About Me

Thursday, November 12, 2009

Update

I have a specific reputation in my workplace. From what I know, it is me and two other colleagues of mine.And from what I know, it is good. Good for others...and not all the time, good for me.

I start doing what I do now since 2002. I thought I am a late starter....but my colleague (at that time) is far, far older than I am. Their credentials scares me. Majority of them have worked in top Mental Health institution and sees terpeleot people day in day out.

Mine? The highest achievement in my life is CIMA from LSE and my encounter with learning disable and mentally incapacitated people is either at MRSM, Jabatan-jabatan kerajaan, one Makcik mereng in Terachi called Saadiah (tatau hidup lagi ke tidak...but we fear her when we balik kampung) and my eldest brother. As for my eldest brother, he is born normal...but as and when he pleases, he will act mentally disable thus menyakitkan hati ramai orang. Pun begitu, dia tu abangku and bak kata orang....air dicincang takkan putus. I wish I can cincang him when I am angry. Let him putus for a while and alike ekor cicak, he come out alive and new.

So berbekalkan kelulusan yang takde mengena and sedikit training sebelum masuk kerja, I was assigned 5 ADHD and severe autistic case.5 of them was sectioned under Mental Health Act walaupun takde specific mental illness, masing-masing tu dah pernah terajang orang, self harm and menjahanamkan harta benda awam dan makbapak mereka, and tu lah pasalnya masuk sepital.This 5 jahanam is due hospital discharge and boss I masa tu, letak file diorang atas meja I dengan notes yang paling cilaka...They are now under your care. Please provide comprehensive care plan and ensure 24-7 supervision in the community.So, good luck.

After 2 years....5 jahanam tu dah kena discharge from my care permanently and....deemed suitable to live independently in the community.

How did I do it? Honestly....I don't know. I must have a natural disciplinarian talent and doa-doa mak bapak. Allah must have love me so much that I never once, patah tulang or pecah hidung whilst working with them. (and juga berkat doa halau anjing summum bukmumm tu)

After that cases in my way selalunya watak-watak antagonist dalam cerita-cerita Roman. Worst one was that paedo guy.But alhamdulillah, all was well. Like other people, I do suffer from setback, when some people die and left me wonder, have I not done enough to save them?

So I received a phone call from my 2nd Boss today....so she conveyed message from the big Boss CPB (the cow who gave me warning letter and all that offensive emails) katanya...Makji, you kat mana tu? I cakap kat dia...eh, I kat tempat kerja lah (dalam hati, ko hengat aku kat Disneyland Paris ke?)

Makji...Boss CPB suruh I call you. Katanya ada urgent transfer from Unit B ke Unit C. (I pernah jadi Manager kat unit C ni) I tanya...siapa pulak yang nak kena transfer ni?

They told me this young lady terpaksa di transfer because apparently she had been stalking unit B's Manager, doing collage of her picture on her walls, leaving threating message on her phone and few other things yang kalau orang lain dengar mau terjatuh seluar dalamnya. From what I was told, Manager and Deputy kat Unit B tu dah pergi stress leave and semua staff kat situ dah malas nak datang kerja disebabkan pompuan ni. So Boss CPB cadangkan si pompuan jahanam ni to transfer pergi Unit C and I telah diminta dengan serta merta tinggalkan semua kerja I sekarang and uruskan respite care dia. Boss CPB kata kat 2nd Boss, Makji Esah will be perfect for this job.

What my bosses didn't know is that semalam...Manager unit B tu telepon I nangis-nangis...katanya dah tak larat lagi nak bekerja dengan puaka tu. Katanya dia dah report pompuan jahanam tu kat polis tapi pompuan jahanam tu pandai pulak berlakon depan polis. Bila I tanya, kenapa tak suruh polis tangkap dan section dia? Manager unit B kata, macam mana nak section, kalau psychiatrist tak approve? So I pun bagilah moral support kat kawan I si Manager Unit B ni...and cakap kat dia, sabarlah. Use this time off to relax and de stress.

Only to be told today that pompuan jahanam tu akan dihantar kat I.

I cakap kat 2nd Boss...I banyak case ni...and with my workload, macam mana I nak concentrate kat si gila tu. I reminded 2nd Boss that reading history pompuan gila ni, tak pasal-pasal aku pulak jadi her next target, apasal tak kasi kat staff jantan aje?

2nd Boss pujuk-pujuk. I hentak-hentak kaki (of course 2nd Boss tak nampak..sebab dia dalam telepon)

I cakap...Okay lah. Send me her file. 2nd Boss...ohh, you're star. I really appreciate this.

Dengan macam cilakanya I jawab...it's not like I have a choice, is it?

*********To all nice people out there....please pray for me. This is so not easy.*******

24 comments:

Anonymous said...

moral of the story nya - lain kali kalau nak hentak kaki hentak je depan2 dia, kalau dia tak paham jugak, hentak je kepala dia terus hahahahaha...ok tak nasihatku ini??

yatie

katrin saloma said...

hi esah, the witty stuff about your brother and ekor cicak really had be laughing in stitches. :))
betol la tuh kan..ekor cicak bila putus akan tumbuh balik..hahaha.

btw, good luck with the pompuan jahanam. sila sekeh kepala dia on my behalf..hekkk

[danial][ma] said...

hej! hjh.esah...you can do it! malaysia bule! ooopppsss...gambate!

Lobai said...

