About Me

Saturday, November 14, 2009

Saturday Thoughts

I have been wanting to write about Din and his tragedy. But on most time, I think I shouldn't since the case is on trial...and since dia pun dah mati kena bunuh,so macam tak baik lah kan?

I am not a professional writer. Hati tu ada, but janji-janji manis dengan diri sendiri nak ambik course creative writing, belajar berenang dan bermain piano, tinggal janji-janji manis. (Pun begitu..saya telah merepairkan reputation saya sebagai penjanji manis 210 karat dgn budak pandai ittew...so in between saya dok dendiam dalam bilik main game pesbuk, saya tetap melayan tetamu kat mansion saya yang sebesar bontot ungka menghadap Richmond Park...fuhhh tanak kalah ittew)

So..back to 'I'm not a professional writer' line. So, disebabkan tak professional, I do not have writing ethics, apa yang boleh tulis, apa yang takleh tulis...kecik ke hati orang yang membaca nya etc etc. But I think professional or not, asalkan saya tak ngumpat Tunku Muhriz or bercerita dalam blog things people tell me in confidence, maka...tu lah bahan blog yang takde moral ni.

Back in 2002 my sister sent me stuff from home via her flight stewardess fren. Memandangkan flight stewardess ni pun budak Paroi Jaya and kira family fren jua, aku dengan muka takmalu pi pesan kat dia, oii, boleh tak ko songlap Mingguan Malaysia for me since her incoming flight tu hari Isnin.

And I pun macam dapat makan roti jala gittew bila dapat baca MM yang didatangkan (curikan) khas oleh Malaysia Airlines. Only to get shock to see a familar face on front page.Kalau berita dia dapat pingat dari Agung ke or invented portable pharmacy ke okay lah jugak kan...the news was, he was found dead. Iya NBNS....kat longkang besar belakang tempat kita makan satay and minum vodka asam boi tu...(sure berantu lah longkang tu)

Reading the detail of the news, the gruesome discovery dengan jari yang putus and body yang hangus, I soon remember his fiance yang masa tu dah pun jadi bini dia. Cemanalah agaknya dia sekarang...

I told MB. Of course MB tak kenal siapa si Din ni because masa ni I sungguh muda remaja pre England,so manalah I kenal MB lagi kan? I told MB, I kenal this guy and my first thought was...kalau tak dia nasib malang terjumpa psycho killer or maybe dia dah kacau bini or gilfren orang and he must have upset someone crazy enough to inflict the pain on him.

I followed the case religiously...and my suspicion prevailed. However bad he was, this should not have happened.We were moving in the same circle before and he has quite a bit of a reputation. I remember him skinny and charming. He speaks as if he was god gift to women. But all confident and charming men are like that kan?

It turns out that...yes, he upset someone by making lewd proposition the person's girlfriend. Details of the event leading to his death, enough to upset every man. Din had badly misjudged the severity of his cocky-ness, if I may say. And he ended up in the longkang...lifeless.

The girlfriend in question, is a good looking, paper flunking and moonlighting GRO student. I think it is fair to say (kan Kiah?) kita orang pompuan ni..kenkadang ada jugak kena propose macam-macam dengan jantan mega gatal.Nak nak atas kapalterbang, jantan nak mintak macam-macam, janji bulan bintang, selling off himself tall (tapi tak sedar diri naik Economy, boleh?)

Some proposition can be flattering...nak nak, boifren sendiri depan mata pun nak ajak tengok wayang macam nak ajak pergi haji, but jantan lain yang takde kena mengena...sanggup going out of their way to please you (and them)

The girlfriend was one of the main suspect and was acquitted but was offered to stand trial as a prosecution witness. Macam sial...if you asked me.

Why? Kalau bukan sebab dia yang

a) Melayan (ye lah..kalau takde angin, takkan orang kentut kan?)
b) Merengek-rengek kat boyfriend kata..ada orang kacau dia
c) Paling teruk...challenged the boyfriend to prove a point... (dengarnya dia pi cakap kan boipren nya..where's your balls? Why aren't you doing anything?) Dah tahu boyfriend macam ada angin baran sikit

So, I bet she wish that the boyfriend's balls is safely tucked in her gob so that takde siapa mati and takde siapa nak kena gantung. So, on yesterday's news..the boyfriend and his partners in crime, was found guilty and is off to gallows.

