About Me

Monday, December 28, 2009

Kenapa Ku Takde Laki


Never have I thought that I will see the day where Kiah will blatantly ask....kenapa I takde laki? Kiah, like my any other cool friends, has transformed into Makcik and alike makcik bibir juih kat Kampung Paroi tu, year in year out forever awarded such liberty to shoot that question.


I have to assume Kiah, just like any other happily married (phuek, phuek) women nak le tahu kenapa I ni yang rupa dah ada, gheta makan tak abis macam I ni..masih gak nak bersolo-solo an...(weh..siapa kata aku solo ye?)


Well....what can I say? Nak kata serik...apa yang serik nya? Hati kuciwa dengan laki tu memang ada. Sebagai wanita melayu terakhir..cita-cita tu memanglah nak kawin dengan si chenta hati tapi kalau si chenta hati pun treated us like Argos catalogue, pilih mana yang dia berkenan pastu lupa dengan janji-janji Muniandy dia kat kita, what chance do we have in hoping for happy ending?


Sheila Majid's song says it all....usah engkau memaksakan keatas ku tiap pilihan...etc..etc. I don't know what a life with a man is like. Ni yang bangsa dopopat jam tengok muka dia..dengar cakap dia..cukup bulan jumpa sedara mara dia. When you married..you are obliged to dengar cakap laki. Knowing me...jangan kata cakap laki, cakap diri sendiri pun I takmau dengar. Other women often say...your laki will be your pelindung. Hmm....I ni takut ular..takut anjing...and most jantan yang I kenal pun..sama gak penakut nya.


What do we actually hope to achieve, Kiah oiii? Complete marital status ke or nak bagi makcik-makcik mulut puaka kat Kampung Bongek tu syaddapppp once and for all?


My now-not-so-jobo cousin used to tell me yang dia nak kawin cepat pasalnya dia nak beranak dengan cepatnya. Her intention that time is merely to menunjuk-nunjuk kat aku ni yang dia tu dah dipinang dek anak buah Undang. So..she is well on her way to a complete adulthood....and to her, I am remained tak laku lah kononnya. Well.....kesudahnya, anakbuah undang tu main konda-kondi belakang dia and they putus tunang. She then bertemu jodoh dengan laki dia yang sekarang..and the campaign of kawin cepat beranak cepat pun start lah balik. In her kenduri kahwin (as any other my close relatives kenduri kahwin) I was made known to the fellow attendees yang I ni masih solo. So that information is a great ammunitions for the makcik-makcik pembasuh kawah and pemotong bawang bergossip sakan. God helped them, nasib baik lah makcik-makcik ni is a kenduri kahwin sukarelawan,kalaulah mika-mika tu makan gaji...harus ku pecat masa tu jugak (ehk..bilalah aku jadi majikan ni?)


See, I ni dah puas kena tohmah. Tohmah simpan kekasih gelap lah...kekasih tak berapa gelap lah...ish! But the tohmah never came directly to me but one time, adik I bertumbuk dengan one of our relative and from what I heard, si budak tu buat cerita pasal I. So si adik I yang boleh tahan lah panas barannya ni (he was only 12...) pi tumbuk budak tu sampai patah gigi nya. Dah le datang rombongan pi kutuk my mother yang kiranya orang luar ni. Tak pandai jaga anak kononnya...


Berbalik kepada tujuan berlaki tu sebab nak beranak...ye lah, ada tukang, ado lah anak eh kan? Tu kalau nasib you baik lah dapat anak dua tiga butir, buatnya 2,2 pun mandul? Tak ke laki kau yang kau cingtahi tu lajuuuuu je nak kawin lain nak buat anak alasannya? Tu kalau jantan, dapat lah buat alasan cam tu kan? Kalau kau pompuan pulak dapat laki yang bajanya baja taik ayam yang takde makna tu (harapkan busuk aje) boleh kau buat statement nak cari laki lain? POMMM!!!! Kau dikutuk 8 keturunan. My cousin yang kompang kata kat I yang I ni akan rugi pasal tak kawin and tak dapat beranak cepat tu....kesudahnya after 10 tahun baru dapat beranak sorang...hah kau. Umur Dah baya I, anak baru boleh bercakap. Tu lah dia berlagak tak bertempat!


