About Me

Monday, December 14, 2009

Update

I have a friend yang dah berlaki dan beranak enam. So her Facebook status updates meriah dengan cerita-cerita anak-anak dia. Anak dia buat tu...anak dia buat ni. If only Facebook was invented jaman I kecik-kecik dulu, I'm not sure what my Mum status updates will be about us.

Anak nombor satu...malas pergi sekolah...

Anak nombor dua...cikgu bagi report dok termenung aje dalam class...(aku le ni..Kiah)

Anak nombor 3,4 & 5..hari ni main pengantin-pengantin..habis mekap, kain langsir cadar and lemari dipunggahnya...

This friend of mine yang beranak enam ni message me recently tanya kenapa I tak kawin lagi. Katanya...yang dah lepas tu, lepaslah...jangan diingat lagi. She was referring tu Siamang. She also said..tahan kau idup sorang. I asked her back...what do you mean by tahan ? Of course bila orang cakap macam tu, more than often is a reference to physical pleasure you can only get by being with another person. Tapi sebab I ni pompuan Melayu terakhir lagi bersopan santun...I pi tanya baalik...what do you mean by tahan?

Dia pun jawab...ohh taktahu ke? Tak tahu tak ape lah...

So memang kompem lah dia maksud kan yang itu kan, Kiah? I was hoping that she was asking about...kau tahan ke hidup sorang diri..takde orang nak menemani githoo...but dizaman 18SX, budak tingkatan satu pun dah pandai rogol orang so jangan haraplah pertanyaan tentang whether or not you 'TAHAN' tu ada unsur-unsur innocent ye?

Most of my married friends takde nya cerita yang sedap didengar about laki masing-masing tu. Ada yang dah beranak 2,3 terus jadi distant husband. Ada pulak lakinya lebih rela pi bercerita hal kekurangan bini kat rakan muda pompuan satu opis daripada berterus-terang dengan bini sendiri...ada tu pulak..mengaku dah separate lah..bercerai lah dengan bini semata-mata nak ayat pompuan lain mencari simpati lah kononnya.

This friend in particular...jaman mudanya sungguh ayu, sekolah pun pandai...tapi lepas kawin, anak dah 3, terus tinggalkan kerja nak besarkan anak and niatnya masa tu nak beri tumpuan penuh pada lakinya. She got that right lah..bila tumpuan dah penuh kat laki..maka rakyat pun bertambah..terus ke enam orang. I guessed what she didn't take into account at that time bila buat keputusan nak berenti kerja nak bagi tumpuan penuh kat laki and anak-anak...is that..will the husband reciprocate the same?

Ye lah...dia derma sperm dia je lah...

There's always this talk about husband and wife should communicate. Ye lah...kalau dia nak makan nasik, dia communicate lah kan? But if you start telling them betapa letihnya badan you terkejar-kejar buat benda tu benda ni sensorang and hint-hint kat dia, what is your contribution in making this work...I bet you have better luck communicate dengan kambing.

Most wives nowadays embarked on special affair with their bibik. The wives are likely to cry bila bibiknya nak berenti. Only they know how you feel. Nak harap laki...while wife depa tu dah naik beruban memikirkan siapalah nak jaga anak ku kalau bibik ni berenti...their answer are likely to be..takpelah, kita cari baru. But leave you to do all the work while they all tu berhempas pulas picit remote control TV kan?

But what I don't understand...macam cerita my friend ni...komplen sokmo...kalau dah tahu laki kita tu rajin sikit aje dari kerbau, why putting up with him? I like to think that men don't have a clue apa yang dalam hati or kepala kita. So kalau dah tak suka...cakap aje lah kan?

Pi cerita kat Facebook sampai satu malaya baca buat apa?

Pastu ada hati lak nak tegur aku...tahan kau tak berlaki...when she obviously nak gantung diri sebab laki dia tak dulik kat dia.

