About Me

Sunday, November 22, 2009

Suci Dalam Demam

I am currently not well. Physically. Maybe...mentally too.

Last week, MB1 dah start tersosek-sosek. Tapi yang herannya si kecik tu, kalau demam, hanya sehari aje, pastu dia akan kembali ke sediakala.

Pagi selasa, I bangun bagi dengan tekak yang mengembang macam tekak katak. So, selalunya bila I nak dapat demam, memang tekak lah yang akan sakit dulu. From there, I dah start makan lemsip capsules. 2 bijik every 4 hours. Keesokan pagi, tekak tu masih lagi rasa macam dah tertelan katak...and I pun sambung lagi makan ubat lemsip tu.

Masuk hari Jumaat, dalam badan I tak sihat tu, I pergi jugak cenference kat Colchester yang jauhnya 2 jam perjalanan naik kereta dari London. Ikutkan hati, memang taknak pergi...tapi, sibertuah-bertuah colleagues I semuanya tatau jalan and disebabkan I dah pernah pergi tempat ni, semuanya tunggu I yang bawak. Fed up sungguh.

Habis conference, Boss tanya I, you pergi opis tak? I cakap...tak..sebab I dah rasa macam nak pengsan kat situ jugak. So Boss hantar I balik. And balik-balik aje, I terus masuk shower dan mandi air yang paling panas sekali.I always think that there is a certain traditional ways to cure from cold.Mandi air panas. I will not bother to see my GP pasalnya, appointment bukan tentunya akan dapat time-time tu jugak, and maybe by the time the GP free nak jumpa I, it is either I dah baik dengan seniri nya or dah m**i.

Mandi air panas tak jalan....so I pun tukar lah ubat. I bantai minum ubat batuk sehari suntuk. Pun macam tu juga.Kepala rasa macam nak pecah, so itu macam indication yang hidung I tersumbat githoo, do I pun pi hambat MB1 pi cari decongestant syrup kat pharmacy. Chewwahh...berlumba-lumba kahak, mak kahak dah keluar diiringi batuk yang luarbiasa sampai berdarah-darah anak tekak I.

Semalam, dalam keadaan badan yang segan mati takmau, I boleh lagi submit menu kat MB1. I cakap, I nak makan karipap. Terus dia keluar pi beli bahan. Konon lah nak bagi keluar peluh, I took part dalam menguli tepung yang agaknya, berkat demam...terus tepung karipap tu menjadi. Bila karipap dah siap, I pun memakan sambil berbaring,sambil tertido (dek kepala berputar dek ubat tu), sambil batuk-batuk,sambil masuk toilet buang kahak 5,6 kali sepanjang malam, sambil tido balik etc..etc. Cukup semua cycle sampai pagi.

Hari ni rasa okay sikit...malangnya karipap dah habis and hati I kembali menjadi panas. MB1 dan MB2 telah mengambil kesempatan dalam kelemahan dan kerabunan I, maka mereka berdua tu membaham karipap sambil menonton Hannibal Rising. Ish..kalaulah they all boleh lalu makan sambil tengok cerita yang kejam macam tu, surelah memasing tu berhati ice cube kan? I should be lucky yang aku ni tak dimakannya.

Dalam pada seminggu yang dipenuhi oleh hari-hari demam ni, sambil I berfeeling superwoman masih pergi kerja walaupun rasa nak pengsan, ada jugak kerja-kerja tak berpekdah lain yang I dah buat.

I am now ialah salah seorang penyokong 'Anwar Ibrahim Haters Club' kat pesbuk. I think I must have 2 friends or more that this group was suggested to me. Well I thought by not liking him very much and at all, I am so overly qualified to become a supporters. I always feel that Anwar got a face that it is hard to like, so macam mana dia boleh tarik orang masuk PKR pun I tatau. I think that people become a member for the sake of opposing the government, yang boleh tahan lah puaka nya. I think, had PKR have a different Leader, I pun macam tempted jugak nak join. Hey you all janganlah taktau, dulu I ni penyokong kuat Semangat 46 nah...siap ada badge dengan topi lagi, sampai my father tegur, nak ambik SPM ke nak jadi pembangkang ni?

