumah dengan hidung sebu dan badan sakit2 angkara bebudak jantan keparat isap rokok kat bilik rehat diaorg kat tempat kerja. Diaorg tu ngok! Tak taunya asap travel through the air cond system...dah dua tiga kali gak i buat serbuan mengalahkan warden asrama, tak jalan jugak!

Tak koser la!

Lee Novotny said...

Hmmm.. si AJ pun the only smoker in our apartment tapi dia bila we ols ado kat umah, dia selalu kuar apartment utk hisrok!

Kalau u ols mintak mak mak badak buat gitu leyy???? hiks..haruslah mak badak no.2 mengamuk noh??? Mak tak bersalah!!!! eheheheheh

Kesian u ols, oh well...gitulah u ols dlm idup beramai ramai nih, kena ada toleransi,kan??? kalau tak, mak pun dos lama dok sensorang! Hmmmmmm

Belladonna said...

Dulu zaman jahiliyah... Im a heavy smoker. Satu pack satu hari. Sekarang dah kureng dan hanya 2 batang rokok daily. Im planning to quit for good before beranak pinak (insaflah kunun)aside from takut kulit cefat kertu. Maybe u can suggest to Mama Hippo to try kurengkan amount of rokok weekly?

Kobau doesnt smoke and tak kisah aku berasap sebab dia kata bau aku macho (hahahaha), but still aku merokok kat tingkap.