About Me

Thursday, December 17, 2009

Kenapa Aku Hanya Kawan ?

Thanks for all the generous comments from you all on my previous posting. Ada beberapa persoalan yang ditanya yang perlu dijawab..tapi tunggulah dulu nah? Ada benda dalam kepala dan dalam hati yang lebih mustahak yang perlu dikeluarkan dengan kadar beberapa segera ni..kalau tak mau sakit jiwa dibuatnya.

I think I have written (if not) about the good and bad about meng 'google' kekasih lama. I tak lah meng 'google' mamat ni...sebab, dianya pun idoklah glamour sangat sampai boleh ter listed dalam google search. So atas bantuan FB search..I pun sesaja lah mulanya ni..pi search nama dia. Tup-tup..keluar gambar..keluar info.

Sebelum I bercerita dengan lebih lanjut tentang mamat ni...(yang I tak pernah cerita dengan orang) perlulah dingat ye Kiah..just because of this, does not make me a slapper (tetiba lak kan?) So in between few 'transgressions', terselitlah mamat ni.

To begin with, he was pursuing my flatmate. I pulak masa ni baru ditinggal siamang githoo and of courselah ala-ala baru kena cerai, I hanya dok menonton dinding kat rumah aje. This guy suka kat my flat mate, tapi my flatmate masa ni sungguhlah bercita-cita tinggi so dia idoklah melayan sangat mamat ni. Layan tu, layan lah jugak but after few dates agaknya minah ni rasa mamat ni macam tak seswai dengannya, terus dia macam tak layan..and berambus pi States buat master dan meninggalkan jantan ni terkapai-kapai githoo. Dalam pada dia terkapai-kapai, kat apartment I jugaklah dia datang melepak mengadu nasibnya.

We became quite a close friend, so bila I nak service kereta I akan mintak tolong dia...or bila I nak fly jauh-jauh, dia jugaklah akan tolong tengok-tengokkan our apartment, any errands that man can handle semuanya ku bagi kat dia.

Because I pun dah kuciwa berchenta masa tu..I idoklah nak nak mencari penyakit mencari jantan lagi, but now and again, I accepted banyaknya invitation nak keluar bersama githoo. But with this guy, we are just strictly friends sampai bertahun-tahun lama nya.

There was times where I macam terasa aje dia syok kat I..tapi dia tak pernah cakap pun. So sebagai pompuan melayu terakhir aku pun idoklah nak menanya. I never told him about siamang...and also all those men I went out with in rebound.

But after a while, hari kecil ni macam terasa lah jugak..lama dah I kawan dengan dia..and dia ni macam baik aje tak pernah mengambik kesempatan..and I can really tell that he cares, so I thought..I should just gave him a chance. So..we went out quite regularly and he took to meet his adik beradik yang ended up being very friendly with me. Tapi masalah nya..dia tak pernah cakap kat I yang dia syok kat I..walaupun ke attentive an dia tu..sungguhlah menusuk kalbu, Kiah oi.

So..macam menunggu buat deghoyan nak gugur...I sungguh berasa serba salah. Macam buah durian..kalau gugur lambat ambik, orang curi. Kalau tunggu bawah pokok jatuh atas kepala, mau mati kan?

In the end, agaknya I dah terasa macam I pulak yang lebih-lebih mengharap macam pungguk, I decided to play it cool and buat-buat tak heran kat dia.

Agaknya dia pun terasa and one day..he called me and ajak I pi makan...and katanya ada hal penting nak cakap.Masa ni lah dia confessed dia sebenarnya lama dah syiok kat I..tapi katanya dia tak berani nak commit sebab dia berpenyakit katanya. I thought...ohh so touching.

But sebagai seorang Capricorn yang maha practical...I pikir, patutkah aku menunggu until you sort out yourself? I pun naive semacam idok la tanya dia sakit apa. Terminal ke...ada harapan ke nak baik. Pikir-punya pikirrr...nah..I have wasted so much time. So I decided to re-distant myself from him. Even dia hantar email tanya khabar tun I akan jawab dengan sarcastic nya..until I berambus datang UK and never heard from him again. Ye lah kan..dah takde jodoh..although, I am quite fond of him.

When I saw his profile...I send him a quick message...'you still look the same'. Hantar satu..balas 4 you.....

Kegatalan tangan in addition to my curiosity..pi lah tengok album orang tu nah? Wah..dah berbini dan empat anaknya.

Tetiba..............patutnya kita gumbiralah kan berjejak kasih dengan kawan lama.Tak!!! I jadi sakit ati pulak. Dulu, alasan dia tak nak dengan I sebab berpenyakit katanya.

Am I that bad and ugly that he had to used that as an excuse to repelled me?!

Satu hari suntuk I bad mood you......

21 comments:

Anonymous said...

Agaknye masa tu die nk uji.. Kalo kata sakit, hjh nk x kat die..

Anonymous said...

I bet semua org yg ada FB akan gatal tangan cuba cari chenta lama yg tak jadik! I did. Terjumpa fb bekas 'dia yg kucintaik mati-matian', although he's happily married now tidak le I jeles bila nengokkan betapa gemok gedempolnya dia sekarang!

Mingming wonderpets

Izuan Kunang-Kunang said...

Oh..I pun kadang-kadang macam tu Makji. Tak dapat menerima hakikat gituh..nak pulak bila orang yang dipilih tu 28 ribu kali lagi azab dan hopeless dari kita. Mulalah aku merasa..apa kurangnya diriku ini kan?? Tapi life must go on la Makji. Tak kisah la kita ni janda ka, dah beranak pinak kita...kita kena enjoy our life to the fullest!!

aking said...

sapa berani kata kau tak CANTIK??? kau bagitaw aku skrg jgk!!**Sambil singsing lengan**.....ni stakat kene reject tuh kan, mak rasa mak ni cam dah keballlllllllll je

so sapa lagi uduh, aku lah kan??? hahaha

Hjh Esah Jolie said...