So, who is the real victim here? Yes, the boyfriend.Din dah tentulah nya dah mati..dengan anak-anak yang dah takde bapak. Yes, Din may have made mistake cost him his life and the boyfriend? Having to live with his stupidity menyahut cabaran tak berhemat gf dia and to have blood in his hands. I don't think he takes pleasure in this, at all.

And what happened to the girl? Scot free. But I am sure...she is suffering with her conscious.

Let's just do this the normal way.

1. Kalau you tak pass exam, dekat 3 kali pulak tu, what does that tell you? Tukar course and maybe take a break and re sit when you're ready.
2. Kalau dah bongok exam 3 kali tak pass, one night stand offered by your lecturer to guarantee the success in your appeal, will not make any difference. Maybe, just maybe..kalau dah final year...and you desperate to pass your paper or else face financial ruin, and if lecturer ada iras-irsa Anuar Zain...meaningless sex is worth (is it?) the shot (tapi, ini bukan encouragement dari saya nah?)
3. Kalau jantan miang (unless dia kaya macam Sultan Brunei ke, Dato' K ke, abang K ke) and hanya lecture biasa lak tu (again, no offence to academician out there) yang dah berbini and beranak start menggatal dengan you, best thing is jangan layan. If you have the confidence, maybe tell him stuff that put him back in his place or kalau puaka tu tak reti bahasa sampai ke tahap harassment, report pak polisi aje.
4. Fair enough you want to tell yr boifren...tapi kalau dah tahu boifren tu ada saka rimau akar yang boleh meradang dengan sekelip mata, janganlah kau menyimbah petrol kat daun kering lak kan?
5. To men and women, cockyness won't help. Kalau orang datang jumpa you cakap jangan lah kacau gilpren/boipren dia...jawablah dengan ikhlas nya. Kalau you betul2 syok kat partner orang and you tak bertepuk sebelah tangan, tell them the truth. Jangan lak kau pi cakap...elehh...pompuan mana-mana and bini orang pun aku boleh pinjam, ni kan pulak gilpren kau. Tak ke mengundang samurai dan bom petrol tu?

To the boyfriend, I hope you succeed in your appeal and get a lighter sentence...
To Din's family, Mawar and anak-anak...Al Fatihah

To the girlfriend...I hope you're happy. For he who have loved you so much to kill and to be bertrayed.

8 comments:

La Diva said...

pssttt.. puan mawarni tu lecturer iols kat uni dulu! haha

pastu kan, arwah tu kan, kawan baik ngan sorang lecturer masscomm yg miang nak mamps walopun dah senja-stok pakai jantung bateri ok!! - dia ni ngorat weols masa kat uitm dulu. geli geleman aku dibuatnya!!

what a small world eh?

cik jijah said...

jap.. betul kan mak aji? duit & perempuan.. 2 benda nih memang boleh buat org kill2 die2 mcm ni.. haihhh.. paling kesian kat anak2 si arwah.. ish ish..

aking said...

sapa si din tuh? diva parits mrasa sexplain....

Hjh Esah Jolie said...

Cik Diva..oh ye ke? Mawar tu punyalah berhemah tinggi lemah lembut kan? Tapi lakinya yang cekeding tu? Baik camtu pun laki main luar lagi...cissss.

Cik Jijah..macam tu lah kan??? Kesiannn

Aking..tu lah..dok jalang pegang tangang, sokabar takmboh baco..larikkkkkkkkkkkk

Anonymous said...

beshhh laaa mak aji nie....slalu hupdate...mcm dpt sedas estcy lak..
hek3

...ain...

Anonymous said...

ni baru satu kes lecturer menggatal dgn students, yg sebenarnya banyaaaak lagi kes macam ni jadi, cuma belum sampai bunuh2 je lagi...dolu2 masa i study pun ada sorang kawan we all ni, haiyooo tersgtlah gatalnya dok pegi ngorat lecturer yg dah botak berbini bagai, la ni dok tahu le apa jadi dgn pompuan dgn lelaki gatal tu...

yatie

Hjh Esah Jolie said...

Thanks Ain...

Yatie...wooo, gitu pun ada ke? Nak pass exam kot. hehehe

OOD said...

pengajaran untuk lecturer: kalau menggatal dengan student, siap lah kau kena bakar dalam longkang. Tak boifren orang, bini kau.

(yamtuan lecturer samo tompek dgn Din hehehe)