About Me

Monday, November 09, 2009

Lagu-Lagu Chenta


Ada orang tanya...(dan sebagai menghormati permintaan mieww...ku tak mempublishkan soklan mu ittew) lagu-lagu dalam blog ni...adakah ianya lagu-lagu chenta Makji Esah dengan boipren? Kalau iya...apakah sinonim nya dengan jalan perchentaan Makji Esah? Hish..malu lah I nak cerita...tapi since you dah tanya...so inilah jawapan nya.

Me and him...well, me especially adalah peminat berani mati (masa tu laa...) kat kumpulan After 7 ni. So mana you all yang muda-muda, memanglah tak pernah dengar kumpulan ni...tapi ni lah dia lagu-lagu jaman I muda remaja dan hangat (taik ayam) berchenta. After 7 was one of the best, nak nak lagu Damn Thing Called Love. So, sebelum Pakcik tu mati...agaknya dalam pada dia mengaji dan membuat kerja-kerja amal yang lain, dia sempat lagi buat satu CD dedicated to me...untuk menyeksakan lagi hati dan perasaan ku ini...

So what you heard, is what we both likes. I like to think that we both are very musical people and got good taste (he does!) and everytime, being the thoughtful one, he'd always send songs to me. All that zaman Mp3. Shame that he never physically expressed himself like the songs he gave me...e.g.
ready or not...I give you everything, and more....(takde nya more..ditinggal nya aku lagi ada)

When we separated the first time...mind you, we never really ended our relationship (and the engagement for that matter)...ye lah, orang dah nak kahwin lain, apa guna nya aku menunggu kan? Lagipun..masa dia bagi kad kawin dia tu, macam dia dah amnesia gilababi yang aku ni masih gilpren or fiancee nya. Nak nak pulak masa tu, keluar cover verson Flybaits by Ferhad, Kasih Berubah and maybe to his dismay, ku tujukan lagu tu untuknya. It words out my real feeling at that time especially....
alangkah hancurnya hatiku, bila pulang dari rantau..terlihat kau bersama teman baru (huhuhu) bertahun lama berpisah, kiranya kau telah berubah janjimu hanya tinggal kenangan...hatiku menangis dengan seribu pertanyaan...mengapa oh mengapa??? (cewahhh....nangis sampai jatuh-jatuh atas lantai I masa ni you...)

Again...sebagai gadis sucheee cinta nan satu masa tu, or maybe I am just a sucker for punishment, I went out again with him yang on the verge (kata nya lah) nak jadi duda tapi last-last,he decided to do the right thing lah kononnya...nak be there for his unborn baby...and hatiku kuciwa lagi. Masa ni..I dedicate lagu Merenda Kasih kat dia. Alaaa...that Ruth Sahanaya song yang selalu keluar Asia Bagus masa tu (nampak benau aku dah tua githooo)

'dan bila kita memang harus berpisah, oh kekasihku...biarkan aku dengan cintaku dengan jalan ku, kan ku ukir manis kenangan kasih kita....'

Well, I'm sure you have read all this before, but here's the gist of my love story..yang in the end sungguh membuang masa.

Now that I am by myself, I do, still think about him. We spent most good times in the UK and I'm here...looking back and wonder....why, why, why?

There is a song that he dedicated to me, siap beli cassette lagi ni...and hantar masa Valentine's Day, tahun apa I pun dah tak ingat.That cassette must have cost him a lot of money dengan scholarship MARA masa tu..yelah, dia beli cassette tu dari Malaysia.

The song was so meaningful to me, and bila I ingat-ingat balik the lyric, rasa macam nak nangis...

Nak tahu lagu apa? Well...have a guess ye...

'kau menghitung segala hari...tanpa benci dan sakit hati...betapa teguh..bergetar bibir memanggil ku...'

15 comments:

Tijah said...

weee ai. menggige jiwo baco n3 makji hari ni hah. tetibo lak tingat pakwo lamo yg dok jiboi nuna...haih!

Gayah Gebu said...