Kiah said...a husband satisfy the wife gratification...mental and sexual. Well, I supposed since you pun dah berlaki...gunakanlah gundak mu (as oppose to gundik) ittew. It is good to share interest...in bed. Good know that you and your husband have that one thing in common...but what I don't understand, bagi, bagi jugak...pahtu yang kutuk laki/tipu bini tak habis-habis tu apa makna nya? I once questioned..them jantan yang nak bercerai dengan bini..kononnya tak chenta, but chenta tak chenta pun..bini mengandung jua. One may say, itu kewajipannya. Yeah...but throwing yourself in bed kan ke memerlukan perasaan suka sama suka?


I just come out from an 8 year relationship that is akin to marriage. Do I like it? At times, yes. Ada orang nak ajak berborak...nak tengok TV sesama...tukang belikan barang bila I tak sempat gi kedai. But we both are such a headstrong people that neither will and like to back down.Entering a marriage means one should be ready to lods of changes...in opinion, in lifestyles, in interests and banyak lagi benda.

I have hope. But I cannot guarantee that I will be this nice, obidient wife yang akan mencium telapak kaki lakinya. I cannot be the type yang menjeruk jiwa raga...sosek-sosek kat Facebook pi kata laki tak memahami etc,etc. I am likely to tell him how it is and menunjuk perasaan bila perlu.


I like to go places and meeting people when I feel like it and not when I have to or obliged to. The ideal man would be yang anak yatim piatu..but, what is the percentage of the availabilities?


The job I am in now, exposed me to loads of men with inherited problems...some self-inflicted. Kesimpulannnya..jejaka yang mempunyai kimia yang tidak seimbang adalah lebih banyak dari pompuan-pompuan meghoyan lepas beranak.But that is not my excuse.


Jawapan kepada soalan whether or not I ni tahan....umur dah macam ni, tahan lah.If I am asked this question 10-12 years ago pun jawapannya ialah tahan jugak. I'm not sure if once kita dah kahwin..then life will be harder without a partner. If so, that might justify the question of ketahanan.


I am alone...all the time, so...kalau ada, adalah. Kalau takde...tak ada lah. Kan ke hati ini telah dilukai, Kiah oii?

21 comments:

Diarihatiku1976 said...

takpe... jodoh pertemuan ditangan allah... cuma kita kena berusaha jer....

Anonymous said...

Hi Esah,
I ni silent reader u aje tapi nak jugak mengomen. I'm married with 4 kids, but i can tell you, married life and single life masing2 ada kelebihan. Sometimes i do wish I'm single so that i can pi Bandung shoppinbg spree ngan kwn2 or pi Bali spa ngan kawan2. At the same time, motherhood is one of the greatest experience yg i pernah rasa, though i can't say the same about pengalaman menjadi isteri. for me, you don't miss much x berlaki.

Cik Kiah said...

Haha..ngok ngek la kau ni! I tak suruh you pi cari laki la..read between the lines: perisa tuba etc.

it's meant to menyindir orang2 yg tak sudah2 menanya cemana kau boleh tahan takde laki because seriously depa (and termasuk i la kut) jealous yg kau tak dibebani dgn masalah kena ikut cakap laki sokmo. Kitaorg ni semua exposed to premature ageing tau??

So rejoice, enjoy your singlehood.
pssstttt..kalo kau dah terkawin, susah lak aku nak demand2 dari kau kan?

Anonymous said...

Waaahhhhh samalah, perasaan ku jua begitu makji! I don't think I can gigit lidah trying not to menjawab balik kat laki. Potensi nak jadi bini durhaka amatlah tinggi. Jadi baiklah go solo, tak durhaka kat sesape.

Mingming Wonderpets

l!zs @)--- said...

hie makji..i love this post.kalau ada,ada lah kan..no big deal.nasib baik my auntie or sedara tak macam makji nyer sedara.sabo jer la..
happy new year to u..

j.amyemeelea said...

no matter how many many times u help to jsutify ure point of view dan jugak pendirian you mak ji~...soklan kenapa tak berlaki nie tak akan SETOP atau pupus ler..

but saya kagum dgn kemahuan anda untuk terus menjelaskan dengan kelakar sangat hehe..

its a common capricorn trait too lar mak ji~...the goats take a harder and LONGER time to ensure that the chenta sejati almithali itu berkekalan ndakknyer dan memenuhi segala keperluan (wants included pls)..

merry merry xmas mak ji! dan selamat menyambut tahun baru!

