About Me

Sunday, December 27, 2009

(OLD) Friends (Must NOT) Reunited

Xmas is over for some...but baru semalam, we get to celebrate the proper one dalam rumah baru I.(Wehh..lu pehal Makji, celebrate, celebrate Xmas?) So, memandangkan tahun lepas I telah disindir dengan jayanya oleh beberapa anonymous-anonymous comments sebab menyambut Xmas, all I can say is that..raya cina, Deepavali dan hari Natal pun saya sambut jua masa duduk di Malaysia. Saya kan duduk dalam kandang ayam belanda...so, takkan lah saya nak menerapkan nilai Taliban pulak kan?

Kita ni gemar benar memberi peluang supaya kepala hotak kita dikontrol oleh orang. Ingat lagi...dulu masa puak-puak Bosnia kena serang dek tah sesapa (or is it the Serbians?) kita pun mulalah nak jadi champion matriarch, hangkut segala budak2 Bosnia bawak masuk Malaysia and mengutuk Serbia sehabis-habisnya. Tapi ada orang Malaysia yang susah..kais pagi makan pagi (or..ada jugak kan orang Msia stil kais pagi makan pagi kat Central London?) tak rajin pulak kita nak tolong? From what I heard, bebudak Bosnia yang kita tolong tu cam lahanat jugak lah perangai diorang..prompting such comments (obviously dari mulutku yang puaka ni) ohh..you deserved what's coming your way..

Then came the obsession with hating the Israelis. Ada yang sampai tak nak join pesbuk pun. Lehh...tapi Starbucks boleh lak masuk hari-hari kan? Susah betul para anti semitic tak tentu pasal ni.Nak kata Datuk nenek dia ex-Auswitcz ke lain lah kan? Glamour kot jadi anti-yahudi ni. Macam separuh orang putih lah...dah tak suka OBL, habis other Muslims pun kena. Kalau you nak anti puak Zionist tu, tak payahlah nak benci-benci orang Yahudi lain lak kan? Apa lah you...nak rebel...tapi tak tau punca.

Dua 3 hari ni hati ku macam panas semacam aje (walaupun cuaca amatlah sejuk nya) Ada kata-kata yang bangang dalam pesbuk yang dikeluarkan oleh kawan-kawan yang..maybe semenjak umur dah banyak pun dah jadi bangang juga.Tapi sesedapnya mulut I nak panggil orang bangang ni, pun I terpikir juga...orang yang bangang ke aku yang jahat/sombong/bongkak/lupadiri etc, etc?

Couple of weeks ago..me and my new found schoolfriends membuat perjumpaan. They said...eii Makji..you choose the place lah. Kononnya I ni kan UK veteran (kepala hotak kau) so I must know nice places. They must have a goldfish memory me thinks. I was never the outgoing one.So, although I ni dah dok lama kat sini...kalau nak cari places of interest pun I kena google dulu.3 of my friends ni is a PHD students now in the UK. (So..ingat ye Cik Adik...bukan awak sorang aje. So Kalau I kutuk budak PHD, it is likely to be this 3) In total there's 5 of them. 2 lagi kat up north nun. 2 in Reading and one kat London aje. Budak 3 orang ni masa sekolah memanglah set-set yang pandai dan famous. Apalah sangat nak dibanding dengan aku ni Kiah? But rezeki orang lain-lain. While the 3 (and another 2) dah memilih jalan hidup yang lurus, I pulak memilih jalan ke Tanjung Moktan. The first impression is always...I have no idea you're into this! Sakit betul hari I mendengar nya.

Mind you..this is not a paranoid me talking..but had I am with another me, I surely asked..when you say 'into THIS' what do you mean exactly? But I diam saja.Senyum-senyum. Nak tunjuk pandai...kita pulak tak pandai.

I just hope I never see this 3 again...and I am very sure, I am now their subject of kata-mengata, as they are to me now.

Ada pulak sorang kawan...nak buat reunion bila I balik KL nanti. Dah lah set-set ni sekarang nak panggil diri memasing tu Mummy Mama, yang sorang tu pulak dok mengata laki and stress dok kat umah tak abis-abis. I joined in their jokes..and what I get was 'ei..mulut Minah London ni boleh tahan'. I'm not sure what to make of that...aku ke bercakap kasar..or they have all now transform into Makcik-makcik perasan bagus?

Ada yang sorang ni pulak...pi kompang-kompang ala-ala merengek mintak dijemput datang kenduri.The funny thing is, dia idok le tanya direct dengan I..but spread it on her wall...dengan kata-kata mega puaka..eh..apasal dia (aku lah ni) tak nak jemput kita datang rumah dia eh?

Here I am thinking....boleh ke kita jemput orang datang rumah yang bukan kita punya? And..tak ke kau rasa yang kalau orang tak jemput tu, makna nya memang dia tak nak tengok muka kau lah kan? So, buat apa tetanya lagi?

See...I am never a big fan of friends reunited. Some of us (aku) has grown into some sort of kononnya supra-national. We hardly the 16-17 year old that we was...where we don't tolerate stupidity and think that we are the world greatest. This girl was once quite nasty to me...and when I was 16-17, when I don't really know how to stand up for myself (ke malas nak gaduh) and now..how on earth she can came up with comments like..owh..lamanya tak jumpa..teringat time-time masa kita tengah having fun kat sekolah dulu kan? Nak aje I tanya, bilanya? Kau tak ingat ke yang kau tell me off kat bilik prep tu?

I want to write more...but I nak berak pulak...

5 comments:

Anonymous said...

ciiit....potong stim betul...

continue story tau...

-ladykuween-

Mutiara said...

Cik Esah, macam2 orang Melayu ni. Dok tunjuk jari telunjuk kat orang. tapi yg 3/4 ( plus ibu jari) tala ke diri tak perasan pulak depa ni.
Ada sorang Minah tuduh saya lupa diri kawen mat saleh, dan dia dengan megah bagitau suami dia beriman dan depa dok kat UK. Tolong cari sat nak tenyeh mulut dgn cili padi.
ps. saya ni mungkin kenai kot dgn cikgu2 mrsm perlieh tu.

melovesfood said...

kesian makji kena taji dgn kwn2 lama mcm gitu.. lenkali sebelum balik (and for sure mak ji dah insaf tanak jumpe diorg lagi kan?), taji balik depa2 ni.. sedap nye mulut nak ckp eh, 10-15years tak jumpe, pastu dgn selamba buat "jokes" ikut sedap rasa perut dia.. saya pun akan attend reunion sekolah in coming march ni.. rasa nak buat reunion utk selected people je.. malas aa nak jumpe org yg mulut tak tapis and bg rubbish opinion..

aking said...

kenapa kita rasa yg sama??? ciss sbb tu lah aku dah delete most of budak skolah n budak collage...now im paranoid of accepting anyone of old friends, sbbnya? we are not even close since then....

Zsa Zsa Gabor said...

Tak penah gi reunion sekolah..takut...nanti diorg ckp.."eeii si lembut tuh blum kawin lg ekk..???"...