About Me

Thursday, December 31, 2009

Update

Knowing how slow I work, this entry is most likely to be published after NY's day. Much to Kiah annoyance lah...pasal hapdate tak ikut date. But which one do you actually prefer, Kiah? Ada hapdate ke, tiada hapdate? See?

MB's is already out ber NY party. I just got in from work. I have been working for the last 27 hours non-stop.Biasalah...bila full moon, maka working hours pun menjadi full lah jua. It is just unfortunate that I don't have a normal hours of work. That's what happen when you work with people. Sebagaimana air bah...dan pantai pun berubah. Bukannnya reti Xmas ke, NY day ke..the only thing that made it bearable ialah double pay nya. So the whole day work paid for that canggih DSLR camera...(yang aku masih belum reti nak guna...camno tu?)

I don't really know what to make of 2009. I suppose it is good. Sama aje lah..I like to think. I made friends...I removed friends.I got caught up dalam perperangan yang tak membawa makna...I upset people through what I wrote...(so what...read at your own risk lah kan?) Work wise berjuta kali I cakap kat diri sendiri that I had enough of trying to make sense of a nonsense...pun I masih kat sini, trying to understand the beauty of god special creation.

I just read the news about anak Chef Wan yang akan kahwin besok. The tajuk is so gempak...majlis 'tercemar' dek takde MC. What lah? Takkan lah takde MC majlis terus tercemar kot? Lainlah macam Eastenders (the latest episode) orang dah susah payah organise kenduri kahwin, tup tup pengantin lelaki pi cakap kat mak dia yang dia tu Cik Gayah and selama beberapa bulan kebelakangan ni dah ada affair dengan another man, besides dating this girl. Tu lah baru betul tercemar nya, kan? Setakat takde MC majlis berinai (wehhh...since when pulak berinai ada majlis-majlis ni?) apalah sangat?

I'm sure every girl in the world wouldn't want Chef Wan as a father, especially time-time nak kahwin ni...we sure can imagine how desperately mental he can be, wanting to be overly perfectionist, of course at his daughter's expense, if I may say. Dua majlis berinai...nikah sinim sanding sana...sanding nombor 2,3,4,5 kat sini sinun. Weh...bila lah masa nak enjoy kan? Tu belum masuk duit yang dah habis tu. Some may say..alaaa...biarlah, duit bapak dia berlambak. But berbaloi kah nak menunjuk?

Of course he is proud. He got what he wants. She listened to him (he must have made life hell for her with all the guilt trip) Dulu dia tak suka Animosen tu...he made it very public, sampaikan orang kat London pun tahu. I read about him doing all this (the wedding preparation) as a gesture of a good citizen, to promote Malaysian Culture to the in laws. I'm sure the Irish lot will appreciate the barrels of Guinness than his Moroccan theme kenduri.

But all the best to the couple...with bapak and bapak in law like him.

Then this thing about celebrity yang pergi clubbing, nasib malang that place pulak kena raid and he had to provide his urine sample. So this suratkhabar punya columnist (alah..those yang goes with such pseudonym Mak Intan, or Benang Emas etc etc...ke hapa nama nya) start lah kondem...ni lah dia celebrity dah rasa terlampau glamour, suka benar berembun kat tempat-tempat camtu. I tak tau since when pulak journalist dah bertukar menjadi moral-police. Bagi pendapat tu okay lah...but bukannya orang tu buat party bogel Hugh Hefner ke apa. So adik-adik mana yang bercita-cita nak jadik celebrity, do think hard. Sebagai artis, adik-adik hanya musti pergi kenduri cukur jambul baca marhaban aje tawww? Jangan pergi clubbing...nanti reporter tulis dalam suratkhabar.