I rasa nak tegur aje my friend ni...but thinking that kami ni pun last bercakap masa ambik result SPM, pastu terus tak jumpa and thanks to Facebook, kita berjejak kasih..kalau ku tegur nanti..she is most likely to say

a) Kau takde anak..kau tak paham
b) Kau takde laki...kau takkan paham...
c) Kita ni..tuhan dah jadikan lelaki blablabla..dan pompuan blablabla....(part ni yang aku tak larat)

So, I opted to be a friend and just said...laaa...kesian nya you.

22 comments:

aking said...

tu lah kan, kalau boleh satu doniaaaaaaa nak ditulis buat apa, sib baik yg dlm kain tak tulis skali....ni bab yg laki jalan 5batu dari bini taknampak kah??**matikermak uols??**

melovesfood said...

saya tak paham, mcmana org yg tak jumpe or communicate dgn kite lebih dari 2-3 tahun, boleh tanya soalan sensitip (soalan "apsal ko tak kawin", "apsal ko tak dpt anak lagi", "gaji ko berapa", "apsal ko gemok sgt" are considered as sensitive) mcm tanya "ko lunch dkt mana tadi".. tu la saya rasa kengkadang org mesia semua kena g kelas ethics, seriously!

Anonymous said...

salam,
my fav phrase too when i do not have anything nice to say or i could not be bothered org tu nak gantung diri ke apa ke.. "laaa sian u yek.."

regards,
dina

Tijah said...

betul la makji. mak ni pun kekadang bila tengok org beranak byk, rasa cam nak lagi. tapi bila pikir blk tengok masaklah kawan2 yg beranak ramai pastu laki buat perangai. takpe ah. seketul ni pun jadi la. papehal sok etlis xde la meroyan aku nak bela ramai2

Anonymous said...

cant agree more with MLF. dari 18 y.o tak jumpa2 sampai sekarang tetiba tanya pasal status orang? itu mmg mengundang pelempang sahaja

OOD said...

so, tahan ke tidak?

Tuan Zahara Rohana said...

seriouuusly...this type of person bukan boleh buat kawan nie...tikam depan punya...some people think bila dah kahwin tu lengkaplah kehidupan...isk..isk..isk.. real thing is...you never know what God has planned for everyone...biarkan dia dengan kehidupannya...no worries..Hjh..no worries...

Otak Delusi Pelita said...

You know a fren ( eh fren ke more to junior masa blaja la) posted in her Facebook ALL D GREAT WOMEN ARE MARRIED AND GOOD LOOKING MEN ARE GAYS.Sakit gila hati aku.Tau le she recently got married but dont la underestimate us yg tgh mengrilek2kan diri ni kan.Aku mmg ingat sampai bebila la shoutout dia yg buat aku nyampah gila berminggu2

Anonymous said...

i am married, more than often, i wish i'm not. having offspring are acceptable, but having partner started to take the toll on me.

aku x tau laa org2 lain tu semer are genuinely happy or pretending to be happy. as for me, im definitely pretending.

pompuan single said...

pendpt I ttg org2 yg suka tanya soklan yg you ni boleh ke hidup sorang, or hubby you tak tolong ke, or soklan2 sewaktu dengannya. Org2 ni sebenarnya dia nak tau kelebihan kita atau kata jahat "dengki ngan kita". they want to know why we are so damn happy - but they have to pretend to be happy. brag in FB my darling hubby, my beloved hubby, my bla bla bla hubby. but I think the real story is... tak dak lagu mana pun hubby dia tu. hubby dia tu mcm yg kak esah ckp la... rajin sket saja dari kerbau.

cocoa-crayon said...

Makji,

At least(?) you got all these remarks from friends who shared some history with you.
I had the exact remark once from a stranger (it was only our 2nd hour of knowing each other!).
Dialognye begini:

Akak bzbody: Bila nak kawin ni?

Me: (senyum-tapi dalam hati berkata: KAU KENAPA?) ada jodoh kawinlah

Akak bzbody: Kawinla cecepat

Me: (smiling tahap plastique)Ye Kak
(tapi I feel like shouting:: aku tak kawin pun ado aku ketuk pintu umah kau memalam mintak simpati or nak join threesome sama laki kau::..ado??)
Sekian
Xx

Anonymous said...