Dalam demam-demam dalam debu tu, selama ni yang I tak heran langsung tapi benci nak mampus kat AI, sempatlah membaca, menengok Yutiub pasal dia nya. Ingatkan lepas keluar jail, dok umah lah kan? Geghope nya.....luas jugak dia berjalan...sampai pergi interview sampai Australia sinun.

Ish..tak malu kah AI tu? Hal dalam negara sendiri pi bagitau orang? Macamlah orang kat KL tu terseksa macam kat Zimbabwe. Adakah dia jugak mengharapkan orang Australia pun mengundi dia juga?

Looking at his supporters yang ala-ala pakcik berani mati tapi anak bini kat rumah tak makan, does he not feel a tinge of responsibility leading them to something so uncertain yet rewarding only for him?

Karpal Singh dengan geramnya dah cakap.....Anwar perlu bertaubat!!! Hah..hambik kau.Apa namanya Ketua yang mengalakkan lompat-lompat party tu? How can he not feel embarrass banking on winning from people sitting on the fence ni? Itu aje kah modalnya?

Tapikan...yang tak bestnya bab AI haters ni...ada jugak puak-puak yang yang mengutuk dia menggunakan bahasa-bahasa yang sangatlah rendah moralnya.

Benci, benci jugak lah kak..bang. Tapi takpayah lah nak maki-maki cam gitu sekali nah? Nanti orang ingat kita ni mentality kaki carut pulak.

Tak suka, tak suka lah...takpayahlah nak panggil orang tu vavi ke, mat vontot ke...

Ingat lah hah...I think what we don't like is his political propaganda...he might be nice in person.

12 comments:

Anonymous said...

owh i sungguh menyokong pendapatanmu makji. bahasa jiwa bangsa. kalaupun x suke sesape, biarlah professional. bukan main maki hamun, caruts maruts yg mengaruts.

Some tips ye makji, utk demam esp demam panas- letak air asam jawa (yg pekat) kt kepala. utk sedut haba.
utk sesema and batuk, bancuh madu 1/2 sudus dlm air suam + some perahan lemon. and minum.. InsyaAllah :) get well sooooon

~helwa

Anonymous said...

makji, i pun sedari dulu kini dan selamanya le tak suka dgn AI tu, dok tahu kenapa, sejak dia dok kat dlm UMNO tu lagi, bila tengok je muka dia rasa macam ada 'sesuatu' gitu..tapi camana pun i tak le sanggup maki hamun dia tu, kot la dibuatnya dia mmg tak bersalah apa pun, mau kita semua ni masuk neraka secara berjemaah pulok ;)

takbir! hehehee

yatie

[danial][ma] said...

hej! hjh.esah...makji needs to make more karipap...and then you will recover very soon...eat karipap and get well soon...

p.s.; ayoyo my karipap filling still in the fridge! dunno when to make some karipap too..

Anonymous said...

salam ya hajjah,

jgn lupa makan ubat sampai lega noo...

-blue-

captainlukman said...

mu sihat doh ke makji?? kalu MB1 tuh demam, mak taw OBATnya apaaaaaaaaaa**hai obat...hai obat**

tagskie said...

hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/

Eva Herzigova said...

mak pung really benci giler2 kat AI ittew. sama2 la kita ! berpidato bagai nak rak kan tapi ADOOOOO ! verangan nih nak jadi PM kita. aiyoooo....mintak disimppang kan la malaikat 44 ! habis musnah jahanam malaysia nanti. bye u ols. get well soon vokey.

Anonymous said...

kak jie get well soon. sihat sihat sokmo~~

Undang Luak Ghombau.

Nyonya said...

On your last note...
My father used to always remind us all adik beradik - you may hate one's doings & 1001 other reasons, but never ever hate the person...

Lee Novotny said...

Makji, mak rasa yang dok sokong PKR ni bukan apa, sebab dah muak dengan BN yang bongkak katanya... mak rasa hat yg tak sokong ni akan kembali sokong kalau Rosmah jadik PiEm kot?? hehehehhehe

Manal said...

Errr....AI= "artificial intelligence" = buat2 bijak kot? Oh well, thing is dia ni cute gak orangnya.

Makji tak amikk supplement ke makji?

Eva Herzigova said...

at least Rosmah tak seperti azizah yang hidup segan mati tak mau2 ittew kannn. mati la mak, mati la mak ! lariiiikkkkkkkkkkkkkk ! hiks !