About Me

Monday, July 08, 2013

Happy....Happy Lah

Ada tak orang tak hidupnya sokmo tak happy?

Ada you. Sangatlah ada. Kadang2 situation orang tu sangatlah deceiving. Ye lah, kat pesbuk dia advertise kesempurnaan hidupnya.We should now call FB a free life advertisement, kan? Tapi..sila salahkan FB lah uols..sebab nya depa tanya...what's in your mind gitu. Kalau dalam pala you ada...boss ku adalah jelmaan puaka syaitonn nirrojim, how else can you put it in expression?

Ada yang advertise, betapa perfectnya dia dan agamanya. Mempunyai sifat Qana'ah pada tahap tertinggi gituh. Kita yang hidup serupa maksetan ni rasa kecik lah sangat. Sometimes, seriously I akan terasa. Terasa betapa...kurangnya I meng advertise ibadah-ibadah I (yang ekceli...ala-ala hidup segan..tak gak mati mati)

Ada yang advertise..betapa bahagianya mereka dgn swomi dan anak-anak. Wahh...pergi holiday jenjalan pegang tangan dgn Encik Asben. Wishing Encik Hasben ayat-ayat chinta. Nak communicate hal dalam rumah pun tulis kat Encik Asben punya wall ---hello sayang, kenapa tak jawab phone you??? Gitu uolsss. Cam lah takleh private message kan? Atapun, mungkin message disebaliknya nak bagi tunjuk kan sesapa kat dlm frenlist lakinya yang..hey, I am the WIFE so back off or, nak bagi mark kat swomi nya yang..you think I can't make a scene? Gituhh. Everything is for public information supaya orang tengok lah...there is something there...like kasih sayang..walaupun interpretation tah hapa2... orang macam Cik Kiah kan yang sokmo kurang kasih sayang tu haruslah sentap sebab takde swomi nak cari2 dia publicly. But hey...thnaks to me, at least frenlist mu taw yang kau tu hot hot stuff gak kannn?

Ada yang..tak yah susah2 nak tulis apa dia buat hari-hari yang membahagiakan..dia published scrapbook dan berita bergambar saja. Beli henbeg kat mana..mana dia pergi, mana dia makan..ohh segala-gala nya lah!

Happy sangat kehidupan mereka, nampak gaya nya. The underlying truth...hanya dia aja lah yang tahu kan?

Nak Iah I berdiskus sikit pasal hal 'happiness' ni. Ye lah..happiness has different interpretations to each its own.

Some of us want just simple things in life. Some of us...wants just everything. But we sure want something.

Ada orang tu..hanya menunggu 'pinggan' nya dipenuhkan. To the world..she has everything. Well, maybe not all...but sebagai manusia biasa, standard kita pun mesti ada limit. Ye tak? Kadang-kadang kita selalu harap kebahagiaan tu datang kat kita dan dipersembahkan kat kita.

Ada yang tak happy dgn bini. Tah hapa yang tak happy lagi dgn bini yang cantek macam Natasha Hudson, anak-anak yang tak berapa buas dari rimau kat Zoo Tepen tu, laki bini kerja okay..idoklah si bini tu hanya berfungis sebagai pemegang debit card aje keroje nya. Tapi..tetap gak dia pi ngadu kat gadis-gadis kat opisnya bertapa hidup nya tak bahagia. How the wife didn't 'get' him. Bila kita tanya kat dia..have you talked to your wife? Udah katanya..but nothing changed.

Then about a bini yang jugak tak tak berapa happy. Selalunya pompuan yang tak berapa happy ni (not all ye..not ALL) opted to be SAHM tak pun SAHW. Takpelah..laki ko kaya macam laki Baby Ezurin, ko habis kan jelah duit nya. Kalau tak you, siapa lagi, ye tak? Dah dibagi rumah besar, kereta, duit pun masih tak happy.

Dua tiga menjak ni, I mmg dah tak berapa happy kat opis. Pressure mmg banyak selepas ekonomi UK jatuh, dgn Encik PM nya sesuka jiwa raga memotong bajet sana sini. Orang yang kerja public servis cam I merasa betul tempias nya. Bila bajet dah kurang..tapi kerja tetap gak kena dijalankan macam biasa..beserta expectation, jgn ngabiskan duit negara banyak2. 

