About Me

Sunday, December 27, 2009

Boxing Day in Oxford Street


Wehhh uols...kerana ke stress an dengan kengkawan baru terbit dari Facebook tu, dengan tak semena-mena nya, I buat plan nak pergi shopping Boxing Day semalam...boleh Kiah? (Masih kecik ati ke dengan aku? Rugi...tak merasalah kau makan mince pie, Prawn Cocktails Walkers Crisps nanti pompuan oiii) --------------->Facebook bad, or people in Facebook bad? Cam cilaka kat atas tu? Dianya yang sah-sah makan babi, kita lak dipanggil nya babi.Lanciawwww tul!

Semenjak I menjejak kan kaki tangan kat tanah UK tahun 1991 ni...adalah 2 ke 3 kali aje I pergi shopping hari boxing day ni. I ni bukan apa uols, bak kata orang Paroi Jaya, tak koso den nak bejimpit-jimpit...menyosak an nyawo yo. I rela menjadi drebar hantar orang pergi shopping dari disuruh shopping.Walaupun iklan-iklan kat TV yang sungguh menggiurkan suruh orang pergi perabis duit kat Oxford Street dan area-area yang sewaktu dengannya, I lebih rela makan koci kat rumah, boleh?

Tapi semalam...tah hapa mimpinya, I sanggup bangun pepagi buta, naik bas lompat-lompat sampai Oxford Street nun. Tujuannya, nak beli present untuk adik jantan I tu...tapi bila sesampainya I kat situ, I terus taktau nak beli hapa untuk dia...plus, kalau I belikan dia benda yang dia paling suka, maka Amma pulak akan kata...kenapalah kau galakkan adik kau tu. See...my brother tu memang feeling dialah jejaka pembawa kereta yang paling laju dalam Paroi tu. 4 tahun lepas, besday dia...I tanya, ko nak apa? Dia cakap dia nak sport rim. So, I ingat ni macam inncocent lah..jantan suka mekap-mekap kereta. So sebagai kakak yang mithali...I bayarkan benda yang dia nak tu. 2 minggu lepas tu, my auntie yang mulut puaka tu datang London, pi kompang kat I....kau ni goma nyusah kan ati omak kau. I pun..ehk..apo lak? Lopeh adik kau dapek sporim yang dio nak ondak an tu (tu dia org Paroi nak skipping sangat kan..SPORRIM kato eh) kemain laie deh...geh cilako dio membawak keto eh. Takut omak kau...(cakap ni sambil menjuih-juih mulut dia) Pulak tu my auntie boleh sambung...dio tu..agak eh..dah berlanggar sok..patah tulang, putuih palo eh..baru lah nak soda tu. (Cesss...mulut dia cibai sungguh kan...ada ke dia mintak adik aku sampai putuih kepala?)

Tup-tup...after 2,3 weeks after dia cakap camtu...my auntie yang kuat masin ni..sampai kena darah tinggi lah dek goma eh makan garam, memang my brother tu xcident. Although, idokle mati ke putus kepala....but enough to made my mom susah hati sampai tak lalu makan lah. So, sebagai tanda protest, I memang tak pernah bagi lagi dia birthday present, melainkan mobile phone saja.

So, there I was at Oxford Street...cadangnya nak beli present, kesudahnya I beli present untuk diri I senirik. Ye...in 2 weeks, I'll be 37 and dari tahun lepas, tengok orang lain ada DSLR camera, I pun nak jugak..walaupun I bukannya gheti nak pakai. But, sebagai pengidap penyakit mental yang semi-serious, the autistic side of the brain kata...go and get the DSLR.Dengan bantuan sang expert...dia tanya, Kak Ji, you nak camera jenis apa? I cakap...ok..tammo brand SOMI or KENON, nak brand yang lain sikit. And si expert lah yang tukang pilih camera tu. Ada yang besar macam mak kucing, macam tak practical pulak kan? So, I pun pilih lah yang murah, memandangkan I ni pun kedekut nak mampus. Si expert kata, memang brand I yang baru beli ni brand yang bukan jenis lap kaki macam KENON dengan SOMI tu. Kesimpulannya..camera orang Doha dgn orang Hull..adalah confirmed termasuk dalam catergory lap kaki tahap 91. Teksiiiiii!!!!!!!!!!!!!

Selepas dah masuk tengahari....orang pun semakin ramai kat Oxford Street. Ramainya orang melayu (termasuk lah I) yang membawak anak-bini masing-masing shopping. Ada jugak film director Bollywood nak buat shooting depan kedai NEXT tengah-tengah orang bersesak-sesak tu. Weiii bodoh! Ni sure nak tunjuk kat orang kampung nya yang dia dah sampai Oxford St...siap ambil footage video bagai. Dahle video camera dia sama besar dengan dia...sure dia beli tahun 1980 kan?

But all and all, I am quite pleased. Disebabkan takde orang nak belikan I birthday present, maka..I kenalah beli birthday present I sendiri. So sekarang...semua yang I nak dah dapat. Laki je takde. Soal nya..I nak ke berlaki?

8 comments:

Izuan Kunang-Kunang said...

Makji..sapa si Ong SiangMANG tu?? Gampang sungguh statement dia dengan kawan dia. CIS!!

aking said...

kannnnnnn?? dah agak dah korang berMUKAH diospod st tuh rupanya?? SOMI mak memang hebat ok sampai berDEBU uols,kau pun nka kumpul debu jugakkah??

anyhow sama kes, sapa nak belikan utk kitakan kalau bukan diri sendiri???mrasa

melovesfood said...

haa.. apa jawapannye makji? nak ke tanak? pikio masak2.. kang tak pasal2 masuk tanjung moktan kalu kawin dgn yg jenis perangai mcm hewan

Desert Rose said...

Ehhh Ong Siang Pook , harem zadeh sungguh molot cina tu wei.

Wah bilakah akan ku berpeluang melihat gambar gorjes hasil dari DSLR itew Kak Ji??

Anonymous said...

Cik Esah comel,

Kalau ada jodoh tu tak ke mana..takyah tunggu lah..nanti datang le tu..kalau tak dtg pon, being single pon ok ape..

-blue bujang-

Anonymous said...

kak aji,
happy birthday in advance =)

p/s: i hate that chinese.Dia yang makan babi,dia plak membabikan orang kan?Memang dasar cina bukit.

tinker_bell.

Hjh Esah Jolie said...

IKK , memang gampang...ingat kalau jumpa, sila baling dengan kasut stilettos you ye?

Aking..tu lah dia nya..tunggulan, sebulan dua bila ku dah fedap, maka akan berdebu lah ia.

MLF..tunggu nah?

Desert Rose..nanti aku skodeng Encik Kanda mu..merasa kau menatap hasil kerja paparazi UK ni..

Blue Bujang...mekasih noks

Mekasihhhh Tinkerbell...a'ah..babi betul amoi tu kan?

NenekPenne said...

ada laki pun belum tentu dia belikan apa2 pun...

bila dah bercerai, mcm2 nak dibelikannya even bila i kata nak buku tu, dia sanggup guna kad kredit walaupun reganya cuma RM31.00