Anon Satu..alaa..please lah..nak uji amenda nya? Lainlah dia tu anak raja ke, hartawan...or soon-to-be-inherit-trillions yang kena test pompuan2 nak buat bini...

MMW..I second you dear...

Izuan KK..tu la...bila I tgk bini dia..I laaaagii lawa..boleh? Apa salah ku?

Aking..mung memang kebal sokmo...

melovesfood said...

kihkihkih.. I ingatkan I je berperangai mencari org di FB.. mak ji pun sama gak.. nasib baik I tak penah lak jumpe .. tapi masalahnye after few years terjumpe in real life dkt kedai makan opis I.. lagi sadisss.. he still look the same.. but me? gain another 10 kilos.. sungguh sadis..!!

souled_oUt said...

omg.. the same thing happened to me !! tapi yg membezakan between my situation dengan u is that the guy is still in my fb's fren list (n i dgn kejamnya telah memblock him from reading all my statuses.. so basically he see nothing on my wall). ni kes geram lepas kena rejectlah.. hehe. nak del kang nampak sgtlah i ni mcm sedih sgt sebab tak dpt dia.. heh

i felt the same as u when he decided to choose someone else rather than me. but well, maybe ada hikmahnya. i'd like to think that God has someone else better in store for me.

Zsa Zsa Gabor said...

sbb entry hat yg nie, mak pun google ler internet, tk jumpa FB dia tp mak jumpa blog dia...auwwwwwwwwww..!!!..dia telah bertunang...TIDAKKKKKKKKKKKK..!!!!!

..down pulok rasanya...

Tuan Zahara Rohana said...

Because you're pretty and he's colour blind dik...no worries..he's not yours to begin with and there are many more big fish in the ocean...time will tell...

Hjh Esah Jolie said...

MLF..adakah kau menyorok bawah meja masa tu? hahahaha...

Souled Out...I think like that when I want to answer my own pity, but it is good to know why, isn't it?

ZZG..hang gatai..bakpa? Siapa yang haru now?

Kak Rohana...thanks...fish is plenty is the sea..in the kolam buatan manusia and longkang too...but we just don't eat all type of fish kan? Isk..isk..isk...

Anonymous said...

hjh esah
tapi lagi sadis kan kalau kita menjejak kasih ex gf,ex tunang husband kita yg kita ber jaya hijack.
Lepas tu boleh meroyan bila orang yang kena reject dok mengata kita dan hubby kita.Tak kan nak memuji kot. Kalau anon la, kalau dah berjaya merampas tunang/laki orang buat laki kita ,enjoy sajalah.Skrg ni apa dapat.malu satu kampong.

so my one cent....jgn dok pi jejak kasih ex gf /tunang husband.Dok sengap sengap.

Manal said...

Penyakit dia nyer excuse rupanya...Cute ke dia sampai u nak bad mood? some of my frens penah dpt the same excuse from the guy: perjalanan saya masih jauh. JUst to tell off in the nice way la konon. Tup2 tak lama lpas tu one of the guys yg buat such confession married another gal far younger. Suka spring chicken kisahnya.

Hjh Esah Jolie said...

Anon..ni semua gatal lah punya pasal..bukannya apa. Curiosity kill the kucing kan? Awat? Hang adakah pi hijack bf orang anon oiii?

Manal..hensem sangat tu tidak lah..tapi..apsal tak cakap terang2 kan?

Anonymous said...

Makji, den tk ghaso dio bagi alasan sbb nk rejek Makji. Sbb dio pun confessed syiok kat Makji kan?! Ghaso den mesti maso tu dio ingat kan "anu" eh tu bengkok (contoh eh laa..) adalah suatu penyakit. Kemudian hari, bilo dah byk ilmu, baru lah dio tau "penyakit" tu tk menghalang dio nak berbini dan beranak pinak.

- Lobai

Nazrah Leopolis said...

my prinsip nak move on, forgive urself, don't ever look back. insyaAllah tak bad mood k?

hugs!

Anonymous said...

makji..den plak..selopeh me"reject" kekasih lamo den pun kawin mo kekasih baru..ompek tawon kemdian den tesompak mo kekasih lama kek giant senawang..adehhh..mcm nak nyuruk masuk lam ekorium..dio sket pun tak berubah...tambah ensem lak den nengok..tapi den mo laki den??? dah mcm makpak dugong daaaa..mosti malam tuh dio buek solat syukur kan hahaha

x-jiran mu, paroi jaya

Cik Kiah said...

Must be another case of, 'it's not you, it's me..'

Anonymous said...

agaknye dia memang dah ada gilerprenn kot masa duk kawan2 dengan u tu..dia cakap dia syiok tu saja la kot nak amik hati tuh...wahh...berprasangka baekkk nih..

-blue-

Anonymous said...

mak ji..rasenyer dia tkut pisang berbuah 2-3 kali. tu laa dia xmo konfess...jgn cedeh taw..tgk tu dia pun balas smpi 4 tu..jgn memain..hek3

Anonymous said...

mak jie... sy terserempak ngan ex fiance kt garden rest level 2 klia selepas puas mengoogle n fb.gatal tgn tu nk taw apa kesahnyer.. dia mcm tu gak tak berubah...tapi tak bahagia kata nya...padan muka ko..bini garang mcm singa..lain laa sy yg lemah gemalai nie..muahaahaa

NenekPenne said...

jantan semua sama
mula2 kata ceraikan i sebab i kasar
pastu kata ceraikan i sebab dia muflis..
kalau muflis apa kejadah ada gf lain?
kalau muflis, sorang2 diri jelah kan?