Anonymous said...

"The ideal man would be yang anak yatim piatu..but, what is the percentage of the availabilities?"

my frens once told me..katanye " laki yang sesuai utk ko (I) ialah anak arwah mona fendi..dua2 makpak dah meninggal, yatim piatu"

so, what say u? heheheeh

cik said...

Well said Mak Aji! I loooiikeee. The least i can say when people start to question my decision - jodoh belum sampai. Takkan nak marah tuhan pulakkan ? :D
Yang penting , kita happy !

Tuan Zahara Rohana said...

Cam kenal aje lelaki-lelaki yang cam gitew perangainye..it's just plain lucky kalau yang dah berkahwin dan punya laki yang have the same passion dik..ada gak yang tak tahu meaning of berfamily and responsibilities diguris luka dan dilukai hati pompuan yang benar-benar cintan kat dia..yang sapu bersih duit bini bekerja pun ada...so the moral of your story is.. dik hjh if you are meant to be alone ( for the time being ) so be alone is better than being with or berlaki with someone yang tak.......

Iron Butterfly said...

my ideal man pon anak yatim piatu kakji... senang, u dont have to deal with all the in-laws nonsense. kalau anak yatim piatu yg tunggal lagi bagus. i met one, but it didn't go well because he refused to grow up *sigh

Anonymous said...

Makji,

1) Loved the representation of your Argos catalog!

2) Lived with a man once! It brought the worse in me, like nagging(!) and sorts...mujur leh cabut, kalau dah kawen, mcm mana? kena stick 4eva...

3) I think apa2 pun our status, lets just enjoy it

*happy 2010 and happy birthday luv*

MA said...

Hajjah Esah - been your silent reader for long but first time commenting.


Like what everybody says lah - hidup bujang/kahwin/janda - ada kelebihan/kekurangan masing-masing. Apa yang penting, kita yang dalam kehidupan itu dapat live our lives the fullest.


Besides, we don't miss what we never had...and as long we are happy being who we are,in our own skins nobody can tell it otherwise.


The best revenge (to mulut-mulut alpuaka) is to live well.


Viva La Jolie!

aking said...

Kau ni kan buat serams je aku nak balik nanti.........mrasalah. Sabar ya kak, ada..adalah, takda jom kita gi Hull.

SeeTheBlueEye said...

ths is my 1st time bc ur blog..ada kawan yg suggest..mmg x menyesal ur blog.
makji: jodoh maut semua ditangan Tuhan, DIA yang lebih tahu semuanya. So apa yang terjdi pada hidup kite, adalah yang terbaik dariNYA.
Bersyukur n redha je ngan ape yg berlaku.
"LIFE MUST GO ON"..

SeeTheBlueEye said...

first time bc makji nye blog..pergh mmg leh tangkap lentok la..best..
makji: sesuatu yang berlaku dalam hidup kita adalah terbaik daripadaNYA.
bersyukur & redha dengan apa yang berlaku kerana setiap satu ada hikmahnye.
"LIFE MUST GO ON" ;)

Norizan N Littlechild said...

Salam Adik Aji. Sorry, I had to terjah your blog yg I suka baca ni. FYI, I am married to a yatim piatu, & it's not as easy. Nevertheless, I've learnt to accept him, as I chose to marry him. (takde org acu pistol kat kepala pun). The thing is, everything in life is a challenge, & it's the way we tackle these challenges that matters. So, solo or married, good luck to all of us, WOMEN! :)

mami said...

Dear Makji.....the malay culture is like the following:

Bila si anak dara dah cukup umur.....Dah ada boyfriend blom? Lawa2 camni takkan takdak orang nak kot?...

Bila kawan-kawan si dara dah pakat2 kawen ada anak...Awak ni memilih sangat la...Meh Makcik kenalkan anak sedara pakcik, graduate LONDON tau...

