About Me

Tuesday, December 29, 2009

Entry Hati Panas

Facebook has begin to annoy me more today....with my friend starting to meghoyan dalam inbox. Her attitude in the mailbox thread has now subsequently making friends reunited (via Facebook) a bad idea.

Dah le sessi berjumpa kawan lama ni tak berapa seronok, nak pulak dicampur dengan anxiety-anxiety tak perlu. But let me tell you this, never be envious of MRSM punya alumni laa...nak nak batch I. Apart from large population yang dah ada PHD, small population yang tengah buat PHD (jgn nak jobo lah hah..you pun belum pass lagi..BTW, I'm not talking about you ye..Cik Ayam Belanda oiii) apalah sangat glamour nya Friends Reunited Versi MRSM ni?

I lebih bangga bersekolah kat Convent Somban lagi kalau nak dibandingkan dengan sekolah yang satu lagi tu.

This lady...kawan I lah ni...(meghoyan lah lagi harus kau ku remove dengan senang hati nya) masa sekolah dulu, nak kata rapat sangat tu tak ada lah...but her katil and my katil kira macam berjiran and dia ni rajin baca buku atas katilnya that everytime I or orang lain nak salin baju, we have to ask her to look away.I tell you, I ni mega pemalu....nak strutting berkain dalam dengan bra dalam dorm pun takut-takut even mandi pun tak pernah mandi ramai-ramai okeh? My skill mengikat kain kemban adalah sangat lemah and kalau tak kena gaya...harus melambak kain tu jatuh. I must say that...although I ni pompuan melayu terakhir...but I don't do kain batik or any kain yang sewaktu dengannya. There's goes ciri-ciri bini mithali kan, Desert Rose? Ye lah..buatnya ada immediate request dari laki kan ke senang kalau berkain batik?

So balik kembali kepada this lady yang minah study ni. She likes to label herself a Minah Rock (tapi dalam walkman ada lagu Kau Kunci Chenta ku...errk?) and her T-Shirt sure ada gambar gitar-gitar puaka yang runcing-runcing tu. She told us off when we fooled around, katanya kami-kami yang main pukul-pukul dengan towel good morning ni adalah immature sungguh.Tapi bila kitorang nak escape ikut jalan longkang, pandai pulak dia pesan beli nasik lemak kan?

Because dia dah bersusah payah melabel dirinya sebagai Minah Rock, she made others think that she is into hard stuff like Anchor Beer and drugs. Siapalah dia punya supplier aku pun tatau...but MRSM tahun 1990, takde yang innocent, okay? Here's the thing...kalau orang tu dok kompang dia tu into this ke, into that ke...it is very likely yang dia tu hanya kelabu asap aje.

Because of that, she is so unpopular among kami-kami yang kekanak riang ni. But dia senyap-senyap selalu mintak tolong I buat ringkasan karangan dia. And her vulnerability terserlah. Idok le dia brutal sangat.

After SPM, we went separate ways. I don't think she went to any Uni. But our path crossed when I returned home from studies. Masa ni dia dah jadi PA. Her opis and the bank I buat practical sebelah menyebelah and we regularly see each other. Masa ni dia dah jadik feminin gila (she has been but status Minah Rock buatan sendiri nya tu telah mengaburi sifat-sifat keibuan itu)

So that was many,many moons ago.

So now...in her FB profile, she is back at calling herself Minah Rock, Brutal and what have you. She got in touch with us (community yang telah sedia ada FB) and is excited about the prospect of meeting us back. When she learned about the purpose of my short visit this coming month, terus dia dengan tak malu (and takde sifat keibuan, ke kakakan etc,etc) terus buat announcement yang I kena jemput dia datang kenduri. Leh....

Now that she found out that my other mate is coming, terus lagi dia meghoyan and terus announce, count me out of the reunion. Katanya, I tak invite dia but invite sorang budak lagi ni. Pastu dia buatlah statement yang I dah lupa kat kawan (for not inviting them..I suppose?) and this poor mate of mine yang dapat jemputan had to explained herself and her invitation. Tak ke macam sial tu?

I nak aje sound dia...but mengenangkan perbuatannya itu adalah sangat bodoh (let's see...kalau org dah tak respond, buat apa kau nak menghoyan lagi kan? Didn't you get it?) I buat diam aje. I continue talking to my other friends and blanked her stupid ranting completely.

Her behaviour somehow affected me...so dalam keadaan masih tak puas hati...I confide lah kat my fren ni...I tanya lah..I ni kurang ajar ke sebab tak jemput orang datang umah my parents? Or dia tu yang perangai cam puaka meghoyan tak pasal depan orang?