Ada servis yang mmg langsung tak boleh di compromise..tapi manakan Encik PM tu tahu, kan? Walaupun dia dulu ada anak yg cacat dan tahu cemana susahnya nak jaga kebajikan budak tu. So anak dia pun dah mati..maka dia lupa lah kat anak2 cacat orang lain.

So yes, I tak happy. I sudah cakap dgn Boss semalam betapa I rasa...the big-big boss macam nak perah tenaga sangat. The conversation lead to pengakuan hati ke hati lah sangat.

Depending on your current situation, your definition of happiness may differ. I always thought that the reason of me tak berapa happy is that sebab I jauh dari orang2 yang I sayang. Thinking deep, the relationship is actually made better because of the distance. Duduk dekat pun akan bercakar walaupun I ni taklah bangsa mencakar.

I selalu cakap dgn patient2 I yang sokmo tak happy tu yang bahawasanya, yang boleh membuat kita happy ni adalah kita sendiri dan yang boleh membuat kita tak happy juga adalah diri kita sendiri.

You can have all the things you wanted and need and can still be unhappy. And of course you tak tau apasal lah you masih tak happy walaupun macam2 dah dipersembahkan. Easy way is to salahkan orang lain padahal you tahu you tu adalah punca nya.

If there any counselor or psychologist reading this, you will agree that in that private room of yours...you meet and listen to this selfish lot who never seems to be thankful even  with the smallest joy in life. Nak aje kan..you cakap dgn diaorang, eh kalau ni pun tak happy tu pun tak happy...gi lah mati. Oops.

I really cannot fathom how people cope with their own grandeur delusion because, unless mmg mereka tu cacat otak, they must know that this delusion is not solvable/treatable unless they start appreciating their own weakness and deal with it.

They will often tell you that nobody understand them. Kalaulah kucing depa tu boleh bercakap dgn depa, kucing tu pun tak memahami emosi depa tu. Truth is, kau sendiri pun tak paham apa masalah kau, bila orang try to knock some sense into you and it doesn't sound right, maka secara automatic nya orang tu tak  kan paham masalah you.

Apa boleh kita buat? Tak de apa. Orang yang sokmo tak happy ni akan mencari happiness nya sorang diri. There's risk of losing precious things, voluntary and involuntary ---your loved ones got fed up and had enough of trying to please you.

Keep finding happiness. It will come sooner or later, with a price.  Either that or just try to snap out of your unhappy delusions and get on with it and make peace.

Posting ni tidaklah untuk menyindir siapa2 ye. Is it just a friendly reminder that sebagai manusia yang tak berapa kuat, kita perlu insaf dgn nasib kita. If your nasib is good, bersyukur. If not that good...make it good.

***(Then there be, oii..u ingat I ni tatau bersyukur ke??? Syukur ni besar pengertian nya. I am looking at my mother for example.Bad,bad things...but her thankfulness to life, even in the face of adversity, she is as graceful as ever. I can only wish to inherit that spirits)***

2 comments:

Makcik Kerabu said...

i was bad girl~ tapi bukan menjual diri yach..(just melepak with orang yang lebih berada sebab tak suka memerah tenaga menolong my parent sepanjang masa..well i need a break too ~ after awhile bergaul dengan mereka ini tidak membawa kita kemana selain dari sikap ingin mencapai standard tersebut) becoz i tak happy with my life, tak happy with my parent poor living but after sometime still bersyukur, dulu how i wish i lahir dalam kalangan orang berada but as time goes by i valued what we had n now alhamdulilah tru kesusahan dan rasa tak happy itu i try to be good or at least try to make everything goods. alhamdulilah. i feel blessed. thanks to ALLAH

Makji Esah said...

Makcik Kerabu,the message intended was...kalau dah tak happy, buat lah sesuatu. Kalau dah buat sesuatu pun tak happy..maka carilah kedamaian dgn masalah tu. Jgn dok miserable manjang pastu menyusahkan donia gitu. Good that you have now made the peace. I am sure that wasn't easy but hay hoo...you came out well :) Syukur