About Me

Tuesday, November 03, 2009

Dan....saya pun amat marah



Am I a conform feminist? Bolehla sikit-sikit...

When my friend asked (tak tau le tanya sebab genuinely nak tahu ke..or meng offer diri, hak yang jejantannya...nak menjadi penderma pulak) you tak teringin ke nak beranak, sebab kununnya I ni mesra dengan budak-budak (ish...tetipu betul, depa taktahu, habis bebudak tu ku sebat dengan dengan suratkhabar bila makpak diorang tak nampak) I will say...eh, kalau I ada anak, sure berderet Social Worker akan menunggu depan rumah I, nak hambik budak-budak tu masuk care, speaking of which...Wawa, nanti Acik datang jemput Wawa ye..sian wawa kena kurung dalam bakul...isk!

Genuinely, I strongly believe that kalau lah I akan beranak suatu hari nanti (sebelum tempoh expired) biarlah masa tu I pun dah in a strong and concrete relationship with the father. Bukannya apa...I still feel that it is important for a child to grow in the presence of his/her parents i.e. serumah lah. The first 10 years in a child life is so important...and kalau sesiapa yang ada anak tu, kalau boleh masa umur budak camnilah, kalau le you all nak bunuh pun laki/bini you all tu, bunuhlah tak depan they all, boleh? Budak2 ingat wooo....and they shall decide who they dislikes the most.

I am so against domestic violence or any MCP activities. Being a woman is not easy. We undertake, sometimes unwillingly so many responsibilities. Anak jahat pun, kaum ibu gak yang kena salah kan? Adik jahat, kakak yang kena marah...kereta rosak..'ni mak kau lah ni..'. Sijantan tak habis-habis nak menyalahkan pompuan aje. Bila laki panas baran macam Hattan (ni kata bini nya lah) kita pompuan disarankan or diminta bersabar. Ye lah. Kita aje lah yang kena bersabar kan...alangkah baik nya kalau bini-bini yang berlakikan laki panas baran ni dihantar ke kursus mempertahankan diri, supaya kita dapat mengajar secara fizikal laki kita yang ada hati nak jadi Mike Tyson & Jackie Chan tu.

Dalam Islam katanya kita kenalah menghormati isteri dan ibu, and all that the women had gone through memboyot 9 bulan, tidur malam siang pun tak senang. Surely, you would expect the religious one will have different attitude against the woman (walaupun Abuya Arqam tu mati-mati depa kena kawin lebih pasal nak selamatkan wanita..cesss) and at least lah nak menunjukkan contoh yang baik kepada jantan-jantan puaka yang yang lain....

I saw the picture above from a friend's FB page. We don't support any political parties. I don't, although from time to time, I do enjoy clean discussions. PAS insisted that they are the religious one and strive to turn Malaysia into Islamic Country. Complete disregard with the motto in Islam where 'agama tu tak boleh dipaksa'. DAP is just being DAP...bangkang for the sake of jadi pembangkang. Ye lah..kang semua orang dok angguk-angguk, takde yang bangkang, susah pulak kan? UMNO? Orang yang sekarang kuat dalam PKR pun asalnya dari UMNO jugak...so PKR is another branch of UMNO only the disgruntled ones.So, what is the difference? Yilekkk!!!

I can understand how people can passionately feels about politics and their rights. But how on earth them men carrying the banner expect people to take them seriously when profanities are used? How dare they use the P word?

Why can't they use their own sexual organ as protest reference? Tak kesian kah mereka-mereka ni kat mak-mak mereka? Lupakah mereka dari mana mereka ni keluar? (well, those yang keluar ikut tingkap tu may beg to differ lah ye...)

Of all people, kenapa MAK? Tak hormat kah kau kat mak kau..bahlol????

PAS, and now UMNO men seems to be in a habit to use this word, since Shahnon Ahmad lagi...boleh ke kita mencarut dalam Islam? Demi agama? Well, if they can sumpah seranah orang dalam mesjid, caruts maruts ni kira kotak mancis aje lah kan?

Where's the Sisters In Islam in all this? Mana nya Menteri Wanita etc etc?

Ish...ish..ish.....(maka saya bukan lagi Orang Kuala Kangsor)

3 comments:

La Diva said...

mana ada aku kurunggggg!!! dia dah pandai masuk lam bakul sndr skarang okkkk

pakmat said...

ditto-ed you on all the above..

mami said...

you put my feelings into words..thank you