Search - Teguh?


dapat hadiah tak? hikhik

Iron Butterfly said...

Teguh by Search (Amy). I copy paste and gugel. Hik.

Cik Kiah said...

ek eleh...jiwanng rock kapak habis (i tak main la lagu melayu<--cakap sambil terjuih2 mulut).

Manal said...

Eh eh lagu Teguh by Search, album Karisma tak silap...

But lagu2 yg before that, ruth sahanaya, Ferhad and all, tak tau la den....ade ke dlm ur mixpod collection? nanti i dengar2 more la yea...

Err lagu Jamal Abdillah: Kau lupa janji , relevant tak? Just that last2 bait lyrics dia mcm kelakar: "teman baru mu lulusan luar negeri"

Alfatihah to the man, ur chenta agung.

Anonymous said...

Hjh esah...cedehnyer...mcm kisah chenta sy...arwah (idup lgi bernyawe)tulis tangan sume lagu2 chenta.. dia sorang artis...sy bukukan mcm wat novel...paling syahdu glory of love by peter cetera...leh banjir bantal...

hurmmm
...ain...

Anonymous said...

Perghhh lagu Teguh tuhhh!!!...

-peminatmu tiba2-

Anonymous said...

did he bring your heart too?to 7 feet down below?

tinker_bell

Ina said...

Dear Makji,

Tiba2 I teringat cerita Ogy tu, 'Suara Kekasih' kan... Memang best la cerita2 and lagu2 zaman tu...hehehe...Memang nampak benor kita dilahirkan di zaman awal 70'an...hehehe

Lee Novotny said...

kannnn noks??? Begitewwlah jua mak dengan lagu lagu kak Melah heheheh...ala ala Aku, Dia & Lagu sangatz noh?? :P

aking said...

Anyway time uols dok dgr lagu ni, mak masih lagi dok belajar ABC~muda tak iols??**larikkkkkkkkkkkkkk**.

anyway lagu kasih berubah itu pernah membuatkan ku tersexsa tatkala cinta agung ku dimusnah begitu sajork

p/s; mak dgr lagu pun dah tahu bait2 lirik itu kisahnya pasal uols

Al-fatihah to him

j.amyemeelea said...

dehemit mak aji...but everytime gua read about ure cinta agung gua plak can't help but meyampah!! giler pat diri sendrik *chets*

tempias tempias gitu lar mak aji but as usual...\m\ gua caya lar dgn lu...

cik jijah said...

mak ji.. karat sekali ini entry.. tangkap leleh ni.. hiksss..

pakmat said...

..as Uncle Lee says, aptly, 'pleasure is the flower that passes..remembrance the lasting perfume'..

Hjh Esah Jolie said...

Jah..kau tu menggige dek domam..bukan sobab dek Jiboi do...eh? Ingat laie lak kan mano diam eh..

GG...ya betull..tapi takde hadiah. tapi sebagai hadiah dari I..nanti kejap gi ku update eh?

Iron Butterfly..hehe, ko mmg pandai pandai...

Kiah..ko apa tahu..ko berchenta dgn aristocrats tak cakap melayu..walaupun ku tahu, ko dgn dia dendiam suka lagu PakNgah Ku Balik kan?

Manal...laju jamal so cheesy la..ala-ala nyanyi lepas sedut tepung gittew. Ko kan ke budak sekolah agama...mana dengar lelagu ni..kau dengar Asma Ul Husna kan?kan?kan?

ain..esh..ko mcm tetau je..lagu PC tu jugaklah yg menyebabkan bantai, simut and cadar ku basah dek ayaq mata..

Tinkerbel...errr, kinda

Ina..ish, diam-diam lah..I lahir tahun 83 you...

Lee..apa kelassssssssss Kak Melah (larikkkkkk)

Aking..do you mean lagu ABC Jackson Five ke? Wehh...mung kan membesar lagu kepastian & pengertian

JA...dehemmmittttt too...hahahah

Cik Jijah..sila dapatkan tisu buat lap ayaq mata kat Giant ye...hehehe

Pakmat..if only.