About Me

Saturday, December 29, 2007

Lari

'Saya amat menyesal menjadi Marina Chin dan menurut kata p*ki'

Ada budak umur 18 years old from Sarawak, lari dari rumah, nak ikut boifren katanya. Tup tup..hah, stranded kena jugak balik kepangkuan jalan. Ini lah bahana nya kalau berpikir ikut hati and ikut p*ki. Hamboii aku, kalau nak kutuk, tak sedar diri ni kenkadang pun berpikir ikut halatuju karipap jugak.

Bebudak muda sekarang ni tak macam kita (siapakah kita) dedolu. I for one, jangan kata nak lari ikut boifren (nak lari menda boifren pun jauh dimata masa tu) nak buat apa pun takut. If I can remember, idea nak lari dari rumah developed masa umur between 8 to 13 macam tu. Kena tegur sikit, nak lari. Kena cubit, nak lari. Tak dapat permission nak ikut kelas buat lawatan kesana kemari pun nak lari juga. Pendek kata, kalau hajat tak sampai aje nak lari...sedih kan?

But I think, being a Capricorn hence very practical, all intention perlu disertakan dengan plan-plan perdana like, kalau nak lari dari rumah

a) nak pergi mana ?
b) kalau lapar nak makan apa?
c) tau ke jalan kalau nak lari pun?
d) buatnya keluar aje pintu pagar, datang anjing garang, nak buat apa?

During my days as budak kecik, idea-idea mengarut nak lari dari rumah ni selalunya disokong kuat oleh cerita-cerita omputih or Indonesia yang mana, budak kecik yang lari will end up dikutip oleh orang kaya and kita akan dilayan oleh parents who never heard the existence of rotan lilin or rotan bulu ayam togel and cannot function their hands into giving penampar or cubitan semut api sakti yang membirukan kulit.

The reality is, orang kaya are far too busy working or bershopping to pick up runaway kids or they kids probably run away too. It is always anak orang kaya lari pada rumah because they are short of perhatian and anak orang tak berapa kaya macam I ni lari rumah sebab banyak benau perhatian from mak bapak.Mind you, the servant also play a big part spying for my parents...eg. mandi pukul berapa, dia dah buat homework ke belum...apa? dia sakat adik!!!! You'll be surprise to know macam manalah your parents boleh tau all this information bila they all tu at work, ni mustilah kerja perisik upahan kan? Celaka perisik upahan itu.

Plus you'll be thinking, anak orang kaya memanglah bangang...at that age, who need perhatian? We just need freedom to main basikal sampai maghrib without fear of kena kunci luar rumah kan? Ish..perhatian konon...

According to my mother, my little niece (she is now 9 years old) pernah membuat plan nak lari dari rumah (like mother, like daughter...mak dia pun pernah lari dari rumah tau..tapi setakat sampai kat kedai aje) Puncanya, she and her cousin brother (my nephew) bergaduh berebut the leap frog toys I bought for them (aku pun satu, cheap skate ya amat, beli satu suruh share main berdua) dalam bergaduhan tu their nenek a.k.a. my mother, terpaksa bagi that machine to the little boy, pasalnya sijantan tu kalau menangis satu kampung boleh bangun (also like his mother) maka si Kakak merajuk lah. Dalam merajuk tu, my mother saw her packing her school bag, siap packing pencil box, kaler pencil and air kotak ribena.(Motif tak bungkus baju?) My mother tanyalah, 'Kakak nak pergi mana?' Kakak cakap, nak lari. She told my mother her plan...that she will walk to the bus stop, naik bas and the bus will take her to my father's house in TTDI. (gigih tu, nak naik bus from Paroi Jaya ke KL nun) From there, she will ask her atuk to call her Ibu to pick her up.She also said that she packed her pencil case and colour set supaya si jantan tu takleh curik masa dia takde rumah.Tengok tu, dalam busy nak lari dari rumah, harus menten konsep kedekut tak nak share barang!!

My mother tanya lagi...'Kakak ada duit tak, nak naik bus kena ada duit'. She answered 'nanti atuk bayar'. My mother told us that she is so determine to run away, my mother had to call the police. Kakak changed her mind after being sweet talk by the police.