I don't think I am, kan? Kiah...kita boleh ke jemput orang datang bukan kenduri kawin kita? I tanya budak Rembau yang pandai tu..dia kata hanya tuan rumah or organiser aje boleh extend the invite, so I tak salah lah kan?

Cissss.....(BTW, Minah Rock ni berasal dari Rembau. There you go..Paroi 3..Rembau 0...)

10 comments:

Anonymous said...

omg makji!!ur kesah ni bolehla dikatakan my pren kesah oso..napekah budak2 MRSM(cap locks lagi)mmg cam gini ferangainye..
sorg minah ni..sentaps dgn weols sbb weols buat gathering(xdela gathering sgt pon)xajak dia..cemana kami nk ajak..tuan rumah yg nak belanja tuh xnak extended invitation dia kpd fomfuan ini..lagipon dia ni blehla dikatakan if turut serta majelis, akan steal the thunder gitu..dgn kesah2 meruntun prasaan aku-baru-bcerai-anak-lakiku-jaga..etc etc..n then, tidak puas ati tross xmau tegur lgsg dah kengkawan yg gathering ni kt fesbuk....hailaa.org mcm ni pon ada..grow up pipel..grow up!budak mrsm mmg lmbt sikit kot tumbesarannya..sebab kes banyak sgt melantak nasik kt DS!;P
akhir kata.."tak mau kawan sudah,ex laki ko abu..tetek ko seribu.."

eniwei makji..slmt taun baru!kenduri makji kawen kew?tahniah!
-bdk mrsm yg xberapa nak matured-

aking said...

kau baru rasa ke?? aku dah lama dah menyampah dgn set2 ni, yg ptg mak punya kes ialah kes tak JEMPUT makan...sial tak???

anyway JOBO tuh apa nok??? adik beradik ke pada JU80 ke**larikkkkkkkk** hehe

melovesfood said...

ahaksss.. budak sekolah MARA mmg kebanyakkannya pelik.. saya pun sekolah yg itu juga, 5 tahun.. tapi hanya 3 tahun pertama yg saya suke and nasib baik sekolah saya takde budak mengoyan mcm gitu or tak lama lagi ada la kot.. dgn statement itu, maknanya, bukanlah makji yg kawin, tak gitu?

Muzz Othman said...

kalau mak aji convent sbn 89 bole join kami bulan 6 nanti.. InsyaAllah..(dah lari lak setahun yo...)

Mak Aji ponah dongar "rombau serombau rombau eh?" hahahhaha...

Kwn2 FB ni mcm2, ado yang perangai tak berubah sojak dulu..bondo kocik pun nak jadi hal..

cocoa-crayon said...

Makji,
dah decide nk kasi hadiah apa tu your bruv and his future wifey?Kitkat? lol

Honestly, normal human species are better off without friends or even relatives like these. Buat penat otak je spending even seconds of our precious life thinking about them ppl. Delete je org itu Makji *matila mek dh kuar tanduk

Xx

Desert Rose said...

Wahhh sungguh berbakat tak malu kawan ko tu ye???

p/s maka aku pun telh menjadi isteri separa mithali gak kerana aku lagi fail pakain kain batik , ya ampunn dah la kemithalian selama ni adalah propa semata supaya laki tak kecit hati

La Diva said...

eii sangatlah tak perlu org ittew. potong kek je lah nok!

life is ... said...

sound fishy la makaji bila ur friend ni beria2 nak buat jumpa (reunite) with u... sebabnya, kalau la dulu2 best friend sehidup semati, kelaparan bersama, buat benda2 "terlarang" dek undang2 asrama bersama (ni kes susah senang bersama la senang cerita)... lain la ceritanya....

sound very fishy... then kalau ikutkan boleh je nak ajak sekali, tapi apa tujuan kan?... buat2 tak paham sudah la makaji.. kalau dia pun buat2 tak paham gak kat makaji.. buat2 la sibuk di hari yg sememangnya akan sibuk tu.... kalau kurang layanan, harap la dimaafkan :D

Encik Azrin Yang Garang said...

1. saya budak meresem
2. saya orang rembau (tapi tak berapa pandai sebab tak masuk oxpod. saya masuk college jer :-( )
3. haruslahhhh saya kecik ati kan??

ha ha ha ha..
alahai kakjie, ada orang nih suka merasakan diri mereka penting kut. maka kena la jemput mereka ini dalam setiap event mahupun kenduri kawin yang bukan kita organise pun.

Undang Tak Luak Ghombau

Anonymous said...

toksah duk layan Esah...kalau layan kita lak menghoyan mcm dia..biaq p kat dia..

-blue-