Best of luck Makji! Moga Makji terus dlm lindunganNya.. ameennn. Pengalaman telah menambah keyakinan Makji. Teruskan dan mantapkan lg keyakinan itu.

Ayda said...

hj esah........ I dah doa utk you... semuga Allah panjangkan umur u, lindungi mental dan physical dari org yg mental nye tak sihat itu.... amin

BA said...

gud luck ok!!~



mental note: jgn lupa apdet details. kalau bleh kopipes gambar. hahah.



BA.

Justiffa said...

Salam perkenalan makji.. akak doakan si minah tu tak suddenly turn your life into living hell (scary gile..terbayang2 hannibal, gothika etc). good luck k.

ladymarko said...

Gulp! Makji, I wish you all the best and pray for your safety. Sabor ye, makji...

Anonymous said...

mkcik saadiah xdo kek terachi. tp ado laie satu mkcik gilo namo maheran. rumah no 79a, kek ujung jln nun.

kem slm kek mkcik tu suh pi mampos cpt.

Otak Delusi Pelita said...

Nape Kak Esah Unit B tu lagi teruk ke??

Manal said...

Errr....boleh demand higher pay tak if like that and get higher claims?

Makji siap2 la yea contingency plans...hopefully she'll be exhausted of all her "evil" tricks and doings sooner than we hope so abang2 and akak2 polis can take her away.

Pastu makji boleh demand coti lama2 sikit

Cik Kiah said...

Akukan kenangmu dlm doaku..

La Diva said...

be cafeful acik han! suh je dia rilek main farmtown! hehe

Lee Novotny said...

Yes makji, uols can do it and be sure, we are so proud of ya...memang hang ni kuat membanting tulang laaaa *HUGS*!

p/s tetapplah noh terpeleot jugak yang kuar :P

Anonymous said...

hi makji..

i told u before..u are a good person indeed....very transparent about urself..jgn risau, makji..u can do it..i'll pray a lot for u..chaiyok!!!

-cikjoyah-

aking said...

gini lah makji, mak mmg suka the way u talk honestly, lemah lembut, tapi penuh bermakna dan sercastic lite-lite pun org tak terasa....so uols mmg boleh buat punya

apa lagi post CPB tu patut kau yg ambik, bukan pempuan tuh**ops**


sapa sokong???

cik jijah said...

i buat solat hajat spesel for u nih.. muga2 u dijauhkan dari kesusahan dan dilindungiNYA.. aaminnnnnnn..

Anonymous said...

sy sokong!!!

mak aji baca jew byk2 summum bukmum tu ek...

gud luck mak aji! i know u can do it.

...ain...

OOD said...

Pukiri Pukeneng
Beghokek doa
Bagindo ali
Pudopan Pubelakang
Ateh bawah segalo

Kau elok2 lah yo, dagho..
Nak ngelak kono santau, kau langkah makanan dulu, baru tolan
Kok dio jogil mato kek kau, kau topok tanah, soghu namo den tujuh keturunan, ludah kan kek ibu jaghi kaki dio, bolah kighi, malam jemaat kliwon, maso kau uzur. Elok lah nanti tu.
....

Hjh Esah Jolie said...

Yatie..klw aku hentak pala dia, kang aku pulak yg kena charge ABH boleh? Pastu masuk lokap..

Katrin Saloma..sekeh pala dia? I would have love to...but, undang2 kata tak bleh..maka aku hanya boleh menyekeh ala telepathy aje..

Thanks Danial...

Lobai, Ayda & BA...mekaseyyy....tapi takleh kopipes gambo la noks...confidentiality policy gittew...

Mekasihhh akak Justiffa...& Lady Marko

Anon...oohhh..Maheran namo eh...anak eh Saadiah ko?

ODP..mana-mana unit pun teruk..tapi Unit C dah calm sikit. Kan ke ex Manager nya garang?

Manal..I have better plan...to become gila myself and claim disability benefits..hehehe

Kiah..ye ke?

Wawa...acik main Cafe World skang ni...

Lee..harus lah noks semua yg terpeleot.

Cik Joyah..aku amat menghargai nya...

Aking..sarcastic lite-lite nah? Bila mung nak maghi ni? Meh lah berdiskusss...CPB mmg celaka besar

OOD..satu kojo lak den nak meludah teh kaki lak kan? Po lak dikoba dek org keliling? Hehehe...yo lah..den ngikut.

life is ... said...

YA ALLAH... sorry makaji... baru ada masa nak buka ur blog... doaku mengiringimu di mana jua dikau berada...

If I am in ur shoes, dah lama jadi one of the patients gak....

cinabeng sungguh minah yg transfer u pi... iskh... dah la u susah2 comfort dia, then back stab u lagi... arghh... moga2 dia terus dihantui oleh patient dia tu di mana jua dia berada...

Sabar ya makaji.. mencari rezeki yg halal, dah la jauh2 dari family, memang mencabar... take care ok

famil said...

semoga mak aji dapat mengharungi cabaran ini.. kitaorg ada dibelakang menyokong penuh!

Iron Butterfly said...

Good luck Makji!!! I know you can! Makji kan hebat.

And oh wow. You actually have CIMA?? I didn't think someone who did law wld be interested to do CIMA. Can you tutor me Financial Strategy please please pleaseeeee.... It's my 5th bloody sitting. Arggghh...

Anonymous said...

LSE ada CIMA? Since when? Bila Makji grad?