About Me

Sunday, December 06, 2009

Update


First, I have to say that I am really thankful for your comments. I am so sorry that I am not capable, sometime,to reply to all of them but rest assured that semuanya dibaca dengan hati yang berbunga-bunga cinta lestari.

No, I did not have dengue. Nyamuk pun tak ada kat sini, so kebarangkalian nak dapat demam denggi berdarah and takde darah tu adalah amat tipis. Semakin tua umur, semakin lemahlah antibodi and ditambah pulak yang I ni tak rajin nak makan vitamin, maka I akan terjangkit demam dengan cepatnya dan sembuh dengan lambatnya.

But, I really appreciate the well-wishers. In return, I wish you all a good health as well.

So, let's just start with a little update here and there, nah?

It is so funny how people like to interpret thing far,far out of its context, as and when it suits them. In Malaysia this generally applies to all politicians. Put aside lah siapa salah, siapa tak salah. But beringatlah kan yang kamu-kamu pemimpin tu is in the position of trust. Now ni orang marah kat Nik Aziz. As far as I know, Nik Aziz and all his lot dah memang selalunya cakap macam tu kat majlis-majlis syarahan they all. As a melayu, I believe, inadvertantly, dalam percakapan, we produced the kind of verbal own goals that when looking (hearing) back can cause an everlasting cringing embarassment. Take for example bila maggie mee kita dikebas dari bilik prep, maka...akan terkeluarlah kata-kata yang berunsur ugutan melampau e.g. barang sesiapa yang memakan maggie cintan perasa kari aku tu, maka malam ni meletuplah anak tekak dia.Such sentenced was produced merely due to huge frustation but doubtly lah kita nak tengok orang meletop anak tekak dek sepacket mee tu kan?

We are prone to say the right thing at the right time to the wrong people in every conceivable social situation.Obviously, we can't deal with our social ineptitude by avoiding people completely. We may not want to change they way we express ourselves but we certainly hope that people will learn to understand us better. Well, if you're not a politician, maybe. I got away with saying quite a hurtful things to people.I may not be so lucky if I am some Menteri di Jabatan Perdana Menteri etc, etc. Dengan kita-kita ni, boleh lah lagi buat excuse sana-sini, like...alah...janganlah kecik ati dengan si Anu Anu tu, dia memang cakap kasar..tapi dia baekkk ati. Hiks.

Many, many years ago...Shahnon Ahmad got away with freely and unshamedly using the word 'Pu*imak'. Ni bukannya terguna dalam context terperanjat githoo..but kata guna caruts 100 persen ni. I don't remember him being crucified.

People, however nak menjaga peradaban pun, will say the darndest thing. But that does not mean that the people is bad.

I am not all for encouraging bad behaviour and bad choice of words...but I think, sebagai manusia yang boleh berfikir baik dan buruk, we must not manipulate our way of thinking, think bad when we want to when we necessarily don't have to.

************************************************************************

Again, I can't help to feel sorry for that Malaysian guy yang nak kena deport balik KL tu. (isk....yang you pun satu, dah tau ruling kat sini gambar passport kena background putih yang you bantai pi submit gambo kaler biru tu wakpe? Ingat ni Jab Imigresen KL ke?) Ye lah..khabarnya, kalau dia balik Mesia, Jabatan Agama what not nak tangkap dia.Ada pulak mulut puaka yang kata dia nak kena tangkap pasal dia tukar agama lah kononnya.

Why can't we have one rule for all? Kalau benda camni..yang ala-ala kuman seberang laut...cepat benau nak persecute kan? That guy yang acquitted from Noritta's murder, yang terang-terang satu Malaya tahu dia berkongkekan haram...idok pulak aku tengok Mahkamah Syariah nak tangkap dia?

Si Fatine tu takdelahnya nak songlap duit orang or pasang C4 kat badan pompuan Mongolia, so biarlah dia. Orang jeles kot sebab muka dia chantekkk macam Rihanna.(pssttt..kau tak jeles tengok baju gown dia..wahhh, rasa nak gi Debenham sekarang gak)

So, I wish you well Fatine...kalau dah lepas nanti, jangan lupa masak nasik ayam and jamu I nah...

Taraaaa.

6 comments:

aking said...

alhamdulillah sihat dos. ....ni fatine mana ni, cantik je?? mak nak jdi cam dia jgk lah, agak2 nti kene masuk skolah pondak kalau aku balik??**pitam** hahaha

cik jijah said...

owwwhhh.. she ooppsss.. he is beautiful..

Lee Novotny said...

bengap laaa orang kita ni...sebab dia pakai gaun putih dalam perkahwinan sivil tu pun diorang ingat dia masuk church dok kawen ala church?? HELLLOOO?????? ignorant dan jahil nyaaaaa!!!!!!!!!!!!!!

Fatine and hubby deserve to be happy tapi tu lah..strategi dia tu tak betul..masuk sini jadik pelawat tuptup kawen..tak ke kera-jaang bengang???

Tuan Zahara Rohana said...

akak setuju 110% on that issue..isk..isk..isk...

Anonymous said...

let us doa kan yg terbaik utk fatine..

yatie

Anonymous said...

entahlah...takut nak komen lebih-lebih pasal fatine ni...kita pun jahil hal hukum hakam...tapi walau ape pun..haram lelaki kahwin lelaki..and i tak sukalah apa-apa yang ada kena mengena dgn belakang ni...jgn pandang belakang pun i tak tenguk...takut dan geliiii....