About Me

Sunday, March 11, 2007

Picture A- Dua Mak Badak Yang Gigih Berjalan Untuk Membuang Kalori
Picture B - Tempat Skylark Berkongketan...Sila Jangan Kacau
Picture C - Couple Tengah Dating, Tapi Duduk Mengadap Lain-Lain, Apasal?
Picture D - Yang Sekor Tu, Memandang Aku Dengan Penuh Syak Wasangka Aje...
Picture E - Apek Ni Tetiba Muncul Apa Motive ?
Picture F - The Pathway Between Two Man Made Lake & Below, Picture Of The Park Sign & Skylark


I have plenty of free time on my hands today and yesterday, thanks to the perperangan yang masih berlanjutan antara puak-puak Twickenham dengan puak-puak Finsbury Park.I ni kat sini menghitung hari la jugak, as I pun dah nak balik bercuti ni this Friday, tak ndak ke orang tu telephone and mengaku kesalahannya itu? But as to date, orang itu masih lagi keras kepala dan bongkak.I pun, with a heavy heart, nak jugak 'mengajar' orang tu, tapi in between, hati nak pecah..benci tapi rindu.I am so lucky that the two Mak Badaks initiate banyak betul program bergumbira bersama-sama,one of them ialah comfort eating kat Oriental City, to take my mind of things.

All 3 of us pergi Richmond Park today, sajalah, nak ber exercise. I really need all this exposure as Bella dengan Makji Eton is coming to visit, I kenalah cari nice places for them to look see look see, sambil berpicnic, since weather lately ni sungguhlah memberahikan. Mak Badak was musing about kenapalah orang Malaysia tak suka berjalan-jalan or buat activity macam orang kat sini. Well, I pun cakaplah dengan dia...siapalah nak berjemur tengah-tengah panas tu...sini Summer bukannya macam KL, sini siap angin-angin fresh lagi...tapi, tak boleh jugak nak cakap besar, you all, sebab last year Summer, I siap complaint lagi dek panas melekit nya.

The Richmond Park is not far from where I live.Boleh naik bicycle, boleh naik bas and naik kereta.Jalan kaki pun boleh...tapi, tak kuasa lah nak jalan from Twickenham Road to Richmond Hill Park tu unless you all semua ada stamina cam Paula Radcliffe.Bus H37,is going to Richmond Station and from there, nak jalan kaki, adalah dalam 15 minutes naik bukit and merentasi rumah Mick Jagger itu.For the unnecessary info, Richmond ni majority nya didiami oleh orang-orang yang rich & famous. Suatu ketika dulu, Fauziah Latiff dengan The Cucu Raja Perlis pernah jugak tinggal kat area ni. The area is over looking Thames River yang early last year pernah di invade oleh anak ikan paus yang akhirnya mati tak cukup air tu. Habis segala manusia kat England ni nangis. Orang sini biasalah...anjing mati pun, buat newspaper obituary lagi...tu belum masuk pet funeral service lagi tu. Richmond Park ni punyalah besar...with few exit to 3 or 4 local town, iaitu Richmond,Sheen,Kingston and Roehampton (yang ni, I tak berapa sure...tapi macam betul aje) People can drive through and menikmati pemandangan yang sungguh lah luasnya, cycle along or walk. It opens from 8am to 6pm, during Spring and Summer (yang ni pun I kena check, tah iya ke tidak lah ni) Unlike Hyde Park, yang takde apa-apa tu, Richmond Park is a very people friendly park.Parking tak de charge (sensitive nya...) so, jangan lah risau sebab takde parking attendant yang akan bagi you all parking ticket and people can do anything they like...nak makan,nak tidur, nak berproject...but the thing that I notice over here, perprojekan diluar tabii didalam taman ni jarang berlaku dikalangan orang-orang putih, pasalnya, mak bapak they all pun tak kisah if anak masing-masing nak bawak partner datang rumah...so, the young love takdelah repressed sampai nak menggunakan peluang berdua-duaan ditaman untuk berkongketan.You are likely to see anak-anak Asians yang suka berproject dalam gelap,dalam car park, dalam kereta or dalam mana-mana lubang sunyi ni. I believe this is likely to do with banyaknya restriction dalam perhubungan chenta they all tu like makbapak tak suka la, arrange marriage lah...anything that is unfriendly to their privacy.Alaa..macam anak-anak orang melayu lah...mana boleh bawak jantan/pompuan balik rumah sebarang? Nak tak nak, nak memuaskan their bubbling hormones, terpaksalah berproject kat Bukit Gasing nun...or mana-mana Taman Bunga or playground budak-budak.Keji kan?

Disamping boleh berjogging,main frisbies and boomerang,naik bicycle and berpicnic, you may also find a herds of tamed Deers yang sungguh cantik, ponies and skylark.The men who is into fishing (may I rephrase, ini fishing ikan betul bukan cruising cari anak ikan ye) can obtain a licence/permit from the council untuk memancing..hah..ingat Kampung Subang ke, boleh tangkap ikan sesuka hati?

So, Bella...pencil this in your travel planner, apart from Emirates Stadium yang kita mesti pergi tengok Chelsea lawan Arsenal tu. Besok, on the way to work, akan ku investigate lagi tempat tempat yang boleh dilawati bila you datang bermastautin kat sini.

Thank you for reading.





8 comments:

Belladonna said...

Yay!! Seronoknya!! I can't wait to go to the park and mencuci mata sambil melenggang kangkung. Ikut hati aku terus permanently bermastautin kat sana. Ada kerja kosong ka? Hihihi

Terima kasih Makji kerana bersusah payah membuat research tempat yang menarik disana, susah-susah je. Terima kasih banyak-banyak di atas effortmu ittew. Tapi bagus jugak, at least uols bleh amik fresh air and release tensen :) I can't wait to go there

Goddess Selene said...

Yeayyy... mak pon nak jalan2 sambil mencuci pakaian di tasik yg chantek ittew dlm masa yg sama menikmati pemandangan yg indah!! Hiks....

Hjh Eton yg Melambung Tinggi.

Han said...

Yes uolss..sama-samalah kita membasuh telekung ditepi tasik sambil berkemban ye...

Apain? Lu mau netep terusan disinih? Cowok mu gimana deh?

Belladonna said...

Cowokku akan datang tinggal bersamaku wherever I am..hihihi. Dia kata kalau dia tak tahan takde kawan dalam 2 weeks after aku kat sana, dia akan fly amik aku bawa balik.. dengkilah tuu..muahahaha

Montymelly said...

Deh, i baru tau skylark tu apa...ingatkan macam jet pejuang ke...those deers not dangerous ke..kot ditendangnya ke..

Lee Novotny said...

Haiyyoo gigihnya nak menyambut tetamu..mak jugak yang terkontang kanting dinch hui nak buat hapa...u ols, datanglah ke Cambridge nah? Leh kita menyusuri sungai Cambridge ittew bersama sama..... **nanges sbb dinch boleh jumpa u ols end of March

p/s nok, mak mak badak nih tahu kah u ols panggey dia mak badak?? LOL

I z U a N said...

comelnyerrrr rusa2 tu...ayo mak aji skrg nih gigih membuang lemak kah??? *ops

bila nak balik mesia?? *sambil menghirup mee kolok kat satok bridge...yum yum

Han said...

Mak Badak tahu ke tidak? Mak badak melayu tau lah...Mak Badak Putih...kalau tahu, habis laaaa

Kitak gambung ya, Izuan.Siap kitak kelak