Cerita artist yang gajah depan mata pun masih tak nak mengaku pun ramai jugak..kan? Ada yang berchenta..tapi tak ngaku..tup-tup kena tangkap basah. Bila dah kena tangkap basah, masa bini mintak cerai, pandai pulak buat-buat adegan padayappa keluaq ayaq mata depan Tok Kadi nah? Pastu..dah le bergambar mesra-mesra, statement masih lagi tak ngaku yg dia dah dok bercanda dipasiran pantai. Baru nak kenal hati budi lah kononnnn...eish..ngaku lah aje kan? Ada tu pulak...tak ngaku dah kawin...saya tak hensem untuk dia lah...cerita nikah tak benar lah..tup tup..dah kawin.Cakap aje lah..ye, saya nak kawin dgn pompuan muda lagi bergetahhh...so, ada masalah ke?

Kesimpulannya, year in year out...perangai kita tetap sama. I can say that I nak berenti mempropaganda benda-benda takde moral dalam blog ni...tapi, boleh menjadi ke resolution nak kembali kejalan benar ni?

I nak berenti tulis benda yang mengecikkan hati orang..tapi, what will guarantee the fact that orang memang cepat kecik ati anyway? I selalu cakap..kalau kita terasa, makna nya betul lah apa yang dikata orang, so apalah nak kecik ati nya pun?

Semalam ada sorang patient I cakap...you're in the wrong job. You can't even do this properly. And this guy even made his feelings known to the other officers as well. I pun cakap dengan dia...well, I appreciate that. Why don't you show me how to do it? Terus dia terkebil-kebil. I pun sambung balik, I take it that you're not sure how to. So, why don't you just let me get on.

So kepada yang kecik ati...teruskan lah berkecik ati. Kepada yang berpura-pura innocent tapi telah berjaya menjadi unggun api...pandai-pandai lah sedar diri dan mengaku kesilapan nah?

Wishing you all a great year ahead.

11 comments:

Izuan Kunang-Kunang said...

Kann Mak Ji?? I pernah nampak Abang Normang berpoya-poya dengan Memeh kat depan Lot 10. Si Memeh tu punyalah peluk lengan si Normang yang berketul-ketul tu seolah-olah takut org lain rampas!!

Anyway perlulah sangat resolution tu. I believe yang most of people start berblogging sebab nak lepaskan geram yang tak dapat dilepaskan secara lisan..kind of therapeutic blogging gituh. So, in a away kalau ada yang terasa tu, nak buat macam mana eh?? Sebab kita takde la invite diorang meh baca blog aku..meh..aku ada tulis pasal kau..kan??

happy new year makji... :)

Anonymous said...

Sekarang ini,saya lebih percaya gossip dari berita.Kerana pada kesudahannya,sumber gossip itu juga yg menjadi bahan berita.

Happy New Year kak aji.Wish u delight 2010.May u have a blessed and victorious year.

tinker_bell

CoKeLaT-RaWkZ said...

Oh, akak mmg stuju part therapeutic writing ni. Nak2 Makji Esah punya writing memang kaw kaw.

aking said...

tu lah mak mmg dari dulu tak nak jadi celeburity ,tahu je lah uols, susah lah nak jaga imej, better jadi pencuci jamban je...

katanyalah kalau tak benar, takkan nak terasakan? mrasa

NenekPenne said...

mcm best pulak blog ni...

tumpang baca yer...

Anonymous said...

so biler nok tempek gambor hasil shooting ngang dslr tu


dbi

Manal said...

Saya tada kici hati, sukaa hati adalah!

All the best in year 2010

cocoa-crayon said...

Makji,

you follow Eastenders ke? I follow Holby City. hehehe

and what's with engagement kenduri buat kat hotel? OTT sungguh!

Wishing you a great year ahead too

Xx

Mint said...

Saya pun tak kecik hati mak Aji...Happy New Year 2010...

Desert Rose said...

Haah, ai pun dulu kensel jadi selebriti sebab tulah, asyik kena pegi kenduri cukur jambul je, apa barang deyy..

Anonymous said...

Happy New Year Esah comel...

Nak kecik ati apa plak...yang pasti baca blog Esah memang best..

-blue-