About Me

Friday, March 23, 2007

Community Call

Berita panas ni...Brent Council nak demolish Oriental City!!!

Yes you all, I was at Oriental City tadi menikmati roti canai tak frozen and the nasi lemak and suddenly all 3 of us saw many of this hawkers wearing this white T-shirt, emblazoned with 'Save Oriental City'.Yang tak syok tu, dah lah nak di demolish nya tempat ni, takde pulak immediate plan nak relocate hawkers-hawkers ni ke tempat lain...haiyoo..manalah lagi kitorang nak pergi makan Nasi Lemak, Mee Hoon & Roti Canai? Restaurant Mawar (along that Edgware Road) yang lap kaki tu? Nahar Cafeteria a.k.a. MARA House (kat Paddington) yang staff dia semua rasa macam dah jadi jutawan segera hence tak ada motivation langsung nak bagi layanan bagus kat kami yang datang makan ni? Tak kuasa lah you all...To you all student-student melayu yang kerja kat Mawar tu, if you reading this, your layanan sucks...janganlah mimpi nak dapat tips and better exposure, you never know siapa yang datang makan, sombong lah..jawablah mobile phone sambil layan customer..ptuihhh!!!

As I pun tak ramai kawan Melayu, and orang kat Cambridge tu tak pernah lah pulak nak masak gulai ayam cili (yang duduk kat Derby tu jangan cakap lahhhhh, dok gi berjoget aje, bila nak memasak nya) and ajak kami ni datang makan..we really have to depend on Oriental City to makan-makan anything that is 'this close' to malay food.Well, self cooking sometimes, dengan tak cukup original condiment, nak buat tomyam pun, rasa macam sup tomato lah pulak...so, nak tak nak, once a month, kalau kemaruk nak makan karipap, Oriental City has always been the answer.Nak buat karipap sendiri...? Nak uli tepung pun taktau...apatah lagi nak buat inti nya...tu belum masuk part nak buat dia punya finishing touch yang belit-belit tu...

Well, we (as in me, Mak Badak and the other MB) like Oriental City. Nothing is pretentious.The food is priced reasonably,sedap,servis layan diri and there will be no such thing bebudak student Melayu kekwat that layan nak tak nak bila you order your food. That is another story...well, I have nothing against the new age Malaysian student yang datang belajar kat sini...but I think, just because memasing tu datang buat PHD (what's the big deal anyway...kalau dah attitude macam tu) they came with full air and graces and think that you should worship the earth they walk on.Pirrahhh!!! You like to think that for those who reached that tahap study maut sampai nak buat PHD so mentality lain lah kan? Maybe jugak they all they all tu dihantar sini supaya boleh bukak sikit bijik mata and kepala...and belajar membawak diri kat tempat orang.I known a diploma awarded person yang tak pernah keluar Malaysia with better mentality dari that PHD-PHD wannabe yang bersepah-sepah kat sini...but, apahal pulak I melalut mencaci maki budak PHD lak ni? Bukannya my intention nak menyelamat kan Oriental City? Matilah beralih arah...but anyway, you all yang buat PHD kat sana tu...ketahuilah oleh mu yang I ni tak lah pandai macam you all...sebab masa I nak dapat degree pun I nak mati nyawa-nyawa ikan...tapi, I would expect you all to have more liberty to listen and ponder...kita hidup hanya sekali (unless we have cat lives) so, tak yah lah nak kecik hati sampai nak terjun tingkap bagai ye...Life lesson kadang-kadang tak available in that prestigious institution...kena belajar from orang jugak.

As kami ni nak masak pun tak pandai, nak bukak Malaysian Restaurant ala-ala Chef Wan or Chef Tahsapa-sapa lagi tu, bak kata orang Seremban, tak kan ado lah...mati koghing lah dek monunggu...nak pergi Mawar, Holiday Villa, Satay House and Nahar Cafeteria yang Central London nun and bayar £8.00 congestion charges with the risk of kereta ditarik oleh tow truck Westminister Council and last but not least, harga barang makanan yang sama mahal dengan baju H&M Madonna Confession Collections beserta layanan yang sungguh tak mesra, sungguhlah kami ni tak kuasa. I really feel strongly about Oriental City in that sense.You can eat without having to worry about people staring at you (haiyoo...orang kerajaan yang makan kat Mawar tu...pandang orang macam tak pernah tengok orang...nak nak kalau you all pakai baju liplap macam Miss CoCo Chanel)

Yang nak tutup Oriental City ni pun ialah si Ruth Kelly, MP yang sungguh fofuler dengan kehomophobiaan nya.Is either Makcik Ruth ni jealous kat businessman/woman yang mempunyai kantor-kantor bisnis kat Oriental City tu, sama ada dia ni is a repressed lesbian yang sampai ke tua duduk dalam lemari dia tu or dia ni memang berhati syaitan berjambul. I have signed the petition...and to my surprised, dah 10,000 people yang signed the previous petition, tapi masih jugak they all go ahead to approved that new development.Cilakak betul...

