About Me

Tuesday, September 25, 2007

Am I A Successful Malaysian?

I need to take my mind of things. Some of the people that I see (forced to see, more like) is a sex offender that violates the sexual privacy of any living things; man, woman, kids, babies, banana...

It is not easy.When I have resume my regular session with that Pay-Doh, the image of Nurin in that operation theatre keep flashing.Her bruises was vivid.I can't concentrate at all however, with kuasa tuhan (patut ke dimasukkan element syukur kepada tuhan in my case?) I endured that 40 minutes. I managed that with a silent prayers in my heart, but instead of praying as it memuji nama-nama tuhan...my prayer to this paydoh was 'mati kau,mampos kau, babi, celaka...tooott...toot....'

Okay lah...too depressing.The poor girl now has gone to a better place, orang yang hidup teruskanlah hidup.Orang yang kerjanya memprotect the nation, buatlah kerja betul-betul.Takyah lah nak gi tangkap makbapak Nurin tu.We often expect our nation to be the sympathetic and empathetic one,police and politician included.It just suit them when the feel like to change their brain tune to westernised thinking.

I got a phone call on Monday, from a representative of one leading Malaysian newspaper. He was polite enough to tell me how he got hold of my mobile number, considering aku ni takdelah campur orang Melayu sangat or puak-puak di Bayswater tu. He asked me if I like to be featured in the Malaysian paper, in their new segment. Yeppp, they're interviewing a successful Malaysian living abroad.Whaaaa?

If only I kaki glamour cam Khairy Jamaluddin, maybe I'll jump at the first opportunity tu pakai baju liplap ala-ala Kak Melah and ber pose-pose pegang award Sri Angkasa (ada ke lagi award ni?) keluar sok kabar telling nation how sucessful I am? But think again, hapa yang sak-ses-pool- nya aku ni?

Education wise, nak jadi lawyer tak lepas.Failed pulak tu.Okaylah..ada double degree...tapi, ada jugak orang lain yang belajar and dapat degree,master,PHD, atuk,nenek yang tak keluar suratkhabar pun.Dapat degree that day pun rasa cam nak mati.

Careerwise? Successful one? Orang jual ubat pun lagi successful. I am so fickleminded that it took me 30 years to decide what I want to do with my life.My job now is my longest.

Lifewise? Bercinta 10 tahun pun kena tinggal and bila dah settle, dapat pulak orang yang perangainya mengalahkan celaka (same here!!!) Apa yang boleh dijadikan iktibarnya?

Role Model? For what? For a malay? Read my previous posting.I am only good at kutuking. Professionally, nak emulate apa? Religion being? Waduhhhhhhhhh!!!! Not only that I can not fit in the successful Malaysian category, successful person pun belum tahu lagi.

My answer was, thanks but I don't think I can.There's plenty of Malaysian, bang oii. The abang asked me again if I want to be featured in 'Salam Aidilfitri From Oversea', something like that, again, takyahlah bang...if I am a plant, my roots is already hardened, dek lamanya tak balik-balik kampung.

I told JT about this, bila aku 'dating' buka puasa dengan dia semalam.Wah..wouldn't you like to know, Kiah? Nasib baik ada this story, at least it stops him from blabbering away about his wife. Tak kuasa aku, mengutuk bini dibulan puasa ni, sambil makan ayam.

P/s Kiah, cakap kat Ustazah Munah, adiknya dah tukar mobile phone number ke?

9 comments:

Lee Novotny said...

Sujudssssssssssssssssssss!! Successful malaysian!!!! Tu diah, kau ado?? Non Ado!!!

Mak tabik spring lah..sbb mak ni pun bukannya successful pun.. kerja pun bukan high flying job pun.. pastuh kalau feature dlm akhbar.habislaaa semua rahsia kena korek bagai..ishh ish..mujur hoh?? BUT uols kan elok hidup uols, so, I think you should go for it darling!

Bukan aje your family yang vangga, kengkawan uols ni hah pun akan tumpang vangga :)

Well done lah!

p/s mak pun malas nak masuk Salam Aidilfitri tuh..kang tak fasal fasal cari nahas pulak!

Hjh Esah Jolie said...

Ni, pasal tak nak carik nahas la ni, Hjh Leemah oii..manalah tau, nanti ada pulak Ah Long ke, kekasih lama ke carik I..kan ke naya.Elok-elok dok diam, tiba-tiba femes cam Nuar Jen, camno?

Goddess Selene said...

Hamboiii glam makji oiii masuk sot kabar! Mak rasa at least kan uols jadi contoh la kpd mereka2 yg mcm mak nieha yg takdok kerjaya kan?

Knape taknak hanta salam aidil fitri uols? ala greeting free githuu kan? Glam la jugak. Hiks..

P/s: Kann?? diam2 rupa2nye dah berbuka pose dgn JT? Any breaking news? Hiks

Hjh Esah Jolie said...

Oihh..tak kosser la I,Makji oiii. Kang, puas nak kejar glam, jadi nahas lagi ada.kalau setakat gamba kuar sot khabar ucap selamat hari raya, takpelah..sekian mekasih (hamboii..takburnya)

Kan? Dlm benci..tapi berjumpa gak.Nantilah..malam ni I hapdate.MB gelak guling2 baca entry ikan emas dia tu....muahahaha...

Cik Kiah Kidman said...

Eh ko memang successful msian apa? Kan ko mulut puaka ngalah Ju-On takde sapa boleh challenge?

Diam2 bukak pose ngan si tembam tu ye?? Hapdate, jgn tak hapdate..tapi apa kata ko sebut2 gak nama Makaji Leemah dlm entry ko tu..nanti dia tuduh pulak aku bolot semua kasih sayang ko pulak..hehe.

Aku rasa adik si ustazah tu tak tukar no la, she came back to msia for several weeks. Ni dah balik sana balik dah.

elviza said...

Esah,

You are being modest and yet so classy lah! Chewah!

On a more serious note, you got to come home more often friend. Home is where the heart is - so they say.

Anyway, thoroughly entertained reading this posting. Tenkiu

elviza said...

Hah jgn buat2 lupa, sila update acara berbuka puasa dgn JT.

Sorry, lupa nak cakap tadi

Lee Novotny said...

Kannn Kiah??? Mak hampir hampir dos nak terasa hati ngan uols...kang asik sebut nama uols kang mak hengat dia buat affair ngan uols plak!!! ishhkkk!!!

tokasid said...

Salam makji Esah:

Wah merendah diri nampak makji Esah.
Orang ni ada 2-3 jenih- ada yang sakses tapi nak low profile, ada yg hampeh tapi nak seantero dunia kenai dia( jenih ni nanti akan call newspaper atau TV stations utk interbiu dia), ada yang hampeh dan low profile(memang patut le kan), ada yg sakses dan suka dunia glem-glem.
Ada yang sodar diri ,ada yg lupo diri.

So kita masing2 tengok diri sendiri dan decide kita jenih mana. Makji Esah dah decide diri dia yg mana so dia tolak pelawaan TV dan sothabaq.
tapi kan Makji Esah, kalau masuk paper, adik badik kat kampong yang akan rasa glemer....