The policeman my mother contacted, according to my niece, telah menjanjikan macam-macam hadiah.Pasal tu tak jadi lari.Yang kena marah is her Mak Ngah in Twickenham. 'Lain kali kalau kau nak beli permainan untuk budak-budak ni, beli dua.Jangan beli satu, puas lah bebudak ni dek bergaduh'.

Macam mana tu, orang lain yang nak lari dari rumah, orang lain yang kena marah?



***Policeman is my eldest brother, kena suruh menyamar oleh my mother****

9 comments:

nonyS said...

hahahah...... cerita lucu di hujung tahun!
selamat tahun baru, han
tenkiu for a great blog.. penglipur lara of all sort!

Manal said...

N thats why kalau i cant give each anak sedara something for their own esp yg adek beradek, i aint gonna give anything! abisss citer....i think they RELA like that, thinking makngah ni kemut taikhidun masin, but then at least they just became as they were, doing whatever they enjoyed or pretend to enjoy.

Masa kecik pon i berebut brg mainan n stuff dgn adekberadek, n membuat tuduhan to parents for being unfair! adakalanya i pi sorok those stuff away from my adek and make them meraung. Moral kat sini,kalau nak catu dgn anak2 yg ramai, catu secara lebih bijak, tak gitew noks?

captainlukman said...

eh..eh mak ngah , kes kita serupa kan.camana tuh, btw mak dulu pun siap lari jugak tapi tak lupa bungkus DING DANG dlm poket incase laparkan, tapi tak sampai separuh jalan dah lari balik ke rumah kes nampak org GILA paling pemes kat taman mak......larikkkk


p/s: tension kan, dah lah kita beli, kita plak kene.....lain kalai jgn beli langsung

Cik Kiah Kidman said...

Don't you learn anything in all your 35 years?? kids nowadays mana boleh share2!

Typhoon Sue said...

*LOL*

ha tu la Mak ngah! lenkali jgn le kedekut sgt. Beli aje sorang satu. mana buleh main share-share. Tak best ar

i never had to share my toys with anyone, so i really do not identify with this toy-sharing thingy. It's archaic, it's cruel, it's simply impossible

bebudak kalau dah merajuk, lari dari rumah le solutionnya. i dolu-dolu pun camtu. pack baju dalam beg sekolah, pastu kuar tunggu depan pagar sampai someone datang panggil masuk. Bila mak dah angkat masuk, mula la meraung dan meronta-ronta nak pegi jauh dari situ, walhal dari tadi dah setengah jam tunggu saja tak bergerak2.

bini mokhtar said...

hihik. mak penah lari jugak uols, tapi lari dari kolej la. kene paksa buat course yg weols tanak. 2 bulan je berlakon, pastu give up lari balik rumah nenek weols. dia la jadi ejen perisik tgk bapaknda dah cool down blom, pastu baru berani balik rumah. hihi. tapi dinch salahkan diri sndr, nak salahkan cerita maria mariana bley kerr? *matiler pengaruh tv!

Dina said...

makji...citer u ni reminds me of my plan nk lari dr umah when I was about 17...

My mom ugut me..klu SPM tak dpt good results, she will send me back to umah my uwan kt rembau and potong getah. Cukup time...i kena kawin...

Meraung tak hengat time tu...siap menyimpan dendam kesumat lagik kat my mom....hehe...

Hjh Esah Jolie said...

Thanks Nonys...thanks for reading my junk tales...

Ko mmg natural born gangster Manal oii...mana boley share-share

Tu lah kan..di tahun baru ni kena perlu menanamkan konsep kedekut, tok gitu Lokmang?

Kiah..yang tak nak share barang tu selalunya anak bongsu aje..nak nak kalau dia budak TKC, lagi perangai celaka!!!

Sue, ko pun natural born gangsta...nak kata apa kan?

Aiyo BM, mung pun anak derhako gak ke?

Dina...Apo? Nak disuruh eh ekau motong gotah? Baik bernikah dgn anak Tok Undang, lagi sonang idup kan?

- guile - said...

ahahahhaha.. a funny story, lagi lagi the way you write it. bagus la nie.. boleh jadi penglipur lara.

lain kali beli toys.. macam telephone.. yg ada 2 sets. senang. confirm tak gaduh!