So,friends...or sesiapa yang membaca...help them hawkers to save their livelihood. Mana lagi pulak diorang nak tutup pasni, Central Station ke?

For more information and to do your bit to save the heaven of the orientals, please click here and do your bit.Thanks for reading.



10 comments:

Lee Novotny said...

U know what all those restaurants name u ols mentioned, mak tak nah pi pun laei!!! Haiyyoooo Ruth Kelly ni nak kena pelangkong kah??? mak arsa dia nih mmg repressed lesbian lah nok..kalau tak, masakan dia nak menyakitkan hati org lain.. takpun bekas buah hati dia cikki Cina - agaknya kena dumped kot?? that's why!! **matilaa speku!

hapa hapa pun jgn caraz mak u ols..mak pun dinch gheti memasak nih!! nak makan maggi me leyy laaaaa :P

Montymelly said...

Amboi...!kemain lagi bersemangatnya dia....
You know, i have always had this impression melayu2 kat London berlagak gila! Kalau terjumpa kat Tesco ke M&S kee...pandang kita cam kita ni not worthy je!

While we're on the topic of Msians going there for phd..eeiiii i cukup tak kose ngan attitude diaorg..esp the wives..
1. Sanggup dok tempat yg tak selamat penuh ngan gagak or paki because nak save duit beli merc utk bawak balik msia. Ni macam the ultimate aim they come to UK.

2. And tak habih2 pergi car boot...

Tak kose i!

Hjh Esah Jolie said...

Haiyaa..Lee...very the Englishman lah you all ni...tempat2 melayu camtu pun tak nah gi lagi..hehehehe..Ruth Kelly, agaknya tu lah problem nya, baru-baru ni dia oppose gay adoption (agaknya parents dia gay kot) skang ni..ngak ditutupnya Oriental City, kang I buat petition bakar puki dia baru tau..

Caraz? Hapa tu? Carut ke? Buat lah kuih kodok...pastu jemput kami ni...kitorang suka datang Cambridge...(haiyoo...ajak diri lah pulak)

Monty Melly, what can I say, the PHD first lady dgn car boot sale nya, habis sampah sarap org putih dibawak balik together-gether dgn Mercedes kilat-kilat tu..haiyoo...PHD came with the title and the car..necessary ke?

Part-part diatas ni, I pun tak berapa kisah sangat, well, kalau dah beli barang car boot hapa kellessss (but they all can still go back to Msia cakap this thing made in UK kan?) Aku ni, bab self righteous ni yang I geli dengar...somehow, they seems to think they are so pandai that they are the 'one' that is representing Malaysia lah...very the tak tahan you...they talk as if they are so H&M but sekali disergah dek omputih, hancusss...

Maybe 1 out of 10 mmg good quality punya student, but the rest, yg PHD bakal-bakal Dr ni...semuanya laughing stock org kat sini...hah...(jahatnya mulut aku)

Lee Novotny said...

Montymelly, kaannnnn???? mmg kosser occay?? Asik asik merc..asik asik merc...buhsan!! Pastuh carboot...**matilaa mak jaman jaman dolu dolu!

Han, datang je laaa Cambridge nok oii (kalau we ols ada lah!). You r alwaiz invited.. tapi mak sediakan meggi mi boley tak?

:: samasam :: said...

haiyo, agenda nak melenyapkan asia ke kat sana uols? memula lenyapkan oriental city, pasuh slow2 la diaorg punya plan tuh ...

Hjh Esah Jolie said...

Tak ada lah sampai macam tu sekali kot, Sam...

Montymelly said...

Betul tu Lee! Tak kose i nak bangun subuh2 on a sunday nak pi meredah car boot sale dulu..especially in winter! Speaking of merc pulak, masa i buat Masters kat Yshire dulu, there were 2 cases of postgrad that didn't complete their courses. Sorang tu tak dapat phd (tapi merc dah di secure dulu) and sorang tu tak lepas pun 1st semester masters, sponsor panggil balik tak nak balik because merc yg dibeli tak cukup setahun.

Cis! Wasting tax payers money, that's all i can say!

akubudaksetan said...

mIsSeS lOnDoN sO muCH bUt DaMN gLaD tO bE bAcK iN mAlAySia. PoInT tO PoNdEr- WhAt'S tHE pOiNt Of BeInG iN tHE uK iF wE sTiLl StUcK oUr loCaL CoUsInE. tRy OuT nEw ThiNgs EvERyTiMe.cHaNgE iSn't AlWaYs A gOod ThInG bUt SoMEtIMeS iT dOeS.....

Hjh Esah Jolie said...

Try out NEW things? What is new after over 10 years here? Fish & Chips? Toad In a Hole? Spoted Dick? Babi bakar je yang tak di try lagi ABS oiii....

Well, speaking about Food, there's nothing new unless I decided nak makan orang...hehehe

Hjh Esah Jolie said...

Haiyoo...MontyMelly ada Master, takutnyaaaaa...