About Me

Wednesday, December 26, 2007

The Real 'Boxing' Day

Today is the 26th. The boxing day. Dedolu kan...masa belum jejak kaki kat Elizabeth Vagina ni..ehehemmm..Regina ni, I dok tertanya-tanya, hapalah kejadahnya Boxing Day ni. Adalah ini hari yang di khaskan untuk bertumbuk? Taksub sangatkah orang UK ni dengan Muhammad Ali ke, Joe Frazier or tah sesapa lagi boxer-boxer dalam dunia ni sampai tak menyempat-nyempat habis aje Xmas, terus nak nangga/tengok boxing? Kenak/kenapa ya?

When I first came to England in 1992, barulah ku tahu apa kebenda Boxing Day tu. I was told that in the olden days (betul ke fakta ini, Hjh Leemah?) orang kaya kat England ni...kalau bagi diorang punya servants Xmas gift, harus berbondong-bondong berkotak-kotak lah banyak nya. Kaya lah kata kan...habis Xmas aje, you can see all servants go home with boxes yang penuh dengan hadiah. Tah ye tah tidak cerita tu. But masa I sampai,Boxing Day in Liverpool (LJM) tak le semeriah kat London ni...and when I moved to Sheffield, lagilah macam takde benda (or is it just me yang tak berduit sokmo nak bershopping mopping bagai ni)

In London, kedai bukak pukul 5 pagi (siapalah yang gigih nak bershopping tu) and you can see all sort of people beratur depan kedai. Heran I tau...selalunya kita dengar orang bersungut-sungut nak jadik miskin after spending all their money buying presents...tapi, macam mana duit boleh menjelma balik dalam pocket untuk dibuat perabis on Boxing Day? Ish..orang putih ni, selalu memang suka cakap they all tu takde duit...tapi dalam takde-takde duit, pub pub penuh manjang...and bila nak membeli beer berperisa air longkang tu ada pulak duit?

Well, my Xmas was great,considering yang I ni takdelah nak bersakan-sakan menyambut hari Xmas. I just like opening the presents. Seharian I macam ular sawa...I did not lift a finger. Orang itu lah yang memasak Xmas lunch (pasal I tak reti...tak kan lah I nak jamu dia meehon goreng...) I sticked to what I did best, mengemas rumah dan membasuh pinggan. I must warned you yang orang putih ni..tak suka basuh pinggan lepas makan. Lagi lama pinggan mangkuk tu duduk bermastautin dalam sink..lagi they all suka. Semenjak I dah pandai buat rumah F macam rumah sendiri (as in, makan tidur and buang air tak mintak kebenaran) I have always volunteer to do the washing up. Bukan apa you all...orang tu basuh pinggan cawan dia..main rendam..pastu dibiar kering dengan buih-buihnya sekali. Eeeeeeee.....tak kuasa aku nak pakai pinggan mangkuk tak berbilas dengan air bersih. Dia ingat kita ni bangsa Super Busa ke?

I dah tak larat nak tegur....semuanya jadik punca pergaduhan. So, kalau dah pandai nak duduk dengan orang putih, merasalah menahan hati. Sudah nya kalau nak puas hati, buatlah sendiri, kan, Makji Eton?

Orang tu suruh I tunggu makan dulu baru bukak hadiah, tapi I macam tak menyempat-nyempat pulak. Dia tanya kenapa I tak bagi Xmas card kat dia...I pun selambalah cakap...buat apa you nak I kasi you card pulak, kitakan dah dok sekali...mana ada orang bagi Xmas card sesama sendiri kan? Macam loyar buruk aje I bagi syarahan pepagi buta...I cakap, my father pun takde bagi card raya kat my mother. Last-last orang itu cakap..why don't you just cut the crap and say that you forget to buy me one...I'll forgive you. Eeeshhh..paksa-paksa pulak!!

But the whole thing is just a right smack on my face...and it is so obvious that I am just a ungrateful cow....

First, it was Xmas...orang tu punya celebration. Masa raya that day, dia suruh I balik KL supaya I boleh celebrate gila-gila katanya. Encouragement besar-besaran. Tapi bila time dia punya Xmas, aku bagi dia 2 presents aje..tu pun beli kat Marketplace Amazon.

2nd...orang tu, dah le Xmas nya tak berapa nak meriah sebabnya mak nya baru mati, the least I can do is to make things nicer. Ni tak....aku komplennnnnnnnnnnnnnn aje.

3rd, I got 5 presents. Antanya ialah pocket PC...orang tu prihatin semenjak dua menjak jadik troubleshooter ni, I selalu banyak appoinment and menjadik pelupa. The new gadget will help me to become super organise (cemanalah nak guna benda alah tu) and the CD's I specifically requested.

When I think about all this, I realised what a bitch I am. I puas sungguh mengumpat orang itu dalam blog ni...and orang tu did nothing but try to make me happy.

Keji kan I? What this day should be is..me in a boxing ring.....and become a punching bag.

(Tetapi percayalah kata-kata ku ini....perasaan bersalah ni hanyalah seketika.Bila si orang tu start balik menyakitkan hati I, maka mulalah aku akan start mengumpat dia balik)

6 comments:

Lee Novotny said...

haiyyooo matilaa love-hate relationship nih..ish ish ishhh... pe pe pun, seems like u had a better Xmas..mmuch better than the Branning's household in Albert Square! Hiks!!!

Hjh Esah Jolie said...

Haiyoo..really drama kan? I dah berbulan tunggu si 2 ekor tu kena tangkap..akhirnya terbongkar jua.

bini mokhtar said...

hik.. pstttt, mak pon tak geti guna pocket pc lah nyah! matiler main tekan jek suma button, alih2 off. erkkkkkk. akhirnya aku terima hakikat aku taraf2 nokia sajorkkkk *nangesss*

famil said...

Boxing Day 101

What is Boxing Day?

"Boxing Day is a day the higher classes gave gifts to the lower classes. Before or on December 25th people of similar class would exchange gifts to celebrate the Christmas season. Gifts were not exchanged with the lower class until the next day called Boxing Day. It is also known as St. Stephen’s Day".

Why is the holiday name Boxing Day?

"The holiday is named Boxing Day because the tradition of giving gifts of cash, food, clothing and other goods to the less fortunate were placed into boxes for easier transportation. The goods were distributed based on the family needs and their services to the giver".

kwang kwang...

Hjh Esah Jolie said...

BM, aku pung sek-sek mung la..tak gheti...pc kecik-kecik ni.Old pesen ungguh..nak yg besau telebisen aje.

Famil..hear ya..hear ya...tapi, mmg ramai org akan bertumbuk mencari parking kat sesopping komplek tu

captainlukman said...

aiiiiiiiii amk baru je dgr pasal boxing day, tu pun dari crew yg slalu ke london, nak harap kan mak ni, lagi lah tataw nates apa kan, takpalah mak ji, u bukan bitch maybe kesedaran kureng.***boleh gituh**...mak lagi lah tak sedar diri nok...langsung...