Bila si dara nak kawen....Eh, dia nak kawen dengan siapa...Budak tu kerja apa...Gaji berapa..Hantaran banyak mana....Dia pakai Euro/Dollar/Pound, takkan hantaran ciput saja....

Bila si dara dah selamat kawen...Dah ada apa-apa ka?....Dah muntah-muntah ka?..Mak awak teringin nak cucu cecepat...Tak baik tau tunggu lama-lama, mak awak tu dah tua...

Bila dah beranak satu....Eh..awak, comel anak awak..bila nak tambah sorang lagi....Anak awak tu teringin sangat nak dpt adik...Takkan sorang ja, tak seronok la...

Bila dah beranak dua...Dua jerr....

Bila anak-anak pegi skolah...Anak awak dpt brapa A?..anak saya 5 A jerrr....Awat cucu Mak Minah tu masuk kelas belakang, tak berapa cerdik gamaknya?...

Bila anak-anak masuk UNI.....Masuk Uitm?..tak bagus la Uitm..Nape tak soh dia masuk UM?..Apesal ambik Human Resources..soh la dia ambik Engineering, nanti susah dapat kerja...


Bila dah anak-anak dah kerja.......Anak awak dah ada boyfriend blum....Kalau takda, makcik ada anak sedara...Hensem, graduate UM tawww....


Alahai, the circle of the malay life.......you deserve to live life to the fullest and be happy like anybody else...with or without laki...as the saying goes, mulut tempayan bleh kita tutup, mulut orang..Allah saja la yang bleh tutup..

[danial][ma] said...

Hej! Huh.esah...don't worry makji as long as makji happy, so ok already...and since I'm in Egypt right now, one Egyptian man said that an Arab proverb says that a man/woman without a wife/husband is like a kitchen without a knife! So no headache...hehehe...

Hjh Esah Jolie said...

Diary Hati...masalahnya, I pun tak nak usaha nak mencari...

Anon...you may find plenty other women will not disagree...

Kiah..I don't know to read between the line, because I am the line..ngek!

MM Wonderpet..meh lah kita tubuhkan persatuan ndak?

Lizs..menak..mun ada, ada. Mun sik..sik lah hah?

Mekasih for reading..JA..(pueh aku nak sebut nak sebut nama hang nihhh)

Anon No.2..anak Monda fendey? Kang tak pasal2 kepala aku lak yg putus kan?

Mekasih Cik...

Kak Tuan...semoga terbukalah pintu hati Raja Nazrin nak amik I sebagai bini kedua..hiks! (amboi..cita-cita tak nak kalah ni)

Iron Butterfly...hah. dah dapat yg tunggal, perangai lak cam cibai kan?

Anon No.3..thanks luv...

Thanks MA...

Aking..mung kompem tahun depan kena paksa kawing...

SeeTheBlueEye...and live must go on from where?

Mekasih Kak Norizan...

Mami..let's try not to generalise lah ye? nanti org melayu lain kecik ati lak...

Danial..pisau takde takpe..jgn microwave takde, tu yg susah

Anonymous said...

mak aji,
u know that sultan kelantan ada 2nd wife?
he is already 60 and the girl is only 30.but then,hantaran RM20K jer.Apa sangatlah mintak hantaran 20K jer kan?alang2,mintaklah setengah juta.

eh,tetiba i merepek fasal sultan kelantan kat sini.. haha

btw,si zizi khabarnya berhoneymoon ngan mr.kinabatangan ke europe..(sibuk jer i,kan?)muhahaha

tinker_bell

NenekPenne said...

my fren used to say to me..dia kahwin awal so that boleh dapt anak awal...ha ha ha... sekrang sudah 11 tahun kahwin, anak still jugak tak dapat.... yelah i tau i kahwin pun umur 31 tahun...dia kahwin umur 28 tahun...

i jenis orang yg ksar dan mendegar cakap suami pun 20% jer..dulu masa ada suami selalu bertegang urat... tup tup kena cerai after 8 years of marriage sebab laki nak orang yang lemah lembut..tapi at the same time still nak going out with me yang kasar ni... pelik kan...