Fact is... sad to say, kebanyakan orang yg bertanya tu bukan out of genuine concern tapi more of a way to gauge how much better you are doing compared to them... Dalam senyum2 gurau2 tu sebenarnye dalam hati cemburu amat!

And yes, FB is so fake. I have a friend yg sama2 laki-bini on fb. Kalu baca status, kemain lagi mcm sayang sehidup-semati gitu but the truth is... he is having an affair, she knows it but is pretending not to, they get on each other's nerves all the time sampai laki dia hempuk kepala bini kat meja pun ada...

So don't believe all you read on fb. Cover line je sumer tu...

Cheers!

-Regular reader but decides to be anonymous this time =)

Gayah Gebu said...

hahahaha.. loved cocoa-crayon's comment. tersangat bijak!!

lenkali, say it out loud je. or, can i use that last statement of yours untuk tembak orang2 yang bagi iolsz soklan2 sama dengan?

Anonymous said...

elok la mcm tu..cakap aje...kesiannye...senang cerita..
abih..kalau cakap lebih2...kita juga yang kena balik kan..kan..

-blue budak bujang-

eteh said...

mmg org tak suka tgk org lain senang ... kalau dah senang tu cuba dediam je.. jgn sesibuk dgn hal org lain kan.. next time kalu ada soklan maut balas ngan jawaban maut jugak la.. betul tak

Hoho said...

I tersangat lah agree dengan pendapat/komen perempuan single 7:43 am..

Kadang-kadang tak larat nak baca kat blog/FB "cik abang tersayang...beloved hubby tercinta...my darling Haji

Please lah! (kang diorg ckp kita lak yang dengki kat depa..haha)

Anonymous said...

alahai makji, buang masa ja layan orang camtu..i agree ngan comment org melayu should belajar ethics..tak kena tempat bertanya, tanya pulak soalan private habis, kononnya nak tunjuk peramah, sedangkan dok korek gossip, besok2 bleh soksek2 ngutuk kita behind our backs....

soalan plg taktahan nak dgr : Ko bila nak branak,ksian mak ko, mak ko dah tak sabar dah nak dpt cucu...

ntah bile si mak gi ngadu kat die ntah...jumpe pun tak pernah...pepandai je ek bina ayat..kalau aku beranak ko nak support aku financially ke??...HAMPEHH!!!

Makji, I feel your pain...

Lee Novotny said...

Noks, mak sajest - POTONG KEK teros lah nyah heiii!!! heheheh

Anonymous said...

lebih lagi meloyakan bila sebut allah temukan jodoh i yang baik.I happy sangat tapi yg sebenarnya perampas tunang /laki orang.Lagi2 declare i diberikan inner and outer beauty.My parents brought me right.Rasa mcm nak terajang saja dgn kaki i yang panjang ni.Aiiih!!!

Manal said...

I told my mum a man would be pelengkap my life, the same statement a man would say when they are looking fwd to settle down, and if they messed with me, its bye bye/ pi balik umah mak ko/ or pi jumpa future ex MIL: ko nak sgt anak ko kan, nah pi hambik anak ko balik, and dok la dgn dia sampai mati. And then boleh declare single balik carik jantan lain lak. But tu la, nanti my future kids gonna get diff daddies lak kan....Oh well, its always the same ayat a married woman fren would say to her single fren even though mmg tgh depressed. Its like their own sedative kot?

La Diva said...

acik hannnn, wawa baru tumbuh gigi sebatang!

LARIKKKKKKKKKKKKKK

NenekPenne said...

Ada pulak lakinya lebih rela pi bercerita hal kekurangan bini kat rakan muda pompuan satu opis daripada berterus-terang dengan bini sendiri...ada tu pulak..mengaku dah separate lah..bercerai lah dengan bini semata-mata nak ayat pompuan lain mencari simpati lah kononnya.<<<<< ex hubby buat menda ni.. sampai pompuan tu cinta gila kat ex hubby .. at the end i dapat title J laaa...