About Me

Wednesday, September 19, 2007

Calling Occupant The Interplanetary...CRAP!!!!

Dugaan Nombor Satu - Semalam I tak posa...well, puasa lah, tapi sekerat hari.I kena panggil masuk meeting semalam and tah macam mana, ada huru-hara pulak dalam unit tempat I bermeeting tu and my boss cakap 'let's discuss the case over lunch'.So, macam anak-anak ayam didik, we all pun berjalanlah pergi kesatu Portuguese Restaurant ni.Bila sampai turn I place order, I cakap kat waiter tu...I'm okay, I'm okay and baru my colleague teringat yang I ni posa and they all terus tak nak makan, padahal masing-masing sebelum masuk kedai dah cakap lapar.I keep telling them yang I tak kisah but berkeras jugak memasing tak nak makan.Last-last I pon cakap, okaylah..I'll eat.Maka, terkorbanlah posa I semalam.Over lunch, they asked me 'will you be in trouble?' I just said 'ahh..ne'mind...I can choose one day after Ramadhan to replace today'. My boss cakap...'that easy?'. Ye lah..apa ke yang susahnya.And after that, for the big chunk of the lunch time saw me discussing Islam with them.Terasa macam Ustazah aje. I keep telling them how I am not a perfect Muslim myself but what I believe is that what we do is within our capacity. I have had people telling me that I am excusing my guilt of not practising Islam properly.Well, I am not. Of course, the guilt of not being able to be proper Muslim is in me and how I wish I am given a greater strength to fight my demon.

Dugaan Nombor 2 - Sebelum I pergi Brussels, I dah pesan dengan MB to regularly check my emails and kalau ada feedback from Airmiles regarding our flight ticket, sila bayar dengan serta merta. This is because, Airmiles quoted me a very good rate. Tetapi...semalam baru ku tahu yang MB tak respond langsung email tu (in fact, dia tak langsung check my emails, malah surat credit card pun tak dibukak nya and now I probably have to pay the late payment fee) I am now told that my tickets is gone and I have to re book with price now fluctuate to almost £700 per person, demi nak balik raya punya pasal. Aduhhhhhhhaaiiiiiiiii....I am now scouting around, plus terpaksa makan pasir mengontact si cousin I yang I tak berapa berkenan sangat tu to ask her if she can get me a staff price MAS ticket.Her last 2 emails was simply 'I'll check' aje. Makin kelabu lah mata dan hati ku.

Dugaan Nombor 3 - My boss, si TDM yang halia tu (what is halia in English? Ni racist comment tau) dengan takde belas kasihan nya pi hantar I buat crisis management kat satu secure unit kat South London sinun tu......Is it not the journey that bothers me, eventhough I kena tukar 2,3 train nak sampai ke Crystal Palace tu.Burung gagak adalah kaum-kaum yang memonopoli area South London ni.Susah betul nak nampak orang putih.I was asked to see this rape victim who is also a nymphomaniac by nature.Again, her sexual preference does not bother me the slightest walaupun bila I baca report nya, Minah ni berkongketan sampai roboh bawahnya...I rather not elaborate part apa yang roboh tu.And as you know, I only see 'special' patient...yakni yang ada learning difficulties.Disebabkan dia lah yang menjadi punca conflict dalam secure unitnya, my boss suruh I buat 'therapeutic visit' nak bagi dia calm...and I was told of how long she has gone without by the nurses there. There I was thinking, this nympho...how on earth any nice word can calm her nerves down, considering is not 'soothing words' that she is after. But I tried. Tried and tried sampai at one point, how I wish I am anak murid Mahaguru Tah sapa-sapa yang boleh buat diri jadik invicible, and after turning into invicible mode, mahu ku cakar and bakar mukanya.She kept on saying 'Eff this, eff that....ohhh..you can tell this and that person to eff themselves'. Dalam pada kepala hotak yang tak centre tu, boleh lagi mencarut sesedap rasa kan?

Dugaan Dari Last week sampai ke 4 ke 5 minggu akan datang - SiTua yang patah kaki tu. Kalau lah tak mengenangkan kakinya yang patah tu, mahu ku racun aje makanan dia.Bagi mati terus.I don't know how I manage to sabar...and I know this is all down to berpuasa.I have not been eating properly.I have an alarm to remind me the buka puasa and sahur time. Kenkadang bila alarm buka puasa beeping, I dalam train...nak makan hapanya? Makanlah Crisps and Diet Coke. By the time I reached home, I have to attend to si Tua tu, siapkan barang makan dia sampai I sendiri lupa nak makan.And when the morning come, I realised that for the last 24 hours, I only had Crisps and Coke.Nothing else.

Moral dari cerita saya ini....I read in the Malaysian News about people yang kena tangkap tak puasa. Apa ke masalahnya tak nak puasa ni? With all the foods and takde dugaan like orang-orang makan depan you, masih tak larat ke puasa? Macam cakap Lee, people think that by being here, we may have liberty to taknak puasa pasalnya, susah betul nak puasa dikalangan orang tak puasa, and if we had opt to taknak posa pun, sapa yang akan tau kan? But for some reason, we still do and we will continue unless kalau dah nak pengsan sesangat....

Sekian....

8 comments:

Goddess Selene said...

A ah la Makji oiii.. mmg byk dugaan sgt bebulan pose nih. Sabar jer Jah. Lagi byk dugaan lagi byk pahala yedak? Hiks.. Selamat berpuasa uols & melawan nafsu..

P/s: Uols kalau susah2 u just book ur flight kat Emirates.com. Tapi mmg hassle la sket sbb kene transit Dubai 3-4hrs. Tapi mmg murah mak dah check dlm £470 (inclusive taxes)

Hjh Esah Jolie said...

dah check dah Makji..sik jumpa..semuanya above 600....

Goddess Selene said...

Aiyooo makji, mak check pon dah mahal... Last 2weeks kan mak check still murs2 lagi dlm £470... Erkk canne nie uols? Mak rasa price gone up sbb hari perayaan kot? & ramai org nak balik Mesia?

Next time uols kene book well in advance.. May 3months before mcm tu? Then boleh la dpt murah kot? Uols, nnt kem salam kat MBs taw...

Hjh Esah Jolie said...

Ni semua salah dia lah Makji...main wii tak habis-habis...geram taw!!!!

Manal said...

May Allah ease ur efforts....(dengan suara lunak skali...)

tokasid said...

Salam makji esah;

Aku simpati dengan hang tentang tiket belon nak balik Raya. Mungkin tak dak rezeki nak balik taon ni kot. Sebenarnya, benda2 macam ni kita tak boleh harapkan kat orang,walau sekamcin mana. Lagi kamcin lagi tak boleh harap. Kalau kita sound depa, nanti sampai gaduh tarik muka macam asam boi pulak.

Hope nasib you akan lebih baik utk cari tiket. Susah2 sangat buat rakit dan pakat dayung ramai-ramai sampai Mesia tak muleh ka?
(Jangan marah ahh...korang pahala posa)

Hjh Esah Jolie said...

Thank you, Manal & Tok Asid

Halamanku said...

Kesian, harapkan pagar, pagar main Wii. Kitak “culik” Wii ya balik msia kelak, then hadiah kat kamek, ok? hehehe....